Хората от Стария Несебър се жалват от дискриминация

Не им давали да слагат слънчеви батерии, климатици...
13
Хората от Стария Несебър се жалват от дискриминация
Снимка: Булфото, архив

Жителите на стария грав в Несебър, който е един от българските обекти, включени в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, се оплакаха от дискриминация.

Те вече са внесли и жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу Плана за опазване и управление на Стария Несебър, изработен от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Според жалбата целият план е базиран на рестрикции, ограничителни режими и специфични изисквания, които нарушавали конституционните права на местните граждани и ги третирали различно от другите граждани на страната, съобщиха от Комисията.

Хората се оплакват, че за тях процедурата по одобрение на инвестиционни и архитектурни проекти е в пъти по-тромава и по-скъпа отколкото за останалите населени места.

Дори подмяната на врата или прозорец подлежала на съгласуване с общината, Министерството на културата и института за културно наследство.

Върху видимите фасади и покривите на къщите не се допускало монтирането на слънчеви панели, климатични кутии – средства за икономия на електроенергия, чието използване навсякъде другаде се стимулира и толерира.

Всички дейности по застрояване, подновяване на линейна инфраструктура се предхождали от спасително археологично проучване в рамките на целия урегулиран поземлен имот до пълното изчерпване на археологическите напластявания.

И всичко било за сметка на собственика на имота.

Максимално се ограничавал автомобилният достъп в стария град, не се допускал и обществен транспорт.

И това били само малка част от ограничителните и дискриминационни разпоредби на Плана за опазване и управление на Стария Несебър според жалбоподателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори и без климатици и соларни батерии, Несебър не е това, което трябва да бъде! Стария град е превърнат в един грозен битак от ориенталски тип. Всъщност се чудя колко още ще остане в списъка на Юнеско? Нашенеца няма чувство за естетика, не го интересува културно-историческо наследство... В Прага и Братислава примерно в старите части на градовете все едно попадаш в друга епоха, всичко е запазено и поддържано автентично. Бирария в Прага си е с циментовите "троторани" плочи на пода.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е културно наследство и е съвсем нормално да не се разрешава промяна. Навсякъде по света е така.
9
1
 
7
 
! Отговори
Десислава преди 8 години
Е,да де,ама и цените в стария Несебър са в пъти повече!Нещо не са схванали несебърци ли така им е по -удобно!
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еееех, ***, ***!Все едно в Дубровник да искат да турят алуминиева дограма и климатици! На онези хора и през ум няма да им мине такава дивотия, ама тук естетиката е непозната дума
7
1
 
16
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Абсолютно правилни са тези ограничения! Като не ви харесва - продавате къщата в Несебър и купувате 2-3 апартамента в Люлин и Обеляя - ако щете остъклявайте, ако щете ПВЦ дограма слагайте, климатици провесвайте...
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Именно.Ако не им бяха къщурките в стария град,сигурно щяха да имат два по един в джоба.Ама сега се напечелили от кръчми,квартири и сергии и искат да ремонтират
5
1
 
33
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
Не стига, че превърнаха това забележително място в битак, а били и дискриминирани. Да ги махат от ЮНЕСКО, нашенецът си иска ***!
4
2
 
7
 
! Отговори
Бизнесмена на народа преди 8 години
Къща без климатици, "усвоени" и остъклени балкони и съборени носещи стени не е никаква къща, а останка от соца.
3
24
 
2
 
! Отговори
zapoznat преди 8 години
Хората са прави, те не искат климатици и етажи, но навсякъде по света, когато няма равнопоставеност и са ти отнети права каквито имат останалите Българи, това се обещетява от държавата. Тук нямаш право нито да строиш, не можеш дори да си направиш баня ако къщата ти е паметник на културата, представете си как се къпят деца във външна баня при минус 5 градуса, много са нещата, но в градове като Кьолн например, всичко това е обезщетение с което хората могат да спазват тези правила, а не само задълж
2
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми да се сменим тогава - давам и панелката в Люлин и си правят каквото искат с нея. Кеф ти клима, батерия, дограма... А аз взимам едно къще в стария град.
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От една страна им съчувствам, но от друга номер 1 е прав, като не им харесва да се преместят- има много по-хубави места за живеене с пълна свобода, даже не е задължително да си продават къщите в Несебър.