Хората с увреждания у нас са между 800 000 и 1 млн. души

Програма им дава до 20 хил.лв. за собствен бизнес
7
Хората с увреждания у нас са между 800 000 и 1 млн. души
Снимка: архив, Ройтерс

През 2016 г. се предвиждат 3 690 000 лева за различни програми за хората с увреждания, изпълнявани от Агенцията за хората с увреждания, обяви на пресконференция изпълнителният й директор Минчо Коралски.
Той съобщи, че през 2016 г. до 20 000 лева ще могат да получават хора с увреждания по програма, за да започнат самостоятелна стопанска дейност.

До 7 март 2016 г. може да се кандидатства с проект по програмата. Тази програма е една от най-добрите и успешни програми на Агенцията, защото успеваемостта й е 95 процента, което е рядкост не само за България, но и за ЕС, посочи Коралски, цитиран от БТА.

По програмата за самостоятелна стопанска дейност проектите през 2015 г. бяха 34 и те бяха финансирани с 599 457 лева, отчете Коралски. Той отбеляза обаче, че кандидатите са били 110. По тази програма кандидатите започват свой бизнес в сферата на услугите, търговията, откриват центрове за интернет или за копиране на документи, откриват също сладкарници и кафенета, но има и проекти за производствена дейност.

Сред тях са за пакетиране на ядки, има и фирма за производство на натурални козметични продукти /от розово масло, охлюви и шипки/, обясни Коралски. Той добави, че тази фирма вече се е превърнала в малко предприятие.

По програмата за самостоятелна стопанска дейност могат да кандидатстват физически лица с 50 и повече процента трайно намалена работоспособност, но и фирми, чиито собственици са такива лица, обясниха от Агенцията за хората с увреждания.

Друга програма е за изграждането на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания и по нея се финансират проекти за изграждане на рампи и съоръжения в културни, исторически и спортни обекти. По тази програма до 12 000 лева ще се отпускат за изграждане на външен достъп до съответния обект, с до 15 000 лева ще се финансира приспособяването на вътрешната среда на обекта, а до 50 000 лева - за изграждането на нови и за преустройството на съществуващи повдигателни съоръжения за хората с увреждания.

По програмата ще може да се кандидатства до 14 март 2016 г. Вече бяха изградени по програмата рампи до храма "Св. Александър Невски", до Народния и Сатиричния театър, и до редица музеи в София и страната, отчете Коралски.

Той съобщи, че ще се финансират и проекти за рехабилитация и социална интеграция на хората с увреждания. Сред тях са проекти за световни и европейски първенства за хора с различни увреждания, автомобилни състезания, както и организирането на панаири, изложения и трудови борси за хората.

"Броят на хората с увреждания у нас се движи между 800 000 и 1 000 000, тъй като средният процент на хората с увреждания в Европа е около 16 на сто", каза Минчо Коралски.

Той добави, че Агенцията за хората с увреждания е направила социологическо проучване, според което, около 10 до 15 процента от хората с увреждания в трудоспособна възраст са на пазара на труда. Според мен обаче те са повече, защото има немалка група от хора с увреждания, които не представят решенията си от ТЕЛК пред работодателите, отбеляза Коралски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
14
 
! Отговори
Веско преди 8 години
1 милион с увреждания, 2,5 милиона пенсионери, 2 милиона емигранти, 0,5 милиона джипандели, неколкостотин шейха, ми нема матириал каза Вождът!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко лъжите,всичките сме с страшно увреждане.щом мафията ни оправлява.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
a kolko ot tqh defakto sa s yvrejdaniq
2
0
 
20
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 8 години
Здравите са в чужбина естествено ! :)
1
0
 
28
 
! Отговори
до кога преди 8 години
Война да бяхме водили по-малко щяха да бъдат нали се сещате за кои става въпрос които всички ние влачим на гърбовете си и на по 30-тина години са вече баби и дядовци.