Война в Поморие: Кметът срещу пребития журналист

Кметът води дело срещу Тончев, разпространил му некролог
34
Война в Поморие: Кметът срещу пребития журналист
Снимка: Facebook

Тончев злепоставя институцията община Поморие, жителите на Поморие, при тези директни обвинения нямам право да мълча. Това заяви кметът Иван Алексиев на свикан в четвъртък извънреден брифинг.

Напрежението между 31-годишния кандидат за общински съветник и собственик на сайт Стоян Тончев и кметът ескалира след побоя над Тончев на 14 януари. Още от самото начало журналистът твърди, че насилието е свързано с публикации срещу управлението на Поморие.

Веднага след побоя местната администрация излезе с декларация, в която осъжда нападението и се разграничава от него. Кметът Алексиев запази мълчание до 4 февруари, пише "24 часа".

Ден преди това от прокуратурата съобщиха, че разследването е постигнало сериозен напредък и има обвинен за побоя - 30-годишният Мартин Петров Душев, също от Поморие. Обвинението е за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди, по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. 

Още по темата

В свой коментар Тончев настоя прокуратурата да провери с кого от общината има контакти Душев.

Това провокира Алексиев да призове 31-годишния помориец да каже директно кого обвинява. Според поморийския кмет Тончев хвърля петно и върху журналистическата гилдия, тъй като за разлика от нея, той не работи с факти.

Алексиев заяви, че общината е проверявана многократно от различни органи, но нарушения не са открити. Той съобщи за 16 съставени акта, за дребни административни нарушения, от които само един срещу него.

Кметът оповести подробности около уволнението на майката на Тончев - Светла, която е била служител на общината.

"През 2011 г. станах кмет на Поморие, имам право да избера хората, с които да работя. Съвсем коректно тогава освободих една част от служителите. И това бе искане от хората от общината - администрацията малко да се разбута. Сред освободените бе майката на Стоян. Жената заведе дело, спечели го. Съобразих се с решението на съда, върнах я на работа, но при този втори шанс, който й се даде да работи в името на община Поморие, в полза на гражданите, тя прецени, че този кмет не е за нея и няма да работи с тези хора", разказа Алексиев.

"Не искам да работи за мен, а с мен. Поради тази причина нейната длъжност се оказа излишна. Аз промених структурата на община Поморие и такава длъжност нямаше. Отново се заведоха дела, но съдът потвърди, че това е структурата на общината", разказа още кметът.

Чрез медиите той зададе 4 въпроса на Тончев: дали би имал доблестта да го обвини директно, къде работи и откога, чии лични интереси защитава и чии партийни интереси обслужва. Закани се, че ако не получи отговор, той ще отговори сам.

"Нямам намерение да отговарям на кмета, не е на моето ниво", отсече Тончев. Той е изписан от болницата след операция и се възстановява.

Поморийският кмет води дело за клевета и обида срещу 31-годишния Стоян. Освен това тече друго производство - за разпространяване на некролог на кмета. Алексиев дори изчете съдържанието му и показа разпечатка, че той е бил публикуван на профила във фейсбук на Тончев. Убеден е, че е негово дело. Не съм го правил аз, намерих го в интернет и го споделих, отрече пребитият.

За некролога е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, съобщи в сряда шефът на апелативна прокуратура Любомир Петров.

На извънредния брифинг тогава бе съобщено, че най-сериозното доказателство срещу на Душев е ДНК експертиза. Тя е показала, че върху палка, открита в колата на обвинения, има биологични следи от него самия и от бития Тончев.

Кметът Иван Алексиев заяви, че не познава Душев. Той не е разпитан по досъдебното производство, образувано за побоя над Тончев.

"За да ме гони Тончев по този начи, мотивът трябва да е дълбоко личностен. За да мразиш толкова много един човек, значи много го обичаш. Но аз си падам по жени", многозначително заяви в края на брифинга си Алексиев.

Разследването за побоя над Тончев продължава, дири се втория нападател и поръчителите.

Късно след обед на 4 февруари Районен съд - Поморие остави зад решетките Мартин Душев.

Нямам нищо общо със случая, полицията да си свърши работата, извика задържаният докато съдебни полицаи го конвоираха към колата, която го отведе в следствения арест.


34
Още от
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.