Шивашки цехове у нас затвориха заради гръцката блокада

Банско също усеща проблем, гърците не идват на ски у нас
9 фев 2016 14:21,
4
Шивашки цехове у нас затвориха заради гръцката блокада
Снимка: БТА

Шивашки цехове в Кюстендилска и Благоевградска област, които работят на ишлеме, вече са затворени, заради продължаващата трета седмица блокада на ГКПП Кулата-Промахон от гръцки земеделци. Работничките са пуснати в принудителен неплатен отпуск, каза евродепутатът Ангел Джамбазки, цитиран от 24 часа.

Още по темата

Заради затворения пункт тировете с материали не могат да преминат и така не се осигурява работа на шивачките. От друга страна пък се бави изпълнението на поръчките за западноевропейските партньори, което носи допълнителни загуби, допълни Джамбазки.

Хиляди са търговските дружества, занимаващи се с транспорт и спедиция, които губят финансов ресурс, договори и клиенти, защото гръцката страна не осигурява коридори за нормалния трафик и стокообмен между България и Гърция, посочва Джамбазки.

Лидерът на ВМРО за Благоевград и общински съветник Георги Васев допълни, че вече се усеща и проблем в зимния сезон в Банско. "Много гърци не смеят да тръгнат на почивка в нашия курорт, защото не знаят дали ще могат да преминат границата и колко ще чакат", обясни Васев.

"Ситуацията в Гърция е непредсказуема. Единственото, което може да се предскаже там е, че когато им кажат, че пенсиите вече няма да са 2000 евро, те скачат и викат "Охи". От разговори с наши колеги в ЕП разбирам, че е възможно да има предсрочни избори в Гърция. Каквото и да правят те обаче, не е нормално това да рефлектира върху нас. От вътрешните разправии в южната ни съседка страдаме ние. Гръцкото правителство бяга от отговорност и не иска да реши проблема, за да извива ръце и притиска кредиторите", допълни Джамбазки.

Ангел Джамбазки е категоричен, че за пореден път гърците разиграват фарс по границата в сезона, когато нямат работа. Той риторично пита какво ли ще се случи, ако българи затворят контролно-пропускателните пунктове в началото на летния туристически сезон или в началото на земеделската кампания, когато хиляди тонове гръцка земеделска продукция се транспортират за и през България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Владо преди 8 години
а дано поне българина се осъзнае и не ходи на почивка в Гърция за трети март.
2
0
 
8
 
! Отговори
Потребител преди 8 години
Манталитета ни е различен.Освен това ми се струва че фермерите им затварят границата почти винаги когато нямат работа.Не следя събитията редовно и може би само така ми се струва, но когато го правят в "работно" време е само за 2-3 дни.Сега нямат работа на полето и ...Освен това защо правителството им да бърза?Не е като да страда тяхната промишленост.Те не внасят лекарства,храни, горива или други стоки от първа необходимост от нас така че не им пука.Ние сме зависимите и докато е така ще ни дупят.
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите не се държим като народ и не можем да затворим границата. Ако се случи веднага българи ще обвинят българи и ще има кавга и чудо.