Да спасяваш живот, но и да се страхуваш за своя

Лекар от Спешната помощ признава, че го нападат 2-3 пъти годишно
9 фев 2016 16:31,
10
Да спасяваш живот, но и да се страхуваш за своя
Снимка: bgonair.bg

Освен да спасяват живота на пациентите, лекарите от Спешната помощ често трябва да мислят и за собственото си оцеляване. Всеки адрес крие риск и може да създаде неприятности за екипа.

"Винаги има притеснение – въпрос на късмет, на подход на лекарите", споделя шофьорът Димчо Трифонов.

"Налитали са ми да ме душат в линейката, с нож са ми посягали на адрес", разказа д-р Спасимир Кацаров.

Д-р Кацаров работи в Спешната помощ от 20 години. Пресмята, че годишно го нападат по 2-3 пъти. Последният инцидент е от миналата година. Медикът е категоричен, че няма как да се осигури жива охрана за всички екипи.

"То няма кой да работи като санитар или като сестра, или лекар в Бърза помощ, а пък и охрана. По-добре е да са двойни екипите, или пък лекар и сестра, защото двама души вършат повече работа", допълни д-р Кацаров.

От Центъра за спешна помощ посочват, че личните лекари не обясняват на пациентите си към кого да се обръщат, когато те отсъстват и това им създава повече работа.

"Трябва да има повече информираност на пациентите им кой медицински център поема техните пациенти в празнични дни и нощем", каза д-р Мария Пеева, завеждаш работна смяна в ЦСМП.

Основната причина за агресията срещу лекарите е закъснението на екипите. От Центъра за спешна помощ са категорични, че в този капацитет няма как линейките да стигат по-бързо до адресите.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Да правим разлика между лекарите в спешна помощ и останалите все пак. Първите са "на терен" и действително не им е никак лесно - при все че първи трябва да реагират и да спасяват животи, трябва да се пазят за съжаление и от по-емоционални роднини. Както в много други случаи, проблемите на системата ги отнасят тези, които са на най-ниското ниво - това на връзката с клиентите, в случая - пациентите. Решението е по-високи заплати за тези хора, за да има и повече екипи.
7
0
 
1
 
! Отговори
Калина до 6 преди 8 години
Казах, че има и добри лекари, но са по-малко.Пожелавам Ви още дълги години здраве!За жалост, моят баща беше лекуван от менингит, без да му направят каквито и да са изследвания. А то се оказа рак....
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
просташка държава
5
0
 
9
 
! Отговори
! преди 8 години
А да плюете,всички можете.Несъм взимал и една стотинка никога от пациент и никога няма да го направя,но на човек му писва в един момент от цялата тази пумия.И ние ще сме едни от напусналите по тази причина.Ще си останете с катаджии и лелки от администрацията,или подобни които странно защо не заминават на запад,може би защото няма какво да работят там.Срамно е един лекар да взима по-малка заплата от продавачка в магазин.Жалко,че всичко е на гърба на обикновените и бедни хора...а ви плюйте
4
0
 
12
 
! Отговори
! преди 8 години
Плюете,вместо да се се замислите!Крадливи били лекарите,некадърни и незнам какво още.Същите тези лекари които бягат на запад и работят като нормални и оценени кадри,защо там не крадат?Аз съм лекар,съпругата ми също,завършила в Германия и тук заплатата и е 540лв чисти,затова и е принудена да работи на 3 места.Крадат ви не лекарите,а здравната система и здравната каса,там се краде народа.Виновни сте вие,че мълчите а не лекарите.Един кадърен Чирков имаше и него го изгониха.Никой не го подкрепи
3
10
 
3
 
! Отговори
Париж преди 8 години
Българският лекар трябва да бъде бит за да те респектира!Необходимо е сплашване, физическа сила и унижаване за да си вършат работата!Жалко, че реформите сакъсняват иначе до сега да сме внесли необходимия професионален медицински ресурс от други държави, като Нигер, Боцвана, Мавритания. За Египет и Палестина да не говорим, там традициите в медицината са от години!Българския лекар и жалък, арогантен, некомпетентен и трябва да бъде преведен в статут на санитаро-портиерни функции!
2
5
 
4
 
! Отговори
Калина преди 8 години
До 2 - може би скоро не ти се е налагало да потърсиш помощ от лекар. Аз имам право да говоря по въпроса, тъй като съм потърпевша от "професионализма и човечността" на едни "лекари"Истина е, че има и свестни хора сред съсловието, но хайде да сме честни....колко са те и колко са изнудвачите.
1
15
 
4
 
! Отговори
Мънз преди 8 години
Хайде стига сте ги оправдавали тези некадърници, дето знаят само да изнудват за пари. Връзкари с повърхносни познания и дипломи, които дължат на рушвети, познанства и прочие... Цялата система е отврат, начело с минисъра им с мaлoyмната физиономия. Кадърните заминаха отдавна...