Ден последен за винетка "2015", от утре – нова

Новите винетки са и с нова цена - годишната вече е 97 лв
31 яну 2016 08:55,
78
Ден последен за винетка "2015", от утре – нова
Снимка: архив Булфото

Днес изтича валидността на винетките за 2015 година. От утре вече трябва да се използват стикерите за 2016-а.
Новите винетки са и с нова цена - за леките автомобили годишният стикер е 97 лева, месечният - 30, а седмичният – 15.

От пътната агенция съобщиха, че до момента са продадени около половин милион винетки за леки коли. А общо събраните приходи от пътни такси са над 66 милиона лева, припомня ”Дарик”.

Днес е последният ден, в който могат да се използват винетките за 2015 година. От утре всички шофьори, които искат да използват извънградските пътища, вече трябва да са с нови стикери.

Цената на годишната винетката за 2016 година е с 30 лева по-висока от миналогодишната и вече е 97 лева. Увеличение има и при месечната и седмичната винетка. Те са съответно 30 и 15 лева.

До момента са продадени почти 700 000 винетни стикера, а събраните приходи са над 66 милиона лева. За сравнение, през цялата 2015 година са продадени общо над 6,5 милиона броя винетки, а приходите се равняват на около 232 милиона лева.

Новите стикери могат да бъдат закупени от над 3300 разпространителски пункта, включващи бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областни пътни управления и други.

Право на безплатна годишна винетка за леки автомобили имат хора с 50 и над 50% намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
0
 
! Отговори
Бечо преди 8 години
До сссИзказвате се неподготвен. Няма такива камери на КАТ. Защо и Вие, като медиите шашкате народа?
44
3
 
1
 
! Отговори
ссс преди 8 години
Към хората, планиращи да не си купуват винетка и да карат- новите камери на КАТ снимат и за наличие на винетка и ако нямаш директно си получаваш покана за наказателно постановление
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я надуй дядо кавала ;)
42
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само забележете "бедният" български народ колко е беден: всеки има по две коли, па се чуди и вайка на коя кола да си сложи винетката, всеки притежава поне един апартамент + още един завещан, всеки има по некой декар земя или имот на село, спестяванията в банките са ни най-високи в Европа, всеки има смарт ТВ и смартфон, 200лв. месечно за кафета и цигари, не плащаме здравни и осигуровки и застраховки...и сме най-бедни в Европа! Хахаха, какъв виц...
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подсилвам окачването на Алфата и ще джара през Нивята Винетка да си купи Свинетка Свердлова и да си я набучи дето най ще и пасне на Аз ще ставам OFFROAD
40
14
 
1
 
! Отговори
Кънчо преди 8 години
Български бъркоч..заревали..за 30 лева..цигарки пафкате ли а ?пафкате. Реално горивото падна и тези 30 лв са "икономисани"..за какво сте заревали. Затова всичко ще е батак ,заради елементарната мизерна психика.3000 лв трябва да е глобата за менталивец . 10 ина като изгорят.. ше се оправим.
39
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До faktТочна така колега,тия афишираните 700 000 продадени винетки по-вече от половината са иинвалидни винетки.Истината е че народа бойкотира скъпите Свинетки та за това дебелата се впрегнала да ни облъчва през ден със статии по електронните медии.
38
2
 
18
 
! Отговори
fakt преди 8 години
всичките велики бизнесмени и политици карат товарни коли ,по документи се водят N 1 и плащат 8лв. данък,а реално колата си е съвсем нормална лимузина за над 100 000лв. и никога не се ползва за товари и всички го знаят ,че е така но и на полицаи и НАП им са такива колите ,отгоре на всичкото са на инвалиди и не плащат винетки и спират на всякъде .А ТЪПИТЕ ГРАЖДАНИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ,ВИНТКИ,СИНИ ЗОНИ
37
3
 
11
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Що , нема протести ,бе.....ха,ха,хаааааааааааааааа......УМРЕ ЛИ ТАЯ "ПРОТЕСТНА МРЕЖА"...или свършиха партийните парета...??!!ДА НЕ Е ДАЛА "ФИРА"......или, некой да им е обрал касата....!!???!
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
яяяяяяя сериозно ли аз село нямам само в града се движа пеша
35
3
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Не трябва да се залепя директно на стъклото защото ще се скъса при всяко положение. Трябва да се сложи първо на прозрачен станиол, протектор за Джиесем или нещо подобно и после да се залепи на стъклото съз захарна вода, лепкав сироп или плюнка макар, че е по-нетрайна. Ясно е че е нарушение, но друг начин няма.
34
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОТ ТОЗИ НАРОД НЕ СТАВА НИЩО
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък ще използвам точно една винетка за две коли. Затова ми е интересно как най-добре се отлепя, без да се скъса. А номерът се записва само в някаква квитанця, която преспокойно може да се изхвърли, важен е само стикерът.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм казал, че ще използвам една винетка за две коли, просто тази година ще излизам извън града само с едната, а не с двете както досега. Така, че вероятноста да ми натресат акт и да ме глобят е нулева.
31
10
 
4
 
! Отговори
Васил Незнакомов преди 8 години
Как може да се използва за много автомобили, когато от тази година вече при плащането ще се иска регистрационният номер на колата и ще бъде записан в приложението. Иначе за отлепяне -начини много, станиол от цигарени кутии много..Пуловери за оттъркване много...
30
20
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 8 години
Дано те хванат натресат акт. От такива като теб сме на това дережде
29
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има едно правило: когато се качват данъци и такси - приходите от тях спадат.Например: 2015 година - две коли с две винетки = 134 лв. в бюджета, 2016 г. - две коли с една винетка = 97 лв. в бюджета.
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ванка, на теб ти разрешаваме по две за всяка кола да си вземеш, прнеже капаш ннови коли!
27
32
 
1
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Какво пак сте недоволни, като не искате, не карайте. 80% от пищещите тук карат старти трошки с летни гуми или зимни гуми нов внос , но винетката им била крива. И без това пътищата са опасни, тъкмо по-малко селяни на пътя
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По пътища, които обичайно карам, знам зад кои храсти се крият куките, знам и от къде мога да ги заобиколя....