Джипи в село отиди – винце с пържолки грабни

Пенсионери примамват лекарите с кулинарни изкушения
3 фев 2016 09:22,
19
Джипи в село отиди – винце с пържолки грабни
Снимка: flickr

Старци по селата подкупват джипита със свине, овча вълна, краве мляко и домашно вино. Причината е, че стотици възрастни хора в малките села са оставени от десетилетия без медицинска помощ, пише "Телеграф".

На фона на Националната здравна карта, чиято цел е именно отчитането на изобилие и дефицити от специалисти, болни легла и др., нуждата от доктор принуждава баби и дядовци из цялата страна да събират дарения, с които да примамят някой дори и пенсиониран лекар в тяхното село.

В много от по-малките населени места джипита идват на посещения по график веднъж или два пъти в седмицата.

За болните пенсионери обаче това невинаги е достатъчно. Ето защо селски кметове се включват в "зестрата", като предоставят безплатно жилище за медика, който ще се съгласи да остане.

Някои от тези практики попадат в списъка на здравната каса за допълнително заплащане при неблагоприятни условия. Бонусите там варират между 500 и 900 лева над заплатата и са предназначени именно за лекарите, които работят в непривлекателни места.

Заедно с това обаче джипитата получават и пълно обслужване от благодарни пациентки - чистене, пране, гладене, готвене и т.м.

В някои населени места обаче признават, че не са виждали лекар повече от 25 години. Лекуват се по домашному, с ракия срещу високо кръвно и червено вино срещу ниско. Това е цярът при настинки, както и при стомашни, нервни и други заболявания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Селянин 64 г. преди 8 години
Диета от кисело мляко, ябълки, мед, спанак, чесън, лук, ориз, картофи, пилешко и свинско, вино, ракия, кафе, овес. Не ям никакви сладки освен плодове. Здрав съм като бик. Нямам високо кръвно, холестерол, никога не боледувам.
10
0
 
2
 
! Отговори
очевадно преди 8 години
Имам усещането ,че журналиста принизява лекарите до нивото на кучето на И.П Павлов.
9
0
 
2
 
! Отговори
код корекция преди 8 години
Ромските атаки са ежеНощни!!!
8
0
 
2
 
! Отговори
смехория преди 8 години
ще рече ,че в селата ни се шири разкош и благоденствие?!?!Откога ли журналист не е стъпвал в ошушканите ни села???Хората по селата нямат пари да си заплатят 1 лв за такса за потребление ,нямат пари да стигнат и да си закупят лекарствата со съседния градец
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв профан трябва да си, че да съчиниш такова заглавие. Г-да журналисти, айде не се напивайте преди работа ако обичате.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за заглаивие това? Пък се пишат и журалисти.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опитите за стихоплетство в заглавията са жалки и грозни.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моля ви спрете тези заглавия в мерена реч.
3
2
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 8 години
Бонусите за непривлекателни практики са от 150 до 500лв., при население 50-200 души, това прави приход 200-700лв. и като се приспаднат разходите /режийни, консумативи, данъци и осигуровки и пр./, остава един гол муй. Да не говорим, че съгласно изискванията, си има задължително оборудване, някъде към 10 000лв., отделно такси за хигиенни разрешителни, за софтуер, за биологични отпадъци и за кво ли не още... И вече докторът е затънал и никога няма да си върне инвестицията.
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато магнолията стане премиер на село, тогава ще види и джипи там!
1
2
 
17
 
! Отговори
Мислещ човек преди 8 години
Другари, това не е ПОДКУП, а ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ за ВИСОКОСПЕЦИАЛИЗИРАН ТРУД !