Над 10 км опашка от ТИР-ове на Кулата

Опашката на пункта "Илинден-Ексохи е над 5 километра
6
Над 10 км опашка от ТИР-ове на Кулата
Снимка: БТА

Над 10 км е тази сутрин колоната от товарните автомобили, чакащи пред ГКПП "Кулата-Промахон". Над 5 километра пък е дължината й пред другия граничен пункт на българо-гърцката граница в Благоевградска област - ГКПП "Илинден-Ексохи", съобщи пред БТА областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Още по темата

Причината са продължаващите протестни действия на гръцките фермери, които блокират периодично граничните пунктове и спират движението на превозни средства.

В момента товарни автомобили не се пропускат през тези два гранични пункта на територията на Благоевградска област, а леки коли и автобуси преминават в двете посоки.

"Ще продължим раздаването на вода и храна на шофьорите на камионите, принудени да чакат, за да ги облекчим, доколкото е възможно", подчерта Бисер Михайлов. Той допълни, че няма информация докога ще продължи блокадата, защото няма оповестен от протестиращите предварително график за спирането и пускането на движението през граничните пунктове на товарните автомобили.

Екипи за спешна медицинска помощ, както и на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", заедно със служители на Областната дирекция на МВР, Пътна полиция и Гранична полиция, продължават дежурствата си в района на пунктовете.

Заради вероятността да попаднат в блокади и да са принудени да изчакват за неопределено време в автомобилни колони по пътищата, областният управител съветва пътуващите за Гърция с леки автомобили да се запасят за всеки случай с храна, вода и лекарства от първа необходимост.

По изключение и с благосклонността на протестиращите, вчера през пункта в двете посоки бяха пропуснати 250 ТИР-а, което е най-големият пробив от началото на протеста. Протестите на гръцките фермери започнаха миналата седмица. Те са срещу планираната пенсионна реформа и спрените субсидии.

Днес се очаква голяма национална стачка да блокира изцяло южната ни съседка. Тя ще продължи 24 часа, като няма да се движи градският транспорт, няма да работят бензиностанциите и аптеките.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Гръцките фермери следва да протестират пред архиерея на арменската епархия епископ Хорен Дограмаджиян вместо да блокират гранични пунктове.
1
1
 
10
 
! Отговори
гергу преди 2 години
Интересно защо не опитат да направят същото на някое ГКПП на границата им с Турция?