Недостиг на лекари в Пловдив, a болници остават без легла

В Раковски, Пловдив и в Асеновград съкращават болнични легла
7 фев 2016 07:30,
26
Недостиг на лекари в Пловдив, a болници остават без легла
Снимка: Булфото

Недостиг на специалисти се наблюдава в държавните и общински болници, както и в спешната помощ. В същото време заради новата здравна карта се предвижда масово съкращаване на леглата в общински държавни болници.

В голяма степен тя ще засегне и лечебните заведения в Пловдив, Асеновград, Пазарджик и Раковски.

В Пловдив в момента се наблюдава сериозен недостиг на педиатри, психолози и лекари в Бърза помощ.

26-годишният Лъчезар Василев работи в Спешна помощ като лекар. Посещава най-тежките случаи и вече има отговор на въпроса за недостига на специалисти.

"Възнаграждението, риска, който се поема в нашата професия, това, че не сме чак толкова защитени и сякаш пациентите си знаят техните права и си оставяме длъжни. Най-вече – няма уважение към български лекар", споделя пред Dnes.bg д-р Василев.

Лъчезар е и лекарят, който тази седмица беше нападнат от пиян пациент и ранен с нож. Въпреки инцидента, младият лекар няма намерение да се отказва от професията си.

"Повечето специалности са с недостиг на лекари и тази тенденция ще продължава, докато не се направят генерални промени, защото трябва да има стимул българският лекар да остане в България – защото в Европа той е на първо място, а тук на последно и това ме разочарова", казва още медикът.

За недостиг на лекари и задаваща се криза със съкращаването на болничните легла, алармират и от лечебното заведение в Раковски.

"Това ни притеснява много, защото хората ще трябва да пътуват от някои далечни разстояния до големия град, което ще бъде в ущърб на малките населени места и няма да има равнопоставеност на всички хора", заяви директорът на МБАЛ Раковски д-р Иван Томбашки.

В същото време от общинските болници настояват да бъдат третирани като всички останали лечебни заведения, защото финансирането им идва основно от здравната каса.

"Искаме само едно – колкото за Асан, толкова и за Иван – искаме да бъде равнопоставени с всички болници – частни, държавни", казва директорът на МБАЛ "Св. Пантелеймон" -Пловдив Петко Недев.

В момента недостигат и лекари по инфекциозни болести, както и анестезиолози.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защото не може със 17лв на месец здравна вноска да ползваш личен лекар специалист скенер ямр да ходиш по клинична пътека на санаториум.Защото на Запад никого не връщат от б-цата и му правят пълни изследвания и после си търсят парите от пациента ако няма продава квот има тук всички искат всичко срещу нищо .Аз плащам 160лв на месец здравни осиг. и получавам като услуга колкото *** със 17лв или пък без хич.
20
0
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Нямаше памук,лигнин и дамски превръзкиЗа тоалетна хартия - опашки по километър( веднъж месечно) и даваха по две рула .Витамини за деца "Саностол"- само за деца на милиционери в аптеката на Мвр болниза
19
0
 
3
 
! Отговори
ясно преди 8 години
Разчистват пътя на новата частна болница в Панагюрище.Тъкмо там заминаха лекарите от Пловдив
18
0
 
4
 
! Отговори
??? преди 8 години
До анонимен:Някога да си бил на запад(от твоето село или град) ?От къде знаеш за тези 5000 евро? Те печелят 5000 ++.От 17 години съм на запад ,но1000 ЕВРО на месец не съм нито чул нито видял .От 2016 година плащам ?127на МЕСЕЦ . Минималната вноска е ?87.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червения *** мисли , че като пише с главни букви прави нещо значимо . Напротив другарю , лъсва ти неграмотния зад..ник . И сега никой не те спира да се вдигаш и да хващаш гората . Ставай партизанин и почвай да се бориш за правда и връщане на власт на пролетариата .
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БЪЛГАРИТЕ СМЕ ОБРЕЧЕНИ НА ГЕНОЦИД.ОТ ТОВА ПО СТРАШНО НЯМА ДА НАМА ДОКТОРИ ЛЕГЛА В БОЛНИЦИТЕ И ПАРИ.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КЪДЕ СА ПАРИТЕ ПИТАМЕ,КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ КТБ.КЪДЕ СА 4 МИЛИЯРДА,ХОРЪТА УМИРАТ НЯМА ДОКТОРИ НЯМА ЛЕГЛА.КЪДЕ СИ БОКО КЪДЕСИ НЕНАДМЕНЕН ***,КОИТО СЕ ПРАВИШ ЧЕ ВСИЧКО ТИЕ НАРЕД В ДЪРЖАВАТА,И ЧАКАШ ДА ДОЙДЕ ЛЯТОТО ДАТИ НАМАЛЪТ ПРОБЛЕМИТЕ,СТАВАЙ БЪЛГАРИНО СТАВАЙ ДЪГО ИЗХВЪРЛИМ НА БОНИЩЕТО.ТОЙ ИЗОБЩО НЕ МИСЛИ ЗА НАРОДА.АКО НЕ СТАНЕМ ТОГАВА ЯЖТЕ АСВАЛТ.И ЦАР КИРО ДАНИ ЛЕКУВА.
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българинът ще трябва да разбере, че при отворената пазарна икономика, цената на стоките и услугите с еднакво качество е сходна навсякъде. Ако добър доктор взема 5000 евро на запад, то толкова ще взема и в България. Което значи българите да започнат да си плащат колкото и на запад - по 1000 евро на месец осигуровки. Който не може да си плаща - остава без лекар. Същото важи за учители, автомонтьори и т.н. Накрая всички ще се научим да работим с качество като на запад и ще получаваме същите пари.
13
1
 
10
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
Много е платено на този министър за да иска намаляване броя на леглата в държавните здравни заведения за сметка на частните такива.От милионер става милиардер.Защо не посегне и на частните здравни заведения , а само подписва договори въпреки , че ясно се вижда , че не стават .Защото те си плащат за услугата. Пред тях той е безсилен.Като слезе от поста и той ще си открие частна клиника.Следете и е видите.Не всички частни здравни заведения от говарят на изискванията , но проверяващите ........
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно, в пазарна икономика сме - всичко ще си дойде на мястото.Сега младите лекари бягат защото заплащането е ниско. А то е ниско, защото все още има много лекари, които са готови да работят за малко пари. Като измрат тези лекари от старото поколение и като почне истинския недостиг на лекари - трудът им по естествен път ще поскъпне (пазарна икономика). Бедните просто няма да имат пари и няма да ползват услугите на лекари. Останалите ще си плащат колкото на запад.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напомням на другарите култовата фраза на Андрей Луканов . Ще правим капитализъм , ама ние ще сме капиталисти . Е направиха го и той първи разбра какво е комунист-социалист-капиталист , но винаги терорист , като го убиха . И те така и до днес , убийства , грабежи , лъжи ит.н. Така , че този капитализъм не е естествен обществено-политически строй , а натрапен от червените каскети .
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 11E що за 26 год не направихте нищо за лекарите ? Щото сте некадърни. Вижте еманацията на вашето мислене - д-р МОСКОВ.
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарите , които мислят , че едно време е имало здравеопазване ще им кажа . За един аспирин баер ходихме до чужбина , а витамини и антибиотици само с връзки. Тома , че имаше много болници нищо не значи . Вътре беше пълно с лекари , ама имаше двама трима кадърни , а другите бяха за пълнеж.
8
2
 
4
 
! Отговори
дий преди 8 години
Тотеффффф четеш ли колко болници закри и на тяхно място пускаш търгове със задължително изискване кандидатите да не откриват лечебни заведения а салони за маникюр ,справка-базата на ДКЦ до река Марица!!!!!!!!!!!!
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е наследството от 60 години управление на БКП-БСП . Навремето висшистите получаваха 120 лв. месечно възнаграждение , а хамалите и пияниците по 300 лв. Зер беше диктатура на пролетариата . Сега ще ни лекува пролетариата , защото заплащането и сега е лошо . Навремето имаше лекари , защото границите бяха затворени , ако бяха като сега още тогава щеше да изчезнат по чужбина .
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лекарКолега, аз като започвах ме питаха първо майка ми и баща ми кои са.За някои специалности няма недостиг и няма да има, там местата са запазени за децата, внуците и правнуците на работещите в момента.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЛКО Е ПРИЯТНО ДА СЕ ЧЛЕН НА ЕВРОПА - СЪСИПАНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОБРАЗОВАНИЕ ЗЕМЕДЕЛИЕ ЖИВОТНОВЪДСТВО . ....
4
6
 
15
 
! Отговори
АСЕН преди 8 години
Същото положение е и при нас телевизионните техници.Младите учат компютърна техника и заминават в чужбина .Ремонта на битова техника е ниско заплатен, техниката е евтина със скъпи части и клиентите предпочитат да купуват нов телевизор.Докторите поне са стимулирани от подкупите, който получават и надписването и източването на здравната каса. Заплатите им рядко са под 2000 лв. А техниците се преориентират към строителни техници: плочкаджии и мазачи .Няма пари никъде, щото няма управляващи.
3
2
 
19
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Причината е не само в ГЕРБ но във всички дето ни управляваха пре последните 70 години-БКП,СДС,ДПС,НДСВ,ДСБ,ГЕРБ,РБ и други.Те съсипаха всичко в България.Аз не се сещам в 13 вековната ни история да е имало друг такъв период когато за 25 години от страната ни да са избягали 2 милиона човека.Страната ни е опустошена,икономиката съсипана.Е как на фона на тази картина да има медицина?
2
0
 
15
 
! Отговори
жеко преди 8 години
политиката на тая хунта е да унищожава населението, дали прогонено или умъртвено от болести или битови случаи все им е тая, важното е че всичко върви по план