Трагедия с мигранти на границата: 2 жени починаха от студ

Групата е била от 19 души, вероятно от Афганистан
Обновена: 7 фев 2016 11:07 | 7 фев 2016 09:40, Красимир Ангелов
173
Трагедия с мигранти на границата: 2 жени починаха от студ
Снимка: Булфото, архив

Две жени, пресичащи нелегално границата при Малко Търново, са починали от измръзване тази нощ, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред bTV.

Групата е била от 19 души, вероятно от Афганистан.

Граничните полицаи, които са заловили групата, са оказали помощ на жените.

Те са закарани в болница, но лекарите не са успели да спасят живота им. Едната жена е по-млада - на възраст 14-16 години, а другата – по-възрастна - между 30 и 40 години.

"Този преход е свързан с рискове, особено когато е нелегален. Това е един от най- големите проблеми, който седи пред политическото решаване на този въпрос. Нелегалното мигриране, нелегалното преминаване крие рискове", посочи Румяна Бъчварова. По думите й, на останалите бежанци от групата ще бъде оказана помощ, ще бъдат регистрирани и ще им се предостави статут, ако отговарят на изискванията.

"България успява не просто да пази границите си, което е невъзможно физически по цялото протеже на границата, но имаме регистрация, която ни дава възможност да ги регистрираме и нещо, което малко държави правят, да интервюираме голяма част от тях, които съвпадат с рисковите профили, за да можем да установим наистина дали те се нуждаят от защита и дали не са хора, които използват бежанските войни като прикритие, за да минат през нашата територия”, каза още вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

Общо 15 мигранти от групата, заловена край Малко Търново, са настанени за лечение в МБАЛ-Бургас. Повечето от оставените за лечение са непълнолетни. 6 от децата са във Втора хирургия, 4 са в Детско отделение и едно дете е в Гастроентерология. Децата са на възраст от 4 до 16 години.

Има двама души в по-тежко състояние – мъж и жена. Те са под непрекъснато наблюдение в реанимацията, съобщиха от здравното заведение.

От там също информираха че в отделението по съдебна медицина са откарани две тела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хей НФСБ, ВМРО, Атака къде е оградата по границата?Ако я имаше оградата нямаше да я има тази трагедия?Сега да им плащаме и лечението не стига, че ще ги хрантутим години наред?
9
5
 
45
 
! Отговори
чукча преди 8 години
Това, което толерастите не смеят да направят, го върши майката Природа. Нека да е зима!
8
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо това да е трагедия? На мен по-скоро ми изглежда като положителна новина. Едно време такива ги застрелваха на границата, когато все още еврогейската толерантност не беше промила мозъците на хората. Сега така се е случило, че сами са загинали. Къде е трагедията? А и нали в Афганистан победиха евроатлантическите ценности. Къде отиват тези?
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднага да се свика съвета за сигурност на ООН
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЩо се не разкараш от бугаристан.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как вика полковника към Асен Блатечки докато държи на ръце болно премръзнало имигрантче във филма Съдилището( голям филм впрочем ): Остави *** веднага! Чуваш ли? )
4
1
 
57
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Крайно време е за референдум по въпроса за т.нар. "бежанци"!Българският народ трябва сам да избере дали да ги приема и всички някоя сутрин да осъмнем с прерязани гърла или да ги държим на безопасно разстояние!Средно положение НЯМА!Дойде ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО и който си затваря очите-ще си разтваря г.за и то в най-добрия случай!Всички лоши прогнози вече се сбъдват,трябва ли да чакаме да стане факт и най-лошата-тотално клане в Европа?????
3
4
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво првят на нашата граница като са от Афганистан? И те ли бягат от войната в Сирия? Ако не измръзнат сами, най-добре да им помагаме с калашниците да намерят пътя обратно. *** долна.И най накрая всички да осъзнаят кой ги изпраща! Как американските НПОта им дават пари и им дават карти да ходят в Европа. Долу НАТО и САЩ. Или ще се съпротивляваме или умираме!
2
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една добра новина за началото на деня....
1
6
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не ги жалете, и без това са камикадзета. дали от колан - бомба или от студ - нали са тръгнали да стават мъченици на аллаха.