Село търси лекар във Facebook, желаещи – няма

Кметът на Мугла вече мери кръвно на хората, купува лекарства
5 фев 2016 15:30,
20
Село търси лекар във Facebook, желаещи – няма
Снимка: bTV

Родопското село Мугла си търси лекар във Facebook. Кметът Даниела Кубинска се решила на крайната мярка, тъй като от 4 години селото е без лекуващ лекар, когато досегашната докторка заминала за Германия.

"На желаещия да практикува в Мугла ще се предостави и жилище. Винаги практикуващите доктори тука са си живели горе в Здравната служба", разказва Кубинска. Засега никой не е откликнал на обявата й.

Откакто няма лекар, кметът на селото се научил да мери кръвно. Помага на съселяните си, както може. "Когато тръгна към града, хората носят рецептурните си книжки и ги снабдяваме с лекарства", разказва тя.

Жителите на с. Мугла отдавна са загубили надежда, че отново ще има някой, който да се грижи за здравето им. Много от тях не могат да си позволят ходенето до Смолян.

"Едва ли ще дойде лекар тук, при тия лоши пътища. То това е страшна работа. Ние сме забравени от Бога, никой не мисли за нашето село", коментира Руска Хаджиева, жител на селото.

Всеки път, когато звънят на 112, хората се молят линейката да пристигне навреме.

"Пак бързо беше дошла линейката - за час. Дойдоха, благодарен съм, отнесоха се човешки", разказва Ангел Хаджиев.

Днес селската линейка трупа прах в заключен гараж. Славчо Бачочев, бивш шофьор на линейката, разказва, че по-рано редовно е карал спешни случаи до Смолян.

"По едно време две години съм бил без доктор. Мен ме викаха да преслушвам, да меря кръвно", допълва той пред bTV.

В селото все още има Здравна служба. Красивата бяла сграда днес тъне в разруха.

Кметът разказва, че всички помещения в сградата са добре запазени и "само чакат" да дойде нов лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: МуглалекарFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
12
 
2
 
! Отговори
Според преди 8 години
легендата избягали някакви овчари с крадени девойки и си направили село на майната си. Мугла го нарекли. Сега потомците им си търсели доктор, сестра, театрална трупа, камерен оркестър, опера с хор, уредник с картинна галерия, пожарникарска команда, поне трима милиционери, началник на пътно управление за техния си път и всичко това от държавата. Ми слезте в цивилизацията!Тук всички тези неща ги има!
10
1
 
16
 
! Отговори
Гатанка преди 8 години
В 21-век да няма лекари у българско!!Това е само началото на филма.Къде избягаха лекарите и гражданите на тази бедна страна?
9
7
 
2
 
! Отговори
гори гори огънче преди 8 години
там не ядяха ли кучета .преди време даваха репортаж
8
2
 
9
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Страшно е, че 21-ви век се търси лекар чрез социалните мрежи ! Единици са медиците като д-р Бакърова-лекарка пак в Смолянско ! Дали здравеопазване за управниците ни означава само едно разпределение на парите на хората в НЗОК?
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този лекар ще има район от 18 села, здравния пункт е в село Мугла, но ще му се наложи да обикаля района. Всяка инвестиция в него е оправдана. В такива държавата да инвестира, а не в депутати с 93 дни отпуск и лимузини "да си обикаляли района". А ние да им плащаме масрафа.
6
0
 
15
 
! Отговори
? преди 8 години
1.Каква заплата.2.Превозно средство.3.Има ли деца и родилки в селото?4.Сам, без медицинска сестра, не може да "огрява навсякъде".
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аааа, знам го това село, една малка мугленска е 200мл ракия.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** си е ***. Толкова си може.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с тоя Феисбоклук бе...Това е пълна тъпотия-да "лаикваш" снимки на някакви непознати,да "постваш" щуротии на някакви стени,да имаш към 5 000 "приятели" м/у които баничарница,хотел,тухларна,студио за красота,външна тоалетна...Заради тая глупост хората вече не общуват помежду си в реалния свят и страшно затъпяват.Прочети още на: dnes.bg/technology/2016/02/05/za-10-sekundi-500-000-posta-vyv-facebook.292053#comment-newest
2
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай Тодор ако се обърне и види докъде ни докараха за 26 години тия измислени демократчета, ще се прекръсти и обърне обратно. От страна с висок жизнен стандарт, сигурност, безплатно здравеопазване, образование, развита икономика и селско стопанство-до последната дупка на кавала в африканския свят. Други отзад просто няма.
1
1
 
35
 
! Отговори
трици преди 8 години
С трици, риба се не лови. По европейска програма да му вземат един джип, да му ангажират една акушерка/ сестра. Да му отпуснат месечен бонус, па да видим тогава ще липсват ли кандидати. А правителството да прати един хеликоптер в този район за трудно достъпни села. Стига са плескали и мазали и прикривали тъпотиите на Пепито.