Сливенският владика забрани венчавки с католици, арменци...

И кумовете трябва да са православни, отсече Дядо Йоаникий
Обновена: 28 яну 2016 14:31 | 28 яну 2016 12:52,
123
Сливенският владика забрани венчавки с католици, арменци...
Снимка: архив, Булфото

Сливенска митрополия забрани на енорийските си свещеници да извършват венчавки на православни с католици, протестанти, арменогригорианци и представители на други вероизповедания.

Решението било взето на епархийски съвет и разпратено до всички църкви в Бургас, Сливен и Ямбол да го сложат на видно място, за да са наясно миряните с ограниченията. Те важат и за кумовете, които не могат да бъдат други освен православни.

"Това решение не трябва да се възприема като забрана, а по-скоро като напомняне към хората да се съобразяват с каноните на църквата. То е за тях, а не за свещениците - те си знаят правилата", обяснява пред "24 часа" и секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев.

Според него се налагало да бъде взето това решение заради зачестилите бракове между българи и чужденци, които искали да се венчаят в църква. Бургаска област била туристически район и много мъже и жени от други религии се изкушавали да нарушат каноните, но повечето не ги знаели и затова трябвало да се просветят.

Засега няма данни друга митрополия освен сливенската да е въвеждала такива забрани.

"Дядо Йоаникий е много стриктен последовател на православието и държи то да се проповядва в чист вид", заяви дясната ръка на владиката. И бе категоричен, че забраната не била в противоречие с решението на Светия синод от 1967 г., което е по-либерално и разрешава смесени бракове с изключение на децата, които задължително трябва да се кръщават в православната вяра.

"Не знам дали и до какво води смесването на различни вероизповедания в един брак - дали има биологични и генетични измерения. За забраните сме се ръководили единствено от това да спазваме каноните от Шестия вселенски събор през 678 г., които не са отменени", каза Вълкан Янев.

Въпреки че арменците също са православнни забраните важали и за тях, тъй като като църквата ни имала догматични различия при възприемането на Исус Христос.

"За разлика от нашата православна църква, арменогригорианската го възприема само в едната му същност - божествената, а отрича човешката", обясни Вълкан Янев. Затова тези различия били непреодолима пречка за сключването на църковен брак между православни и арменци каквато е честа практика в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли вече да затварят тия църкви бре?
51
10
 
15
 
! Отговори
ivailo1403 преди 8 години
До ДакатаКатолиците и протестантите са еретици, така че Владиката действа правилно, както изискват каноните на Православната Църква, а не да се съобразява с атеисти и невежи.
50
8
 
7
 
! Отговори
ИстинскиПравославен преди 8 години
Разбира се, че не могат да се извършват венчавки между православен християнин и човек с друго вероизповедание, а е нужно всички, вкл. и кумовете, да са православни.Там обаче е голямата беда, че създадената от юдео-болшевиките след 1944 г. лъжецърква БПЦ (Болшевишка партийна централа) е православна, но само по име. В нея безпрепятствено се ширят всеерестта на икуменизма, новокалендарието, масонството, симонията, лъжетайнствата (напр. папско кръщение с обливане и напръскване), аморалността и пр.
49
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядо владика остави хората да си се таковат на воля,само това им остана.
48
14
 
10
 
! Отговори
Даката преди 8 години
Православната секта започва да се излага. Нали всички християни сме кръстени в името на Исус Христос и на него се уповаваме- Православни, Католици и Протестанти. Така става, когато не се чете правилно Словото Божие. Написано е- Не се обвързвайте (сношавайте) с друговерци. Честита ви нова ерес на всички. Не е случайно, че днес Православната Църква боледува и няма авторитет след миряните. Ако тези свещенници поне бяха питали Бога, Той щеше да им подскаже.
47
28
 
5
 
! Отговори
Иди Амин преди 8 години
Най-голямото постижение на социализма беше смазването на назадничавата, *** православна религия. Трябва да се повтори.
46
2
 
5
 
! Отговори
до атанас преди 8 години
Това не го търси в корана-няма го!
45
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този Сливенски поп отвратяга ,, каза АЗ СЪМ КОМУНИСТ, ЗАБРАНЯВАМ, ЗАБРАНЯВАМ, ЗАБРАНЯВАМ ДЕМОКРАЦИЯ АМА ДРУК ПЪТ......
44
8
 
5
 
! Отговори
Атанас преди 8 години
До до атанасРазбирам а бих те ли ми обяснили как всъщност църквата празнува великден като православни християни и примерно след това празнува коледа с католиците всъщност църквата православна ли е или католическа?
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСИЧКИ СИЛИ В БОРБАТА ЗА ОТКЪСВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!
42
16
 
7
 
! Отговори
БББ преди 8 години
Поредния изкукал поп........
41
2
 
16
 
! Отговори
Ortodox преди 8 години
Това е така и без да го е казал дядоТИ Владика. Църковен брак се сключва само между православни, иначе всеки да си прави сватба и гражданска церемония- кой как сака. Песнопенията не са на РУСКИ а на църковно славянски, който е на основата на старо и среднобългарския език.
40
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм върл противник на нео либерализма и мулти-култи пенделщината, но това не означава, че църквата ни не е мафиотска и содомитска прогнила организация!
39
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е директива от Московската патриаршия.
38
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От попове с ролекси и бентлита акъл не ща! Първо да погледнат себе си и после да ми говорят.
37
5
 
16
 
! Отговори
до атанас преди 8 години
Само пълен *** или мюсюлманин не прави разлика м/у руски и черковнославянски език!
36
17
 
11
 
! Отговори
Атанас преди 8 години
Мисля, че църквата няма много общо с България а всъщност с русия защото песнопенията им са на руски език а не на български. А за да се успокой дъртофелника поп да поиска от тия който стъпват в брак да му представят и червена партийна книжка и принадлежност от семействата им към държавна сигурност. За да се успокой *** комунист.
35
14
 
12
 
! Отговори
sas преди 8 години
Православната църква явно още живее в 678 г. И тези ли ще ни учат как да живеем... праведно
34
11
 
11
 
! Отговори
Аз преди 8 години
"...Шестия вселенски събор през 678 г., които не са отмен..." Каза бай владика, усещайки вибрацията на своят iPhone от 2015та, докато ходи към своят Мерцедес от 2014та...
33
6
 
3
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Само евреите могат да запазят монолитно и чисто еврейско общетво!Гаранция ви давам!!!