Добра новина: Белите щъркели у нас са повече

Най-често свиват гнездо на електрически стълбове
6

Снимка: Димитър Градинаров

6805 са щъркеловите гнезда в България, от които 5671 са заети от птици. Данните са от преброяване, в което участваха над 400 доброволци, експерти, служители на Българското дружество за защита на птиците.

Инициативата е част от VII Международно преброяване, което се провежда на всеки 10 г. в цяла Европа.

У нас мащабната кампания се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), а в световен мащаб от NABU (BirdLife Германия). Целта е да бъдат събрани данни за цялата световна популация на белия щъркел.

По време на преброяването, което се проведе в две поредни лета – 2014/2015 г., бяха обходени хиляди населени места и бяха описани всички щъркелови гнезда – дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те и къде се намира гнездото, съобщиха от БДЗП.

Националният координатор на преброяването Свилен Чешмеджиев съобщи, че броят на гнездата за 10 години се е увеличил с 1102, а броят на двойките щъркели с 853. Общият брой на преброените малки щъркелчета е 13 873.

Най-предпочитаното място за свиване на гнездо са стълбовете. От общо 6805 гнезда, 5624 са разположени на стълбове, като 5271 са на бетонен, 328 на железен и 25 на дървен стълб. На стълбовете с жици екипите са преброили 5261 гнезда, а на стълбове без жици – 363. 195 гнезда са разположени на дървета, като най-често се използват акация, бор, черница и топола.

На комини бяха преброени 444 гнезда, а на покриви – 279. Най-често използваните сгради са фурните, частните къщи, църквите и училищата. 263 гнезда са на селскостопански машини, паметници, магазини, GSM антени и изкуствени постройки, изградени от човек.

Въпреки  че 2557 щъркелови гнезда, разположени на електрически стълбове, са обезопасени с изкуствени платформи, все още голям остава броят на рисковите гнезда – 2704, като за тях трябва да бъдат предприети спешни мерки по повдигане на платформи. Ето защо БДЗП работи съвместно с енергоразпределителните дружества, на които ще бъдат предоставени данните за рисковите щъркелови гнезда, за да могат да се обезопасят срещу поражения от електрическия ток.

Населените места с най-много щъркелови гнезда в България са: село Драгушиново (община Самоков) – 51 гнезда; село Кулата (община Петрич) – 42 гнезда; село Белозем (община Раковски) – 38 гнезда; село Белчин (община Самоков) – 31 гнезда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: щъркелБДЗП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
Е ми нормално като опустява от хора една територия - множат се гадинките - природата празно не търпи. Дано не се увеличават другите мигранти тия са симпатични.
3
0
 
2
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Расисти!
2
2
 
2
 
! Отговори
Алов преди 8 години
Орлите са най-големият им враг.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно черните щъркели са повече, защото май само те носят бебета.