В Кушла – там, където беднотията вече подмина шията...

В малкото селце живеят 66 души, само безработни и пенсионери
29 яну 2016 11:14,
50
В Кушла – там, където беднотията вече подмина шията...
Снимка: Булфото, ахрив

Беднотията тук вече не е до шия, подмина я и скоро ще ни удави. Това казват в златоградското село Кушла. В запокитеното на границата с Гърция селце живеят 66 души, от тях нито един не е на заплата.

"Нямаме училище от 35 г., доктор също от толкова, рейс идваше три дни, сега се говори, че ще го спират, защото отрязали субсидиите и нямало сметка", обобщава положението 70-годишният Камен Асенов пред "24 часа".

Като млад ходел пеша 18 км през баира до Златоград. Сега се вайка, че пак идват времена да ходи с магарето на лекар.

По шосето разстоянието е 35 км в едната посока. "Болежките не питат кога има рейс. Вече в селото няма млади да ги помолиш и с кола да те закарат", казва дядо Камен.

Автобусът доставя хляб, продукти от първа необходимост, дори ракия. Ако спре да идва, животът буквално ще замре. От едната доставка до другата хлябът става на кокал и повечето от семействата си месят и пекат вкъщи, докато дойде следващата партида.

"Без автобус и лекар - пиши ни бегали. Ама е така, щото сме бедни. Като бяхме млади и отглеждахме тютюн, всеки ни обръщаше внимание", отсичат старците.

Лекарите не искали да ходят в Кушла, защото постоянно живеещите са малко, а и част от пътя е черен. Всички кушленци са записани към практиките на различни джипита в Златоград.

"Някои дори не знаят кой им е личният лекар просто защото е трудна работа да стигнеш до него. Зъболекарят е направо лукс", отбелязва Милко Георгиев.

Той е на 62 години, има два стента. Пробвал се да мине на ТЕЛК, но на два пъти бил отхвърлен. Лекарствата му са 70 лева. Зъби вече почти няма, защото е безработен и не може да си позволи стоматолог.

По-рано бил нает по програма, но тя свършила и сега няма никакви доходи.

Преди изборите обещавали на селяните, че ще направят така, че джипитата от Златоград да се редуват да идват в Кушла поне веднъж седмично, но се оказало само приказка.

Асфалтът към Кушла свършва в село Горски извор, което е към Кърджалийска област. По-нагоре 5-6 километра от пътя са ту чакъл, ту направо пръст. Някъде по средата има излят асфалт.

Черната настилка е положена и на малко площадче в центъра на селото, но по него се стичат отпадни води от оборите и от външните тоалетни, затова трудно се забелязва. Там е и кметството, което е единствената измазана кушленска сграда. Всички други са на камък и кал. Селскостопанските постройки пък са покрити с изсъхнала ръж.

Кметството обаче е заключено, защото няма кметски наместник. За Кушла отговаря Севдалин Хаджиев, който живее в Златоград, работи в администрацията като главен специалист "Инвеститорски контрол" и има задължение да посещава селото.

"Караме я с тоалетни на двора и с ями, водата от чешмите и баните, където ги има, също тече по дворовете", обяснява Асен Калинов. Допреди две години в селото нямало и течаща вода.

Всеки се оправял както може. Едни опъвали маркучи от извори, други носели в кофи от кладенци. Общината направила две сонди за вода преди десетина години. Вода с помпи обаче се вади реално от две години насам.

По-младите и по-здрави отглеждат родопско късорого говедо, което е на изчезване. Кравите от този вид са почти като кози и имат нисък надой. Добичетата не искат почти никакви грижи - пускат ги сутрин и ги връщат вечер дори когато има сняг. За сметка на това дават едва по 6 литра мляко дневно.

Хранят ги с изсъхнали клони от дъб и със сено. Дъбовите клони се секат наесен, връзват се на снопи, складират се един върху друг и съхнат на открито, за да има какво животните да хрупат зимата.

"И кравите са като нас - малки и невзрачни, ама на тях се крепим", констатира Асен Калинов. Той изтъква и друго предимство - издръжливи са на студ и могат да обитават малките стари оборчета, които са почти като землянки.

Всъщност единственият продукт на кушленци - млякото, е безполезен. От години никой не ходи да го изкупува. Местните, които го определят като много качествено, твърдят, че няма интерес заради “проклетия” черен път.

Дори лечебната кал, която тук наричат мумийо и се копае в местност над селото, изчезва. Тя се прочу като ефикасно средство против счупено. Заради медийния шум външни хора извличат от нея големи количества.

"Сега е засипана с пръст и се иска много работа, за да се стигне до жилата. Но никой не иска да изрине пръстта. Добре, че стана така, иначе нямаше да я има", разяснява мъж от селото.

В близките дни щял да се обсъжда с хората и въпросът с автобуса. Превозвачът проявил разбиране и ще доставя хляб, но предстояло да се уточни колко пъти в седмицата, защото работел на загуба през зимата.

Местните обаче са отчаяни, че селото загива. Младите са или в града, или в чужбина и няма да се върнат.

"Едно време в балканските войни нашенци са бягали от беднотията и глада, затова са дошли тук и са основали това село. Сега пак беднотията и гладът ще го затрият", казват в Кушла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да попитам кр^тените,нека ми посочат една от развитите им капиталистически страни,чиито за^ници смучат с настървение,каква част о населението е селско и кой и по какъв "демоНокраДичен начин го е разорил,че сега,сега там се мяркат по някави мижави 5-6% селско население.По вашата т^поумна "логика",трябва направо да са го избивали.Хайде,бе,тъпоъгълници!
32
1
 
12
 
! Отговори
wtf преди 8 години
Те ви комунизъм. Ограбиха на хората земята, избиха образованите и интелигентни хора, и простаци сложиха навсякъде. Отучиха се хората да работят на полето, загубиха се традициите на тържища и пазари, направиха се ненужни фабрики, за да се отчита дейност, а качествената продукция се пращаше на "майка русия". Те ви плодовете на комунизЪма. Яжте си ги.
31
2
 
7
 
! Отговори
Мина преди 8 години
За съжаление в България има много такива села и малко по-малко много от тези села изчезват от картата на България. Българското село беше част от двигателя на движещата сила на България. Унищожението на селското стопанство и затваряне на малките предприятия доведи до обезлюдяване в селата. Младите потърсиха препитание в по-голям град или в чужбина, а останаха само възрастни, които едва оцеляват с мизерни пенсии, въпреки че са работели цял живот. Не забравяйте, че София не е България.
30
2
 
6
 
! Отговори
друго такова село24 преди 8 години
Всъщност, никога не съм живял на село, с изключение на детските ваканции, от доста време не живея и в България. Просто исках да видя доколко е състрадателен българина! Ее - коментарите са показателни! Живи и здрави бъдете!!
29
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 8 години
Мила РОДИНО, ти си земен рай! Мъка.
28
4
 
23
 
! Отговори
Коста преди 8 години
Успешни ***,тези хора цял живот са работили и са се пенсионирали. Какво могат от тук нататък да направят?Направи го ти,като си толкова умен.
27
13
 
23
 
! Отговори
Калъч преди 8 години
Ще ревете за селянина Бай Тошо...ше ревете с глас....
26
2
 
29
 
! Отговори
Реалито е такова преди 8 години
Еми то в цяла България е така--нищо ново за съжаление--обикновен геноцид над обикновенният народ...
25
6
 
20
 
! Отговори
eni4er преди 8 години
Това сега новина ли е? Дайте първо да се разберем РОБИ ли сме били или не,това е най важно.А,че половин България живее в 17 век няма никакво значение.
24
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До друго такова село 24Не ***, не това е България.Това твоето разбиране за България а именно, разбирането на НЕУДАЧНИКА!Но мен неудачниците НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ!Както и изШуканите, сликоните и други подобни.Това са глупости които занимават твоите съселяни от провинцията.
23
22
 
3
 
! Отговори
KOKO преди 8 години
Искаме си робството! Искаме си робството! Бъдеще не щем, искаме си робството!Боже боже колко мъка има по този свят! Не виждаме в какво сме се превърнали, а сме се ханали да плачем за отнетото робство. Робски народ - няма бъдеще! Лека ни пръст, ще си живеем щасливи в миналото като роби. Бъдеще не щем, искаме си робството!
22
6
 
5
 
! Отговори
Икономика преди 8 години
Съберете се и изберете най-умния , който да Ви обясни, какво е ресурсно базирана икономика и как можете да я интегрирате по селата. Започнете от Вашето село и ще живеете по-добре.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По цял свят има такива отдалечени населени места където хората се оправят сами. Въпросът е в това как да се запазят областните центрове. Защото сега пак имат Златоград наблизо. Но още колко време ще има младо население там? Трябва да се насочат усилия в това да се създаде производство в по-малките градове. Тогава ще е доста по-лесно да се осигурява и транспорт до такива малки селца и лекари.
20
8
 
8
 
! Отговори
кольо преди 8 години
ПУТИН! ПУТИН Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ НА БЪЛГАРИЯ!ИЗГОНЕТЕ ПУТИН ОТ БЪЛГАРИЯ И ЩЕ СЕ ОПРАВИМ!
19
5
 
15
 
! Отговори
друго такова село преди 8 години
До Анонимен 22: - защото, "приятел", - това е България!! България не е само кой коя изШукал, колко силикон си е сложила поредната фолк певачка и т.н. "позитивни" за такива като тебе новини!! Спрем ли да се интересуваме от обикновените ни съграждани, то по-добре да пускаме бежанците, да слагаме шалварите и айде към Азия!!
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Подлоган 19Ще си останеш с "гледането".И на 2 и на 22 и на 102 ти ще си останеш същият нефелен НЕУДАЧНИК.Какъвто си 20 такъв си и на 70.Кой си е тарикат си е тарикат и кой си е шушляк като теб си остава шушляк ЦЯЛ ЖИВОТ!
17
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо облъчвате простолюдието с негативни новини от сутрин до вечер???ЗАЩО бе?!И на кой му дреме за някакво село в нищото??
16
17
 
9
 
! Отговори
безработно мрънкало преди 8 години
Няма акъл, няма образование, не знае език и чака цял живот някой да му сложи в устата. Що е то - българин.
15
2
 
46
 
! Отговори
БОКО преди 8 години
До 17Ти нормален ли си бе? Или само си чешете езиците...тук говорим за възрастни хора от 70-80год нагоре, които цял живот са бачкали и са плащали на държавата. Какви евросубсидии и какви програми говорите и работа?!?!...там всички са пенсионери и мечтаят за едни елементарни неща, като лекар и хляб! Боже, Боже...
14
3
 
10
 
! Отговори
Подлоган преди 8 години
До До 13Айде да те видим тебе на 62 години ...