Опасни селфита на Бузлуджа затвориха паметника

Полицейски екипи ще следят за нарушения
38
Опасни селфита на Бузлуджа затвориха паметника
Кадър: Нова тв

Вече никой не може да се качи на върха на паметника на Бузлуджа на височина 70 метра. Десетки младежи се катерят там, за да се снимат на сантиметри от пропастта.

Вчера Областната дирекция на Стара Загора за пореден път постави табели и заключи капандурата, до която се стига, за да не стане инцидент, съобищ Нова тв.

Надписите на табелите категорично предупреждават, че влизането в полуразрушената сграда е забранено. Забраната е заради опасност от падащи предмети и заради компрометираните конструкции, които са животозастрашаващи.

Предупредителни табели се монтират край паметника не за първи път, но повечето от тях бяха откраднати. Областната администрация предприе и други мерки за ограничаване на влизанията в обекта, сред които зазидване на някои от възможните входове, но въпреки това жадни за атракции туристи продължават да не се съобразяват с предупрежденията, съобщиха от пресцентъра й.

След разговори с ръководството на Областната дирекция на МВР е постигнато съгласие полицейски екипи да посещават всеки ден от седмицата обекта и да следят за нарушения.

На мястото няма денонощна охрана. Областният управител на Стара Загора призовава посетителите на Бузлуджа да проявяват повече отговорност към собствения си живот и да спазват забраната за влизане.
 
Да усетиш тръпката да си на ръба и да направиш невъзможния кадър - това води стотици младежи всеки ден в слънце и сняг на върха на Бузлуджа. Фотографът Радослав Първанов често може да бъде видян горе, на сантиметри от ръба. 

"Много пъти съм си мислел, че всеки кадър може да ми е последен, но ако недай си Боже се случи, то ще знам, че съм искал да направя този кадър и ще знам, че е тук. Животът е кратък”, разказа Радослав пред телевизията.

Входовете бяха затворени и поради още една причина - да се спрат онези, които идват с единствената цел да го разрушават. Това не е първият път, в който те се затварят, като последният не издържаха дълго.

Дом-паметникът на връх Бузлуджа е частна държавна собственост. С решение на МС от 2011 г. той е прехвърлен безвъзмездно на БСП, но до днес партията отказва да влезе във владение. В същото време монументът продължава да се руши и носи непосредствена заплаха за живота на всеки, който е решил да влезе вътре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Бузлуджа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
6
 
! Отговори
t-rex преди 8 години
до 25И за какви точно полезни цели може да се използва? За тоалетна по време на събора на БСП? Друго не ми идва на ум.
22
5
 
8
 
! Отговори
t-rex преди 8 години
До Анонимен 30Престани с тези глупости. Кой ще даде пари за да гледа безумни творения на комунистическия режим, че чак туристическа атракция да стане.Направих си труда да потърся въпросната класация и видях, че нито е световна, нито е класация, а някой блогър е изброил 30 изоставени обекта между които и някои потънали кораби...
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Много пъти съм си мислел, че всеки кадър може да ми е последен, но ако недай си Боже се случи, то ще знам, че съм искал да направя този кадър и ще знам, че е тук. Животът е кратък, разказа Радослав пред телевизията."Цинично изказване от човек, който всъщност не цени живота си.
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сградата е държавна собственост и под е номер 25 в световната класация "Най-красивите изоставени места в света". На първо място трябва да се забранят партийни сбирки там, на второ място трябва да се ремонтира и на трето място трябва да се направи туристическа атракция, от която се печелят пари.
19
5
 
11
 
! Отговори
t-rex преди 8 години
До Интерес 20Тия ги разправяй на другарите си от Позитано 20 и на бабите на Бузлуджа. Да сравняваш тая безсмислица с Операта в Сидни е като да сравяваш антената на Копитото с Кулата в Останкино.
18
5
 
6
 
! Отговори
Жеков преди 8 години
Комунизма е престъпна идеология! Възхваляването на комунизма е равносилно с възхваляването на Хитлер.
17
2
 
11
 
! Отговори
t-rex преди 8 години
До Анонимен 17По-смешно нещо скоро не бях чел!Инвеститорите като чуят за реставриране на комунистически безумици направо се бутат на вратата...Иначе по отношение на архитектурно-художествената му стойност може да прочетеш доста противоречиви коментари от български и световни архитекти.
16
2
 
11
 
! Отговори
Кина преди 8 години
До Анонимен Има ли някой представа колко лева бяха "доброволно" дадени от всички, живяли по времето на построяването ... включително ученици, пенсионери ...
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 17сградата е впечатляваща от архитектурна гледна точка и редица чуждестранни инвеститори предлагат да я възстановят.къде са тия инвеститори бе каскет? Единствения интерес е от червения башибозук да ползва постройката за тоалетна по време на сборището.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, пък аз си мислех, че от столетницата се мъчат да запалят летящата чиния и да отлетят с нея нанякъде.
13
11
 
20
 
! Отговори
Интерес преди 8 години
На запад го сравняват с операта в Сидни ката архитектурен шедьовър и има голям интерес към паметника,а талибаните го рушат подобно на 1300 години България!
12
1
 
3
 
! Отговори
boc преди 8 години
***, туй е онуй дето си го правят сами про****ите, защото друг не може да им го направи.Нали се сещаш, тя простотията по хората ходи, не по животните.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
че то това си е атракцията на района ... да отидеш, влезеш и разгледаш ... а те ще го заключватдаже през зимата е още по-яко и сюреалистично
10
7
 
11
 
! Отговори
Жибор преди 8 години
Тази циментова комунистическа чутура трябва да бъде превърната в паметник на Хаджи Димитър,Стежан Караджа и на техните четници- смелчаги и бойци за България,а не на страхливите но инак арогантни червени мишки,които ежедневно гризат хляба на народа.
9
0
 
12
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
како е туй селфи бре?
8
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5Прав си паметника е от друга епоха - епоха на масово изтребление на българския народ от страна на съветските изверги. А роднитите на стотиците хиляди проващи се да избягат отвърд желязната завеса в най-добрия случай свършваха в трудови лагери до живот. Какъв рай беше по тошово време а
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боковица що не е дала пари от йонеско за да санираме този бисер на соц.арта
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко струва този паметник на данъкоплатеца?
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На връх Хаджи Димитър, където е неговото лобно място трябва да се построи паметник на храбрия БЪЛГАРИН.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моноблок