Смъртта на Тодор: Пред медиите едно, пред полицията друго

Кой е извадил бокс, кой кого познава, кой кого удрял...
Обновена: 9 фев 2016 11:39 | 9 фев 2016 08:23,
141
Смъртта на Тодор: Пред медиите едно, пред полицията друго
Снимка: Facebook

Покрай огласяването на медицинската експертиза за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца наяве излязоха и протоколите от разпитите на ключови свидетели за инцидента от 12 януари, пише 24 часа. Това внесе смут сред всички, които следят отблизо развитието на случая, защото лъснаха противоречията между широко отразяваните изяви на свидетелите пред медиите и показанията им пред разследващите.

Още по темата
Оказалият първа помощ на място на припадналото момче планински спасител Мариян Иванов-Маркъса във всичките си публични изявления категорично отричаше да е познавал преди скандала Поничките, както са известни във Враца братя Дамянови, или Тодор. "Не познавам лично никой от братята и сега от вас научавам фамилията и имената им - каза пред журналистите планинският спасител два дни след трагедията. - Да, от вас разбрах, Дамянови са братята, сега им казвам фамилията за първи път. Не познавам и починалото момче или неговите близки. Затова не приемам появилите се внушения, че съм заинтересован и че са ми предлагали пари, за да свидетелствам по определен начин."

В разпита си пред разследващите обаче веднага след сблъсъка между Поничките и 12-класника Маркъса казва друго. "Видях, че Десислав, който познавам, тъй като сме съученици, и брат му държат едно слабо момче - е записано в протокола с неговите показания. - Държаха го за двете ръце. Това момче имаше метален бокс в дясната ръка.”

Още в първите дни след инцидента Мариян Иванов твърдеше, че докато се опитвал да прави обдишване и сърдечен масаж на падналия на земята Тодор, не забелязал абсолютно никакви наранявания и натъртвания по тялото му. А по същото време прокурорката Румяна Арнаудова показа във Враца анатомична схема, на която бяха изброени 28 повърхностни наранявания и охлузвания, установени веднага след смъртта му.

Маркъса отказа да обясни защо пред медиите е отричал познанството си с Поничките, след като го е признал пред съдия. Заяви обаче със сигурност, че не е видял никакви травми по тялото на момчето и според него те може да са станали забележими по-късно.

Още в деня на инцидента на врачанската ул. "Иванка Ботева" показания дава и приятелката на починалото момче Грета Георгиева. Тъй като пътува със съученика си Тодор, тя става свидетел на по-голямата част от разправията.

"Тодор натисна клаксона за съвсем кратко, за да ги предупреди да освободят платното, при което единият се обърна с думите: Какво бе, да ти *** майката. Тошко му отговори "Ей сега ще сляза", при което продължи с колата напред и я паркира... Докато Тошко паркира колата, двамата, които бяха на платното, се приближиха към нас. Тошко слезе от колата сам. Аз останах вътре. Тия двамата се залетяха към него. Тогава Тошко си бръкна в джоба и извади бокс - едно желязо, което се слага на ръката."

В първите дни след трагедията, когато във Враца се надигна вълна от протести срещу Поничките, Грета категорично отрича пред медиите приятелят ѝ да е носил или използвал бокс. По-късно казва: "Боксът, за който се говори, не е на Тошко", а ден след това заявява: "Не Тодор, а братята извадиха бокс, когато налетяха срещу него."

Под напора на фактите обаче и категоричното изявление на прокуратурата, че е доказано използването на бокс от Тодор Йорданов, приятелката му казва, че е споменала пред разследващите за хладното оръжие, защото питали за това, а тя не била на себе си и се объркала. После се разсърди на медиите, че изопачили думите ѝ, и отказа да говори повече за случая.

"Таекуондото беше животът на Тодор - казва още в показанията си Грета Георгиева. - Той много го обичаше, но му откриха заболяване на сърцето. Знам, че получава аритмия, заради това се отказа от спорта. Външно не му личеше, когато е имал аритмия, но сърцето му биеше много бързо и силно. Той просто изчакваше да премине, като лежи..."

Именно заболяване на сърцето, а не ударите при боя е пряката причина за смъртта на Тодор според медицинска експертиза. От прокуратурата обявиха, че на експертите са поставени допълнителни въпроси, на които очакват отговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
9
 
11
 
! Отговори
Братко преди 8 години
Кога някоя поничка ще смачка от бой Боко тикваря :) ?!?
73
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
офф айде стига тука сте се правили,че не сте виждали бг бабаити-как ви говорят,за какви се мислят,ей тия двамата са същите-комплексари убили от малоумието си едно момче,което си е било на пътя,а тия са се направили на интересни,и какво?да заобиколи или да ги изчака на пътеката да си дигнат ниското самочувствие?НЕЕЕ,ТЕ трябвало да покажат кой кой е нали???ами тодор не е бил мишка,естествено,че ще защити правото си,ТОЙ Е БИЛ В ПРАВОТО СИ,А ВСИЧКИ ВИЕ ТУКА СТЕ ЕДИН ЛОШ МАТЕРЯЛ..ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
72
1
 
5
 
! Отговори
Idiot преди 8 години
Nali vsichki znaem :Ima li pravosudie- nyama! Koyi ima pari vinagi e prav,koyi nyama za nego ima armenski pop.
71
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дори да има сърдечни проблеми, дали точно в този момент от срещата с Поничките Тодор е щял да загуби живота си... Кой ще отговори
70
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Врачанци да внимават,а са ги погледнали Толумбичките, а са умрели с болест или без болест!
69
10
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
А "експертите" дали не са съученици с "поничките"? Или просто правят услуга на някой? Пак ще потъне истината нейде из дебрите на нашето КРИВОсъдие!
68
8
 
23
 
! Отговори
Джулиана преди 8 години
Сайтът се напълни с ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ!!! Жалко эа убитото момче!!!
67
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ей сега ще сляза" И като слезе какво стана? Не дава предимство на пешеходци, напада пешеходците с оръжие, с болно сърце, ми това момче е било повече от глупаво. Заради глупостта и болното сърце на някакъв малък хулиган двама невинни да бъдат вкарани в затвора? - това дори и в България няма да се случи. Братята да съдят медиите.
66
8
 
17
 
! Отговори
Monti преди 8 години
Къде отиде честността на българина? всеки лъже и мазе, а после като опре ножа до кокала - друг бил виновен. Майката и брата си мислеха, че като повторят една лъжа достатъчно много, ще стане истина и ще изкопчат някой лев - е не стана! Да сведат глави засрамено и да оставят момчето да почива в мир, стига са ровчили, че все повече се оплитат като пиле в кълчища. Като се не е лекувал, всеки друг повод също можеше да стане повод за фатален изход - ще се зарадва повечко, са му купили BMW примерно и .
65
23
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма спор, че двамата братя са невинни в този случай. Може да са виновни за нещо друго, но не и за Тодор.
64
5
 
17
 
! Отговори
До 88 преди 8 години
По твоите думи една бабичка с ***, стигнала до средата на пешеходна пътека вижда, че от ляво идва кола.И понеже е ВЪЗПИТАНА тя трябва да спре за да изчака колата да мине.Но да кажем,че в дадения случай тя НЕ Е ВЪЗПИТАНА, трябва да хвърли бастуна и да тегли един спринт от оставащите и 5-6 метра.ГОЛЕМА логика извади!!!
63
7
 
30
 
! Отговори
Плавник преди 8 години
Сега разбрахте ли всички, че не трябва да се правят заключения преди всички факти да са ясни? А и родителите колко лъгаха пред телевизора, че Тодор нямал заболяване, че е бил убит от бой...Някои писаха и че умрял, защото защитавал свободата и честта. А тези, които не се биели по улиците били мишоци и доброволно си давали свободата и честта.
62
38
 
13
 
! Отговори
съвет преди 8 години
Млади хора, че двамата прости ГЛИГАНИ-братя са виновни: спор няма! Когато пресичаш, не се правиш на ВАЖЕН, да вървищ бавно, ако идва кола- или избързваш и пресичаш, или СПИРАШ, за да дадеш знак,че СИ ВЪЗПИТАН; ако колата ти даде път- минаваш бързо, ако не- изчакваш!Тия двамата братя са ТЪРСЕЛИ ЗАЯЖДАНЕ( нека да го направят в ГОЛЯМ град да се МЪКНАТ като пресичат!!).ЕДИНСТВЕНОТО в такива случаи е да ПРОДЪЛЖИТЕ пътя си, а не да слизате и да се разправяте с всеки БЕЗРАБОТЕН ***.За простака КАВ
61
1
 
49
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Всичко това може да учуди само човек, който не познава северозападния манталитет. Слязъл, псувал, имал бокс, нямал бокс, семейството няма идея за заболяване но приятелката и треньора знаят... Всички до един замесени в тази случка са за наказания. Снималия, бития, минувачите, приятелката, помогналите, медиите.... всички лъжат безугледно. Когато 50 човека не ценят живота и могат само да лъжат, за какво изобщо им е справедливост?
60
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Факт 90Нещо си се объркал, другарю(мисленето ти е като на другар от соца).Сега братята ТРЯБВА да съдят ВСИЧКИ които подкрепяха манипулацията разпространена чрез медиите. А журналистите писали откровени лъжи по темата са за ЗАТВОРА!Но в Бг са научени да не носят отговорност, като започнеш от премиера за зулумите които върши, минеш през журналята които МАМЯТ непрестано и свършиш с последния крадлив бъл*гарак.
59
15
 
25
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Всички, които подкрепяхте Тодор сега може да съдите медиите, че ви излъгаха, че братята са виновни и вие се вдигнахте в защита на Тодор и против двамата братя.
58
7
 
28
 
! Отговори
До 84 някой преди 8 години
Ти не можеш ли да четеш?! Нараняванията на Тодор не са довели до фаталният резултат. Толкова е просто, че не може повече. Между другото, когато го написах това тук още в началото, когато се разбра, че Тодор е имал здравословни проблеми, веднага ме изтриха и ми забраниха да пиша за един ден. С други думи винаги е имало и нормални хора, които не се поддадоха на истерията, която създадоха медиите около този случай.
57
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като триеха мненията съмняващи се във вината на двамата братя, медиите създадоха атмосфера на истерия - всички искат братята да бъдат осъдени веднага, а то се оказа, че не е така и че братята не са виновни за Тодор. Излиза, че така е при демокрацията - публикуват се само "правилните" мнения, а "неправилните" мнения се изтриват, а на авторите им се спира достъпа за публикуване на нови мнения. Аз имах мнение в този сайт, което беше изтрито, защото написах това,което пише в медицинското заключение
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 78Проверена е ама някой друг път.Тия ги разправяй в селската кръчма.
55
0
 
3
 
! Отговори
пишман редактори преди 8 години
ама ме кефи как п.и.ш.м.а.н. редакторите, манипулират коментарите и гласовете към тях... вместо да цъкате се върнете на училище, срамота е правописа и лексиката на хора, с претенции за журналисти