Трагедия с мигранти на границата: 2 жени починаха от студ

Групата е била от 19 души, вероятно от Афганистан
Обновена: 7 фев 2016 11:07 | 7 фев 2016 09:40, Красимир Ангелов
173
Трагедия с мигранти на границата: 2 жени починаха от студ
Снимка: Булфото, архив

Две жени, пресичащи нелегално границата при Малко Търново, са починали от измръзване тази нощ, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред bTV.

Групата е била от 19 души, вероятно от Афганистан.

Граничните полицаи, които са заловили групата, са оказали помощ на жените.

Те са закарани в болница, но лекарите не са успели да спасят живота им. Едната жена е по-млада - на възраст 14-16 години, а другата – по-възрастна - между 30 и 40 години.

"Този преход е свързан с рискове, особено когато е нелегален. Това е един от най- големите проблеми, който седи пред политическото решаване на този въпрос. Нелегалното мигриране, нелегалното преминаване крие рискове", посочи Румяна Бъчварова. По думите й, на останалите бежанци от групата ще бъде оказана помощ, ще бъдат регистрирани и ще им се предостави статут, ако отговарят на изискванията.

"България успява не просто да пази границите си, което е невъзможно физически по цялото протеже на границата, но имаме регистрация, която ни дава възможност да ги регистрираме и нещо, което малко държави правят, да интервюираме голяма част от тях, които съвпадат с рисковите профили, за да можем да установим наистина дали те се нуждаят от защита и дали не са хора, които използват бежанските войни като прикритие, за да минат през нашата територия”, каза още вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

Общо 15 мигранти от групата, заловена край Малко Търново, са настанени за лечение в МБАЛ-Бургас. Повечето от оставените за лечение са непълнолетни. 6 от децата са във Втора хирургия, 4 са в Детско отделение и едно дете е в Гастроентерология. Децата са на възраст от 4 до 16 години.

Има двама души в по-тежко състояние – мъж и жена. Те са под непрекъснато наблюдение в реанимацията, съобщиха от здравното заведение.

От там също информираха че в отделението по съдебна медицина са откарани две тела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи деца до 16 годишна възраст са оставени за лечение в болницата за лечение, но една жена до 16 годишна възраст е умряла?
29
0
 
22
 
! Отговори
мм преди 8 години
"Нелегалното мигриране, нелегалното преминаване крие рискове", посочи Румяна Бъчварова. По думите й, на останалите бежанци от групата ще бъде оказана помощ, ще бъдат регистрирани и ще им се предостави статут, ако отговарят на изискванията.Значи 19 нелегални *** минават нашата граница и ние им даваме статут? Тази съвсем се е побъркала, нали така утре като се стопли ще започнат да минават не 19, а 190000, така само ги окуражаваме да идват насам, вместо да се давят с лодките!
28
0
 
23
 
! Отговори
патриот преди 8 години
И кой ще плаща за престоя и лечението им в болницата? Хайде сега като ги изпишат директно в покоите на Бъчвата , Кунева и Плевела- те настояват да им дадем дом и образование, къде по-добър случай от този да докажат на практика това което говорят, а не да спотайват в луксозните си жилища, пазени строго от охранителите!Аз не искам араби и *** в моята държава и тове е толкова просто, не искам да подлагам на опасност живота на децата и внуците си, искам да се разхождам сред бели и културни хора.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 52Дааа,,,селтако Василев, след 40 години като свърши нефта в Изтока, такива като теб ще се молят на Русия за нефт!
26
0
 
23
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
поправка не ирак а Сирия имах предвид .и да довърша предния си пост ..През Сърбия и Македония преминават стотици хиляди и никой не остава на хранилка , а в България влезли 30 хиляди , останали 15 хиляди на издръжка и задръстили центъра на София .На Турция им дават милиарди , а ние като най богати даваме милиони за издръжка и огради
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да му вярваме на гн Премиера Борисов,нали заведе гн Деивид Камерън на границата и му показза че цялата граница е заградена има страхотна ограда.Сега гн Камерън като прочете тази история,нали ще разбере че постояно лъже гн Борисов.Бай *** сие ***.
24
2
 
12
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Жалко за жените , но нали щяха да приемат само бежанци от Ирак .За какво се дават милиони за нови огради и командировани гранични служители , ако те ги посрещат и ги карат или до българска болница или до център за настаняване с безплатна храна , интернет , отополение . По добре тогава въобще да не ги задържат , ами да си преминават , както правят сърбите и македонците .Сутринта влизат в страната им , но до вечерта вече са я напуснали . През Сърбия са преминали 300 хиляди и са останали 0
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В случая и природата помага -като не си помагаме ние ......
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еййййй това стана новина номер едно бе -сега тамън продажните медии ще имат възможност да въздействат до втръсване на хората и да им втълпяват - жал и толерантност към всякакви навлеци ,че покрай издънките на "бежанците" в Кьолн -нещо ореола на бедните ,жалки ,онеправдани и търсещи закрила хорица -силно помръкна!
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега тенекиения ветропоказател който за наше нещастие ни е президент -ще има възможност да им осигури дом(сигурно не от собствения си джоб) и с безплатно образование ще ги интегрира
20
0
 
36
 
! Отговори
<><> преди 8 години
Люлюююююю ,а колко българи мръзнат на студ защото нямат пари за дърва или ток да се отопляват ? България се пръска от толерантност и управляващите обичат всичко друго и всички други но не и БЪЛГАРИТЕ !
19
13
 
2
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 34Ами мисля, че си малко старичък за войник, иначе би могъл да си осъществиш мечтата.Там приемат млади момчета, но само с един наряд няма да минеш, ще трябва да подпишеш договор за доста повече наряди.Аз съм на 51 години, бил съм войник в армията на Народна Република България, през цялото време ни плашеха как турците се готвят да ни нападат и нямам ни най-малко намерение някога да хващам автомат.
18
0
 
44
 
! Отговори
ТРИИТЕ преди 8 години
НАШИ БАБИ И ДЯДОВЦИ, БАЩИ И МАЙКИ КОИТО ЗА РАБОТИЛИ КАТО ВОЛОВЕ ЦЯЛ ЖИВОТ СЕГА УМИРАТ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ ДОКАРАНИ СА ДО СКОТСКОКАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВАТ НЯКАКВИ СИ САМОУБИИЦИ??????????????????
17
0
 
15
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 29За твое сведение, Хитлер се с отнасял благосклонно към арабите, по простата причина че те също като него са мразили евреите, както ги мразят и досега.Друг един факт е, че от Франция, която е от най-населените с евреи европейска държава, евреите вече масово емигрират в Израел. Причината пак е ясна - страх ги е от арабското нашествие и последните атентати на Даеш ги хвърлиха в ужас.В момента еврейската общност в Европа е повече ксенофобски настроена от неонацистите.
16
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"България успява не просто да пази границите си, което е невъзможно физически по цялото протеже на границата, но имаме регистрация, която ни дава възможност да ги регистрираме..."От това половин изречение стигам до 3 извода:1. Това е инвазия и трябва армията да поеме случая2. Оставка на министърката3. Турция да връща трите милиарда, защото не се справя със задълженията си
15
1
 
51
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
попаднах с бъбречна криза в Торакс и си платих 400 лв. за ден. тези кои ги храни освен и аз да стана мигрант е да поставя фес. на главата си.
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 23Гледай българският филм "Съдилището" и ще ти стане ясно как минават границата тия.Кинти брат, кинтииии...
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Би било по добре 50 мъже вместо тия две женици, че то тяхното и то не е живот ни в Авганистан ни в Европа докато ония *** мъжете им са до тях.
12
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де , как става така че преминават границата ? Направих 3 метрово заграждение с бодлива тел , уреди за топлинно хващане , полиция , граничари ? , , , , Боко тиквата защо води англичанина , разкарва го , обяснява му , , , явно че както лъже нас Българите така се е изгаврил и с английския си колега !
11
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е следствието и прокуратурата да разследва тази група нарушители на държавната граница и паспортно-визовия режим? До кога паспортите, визите и личните карти ще са задължение само на балъците плащащи данъци? Каква мотивация дава непреследването на криминални престъпления да се спазват изобщо някакви закони?