Удар: Дядо брои 21 хил. лв. за "залавяне" на измамници

Русенецът оставил парите в кошче за боклук
63
Удар: Дядо брои 21 хил. лв. за "залавяне" на измамници
Снимка: архив, Ройтерс

Възрастен мъж от Русе даде 21 000 лева на телефонни измамници, обяви днес директорът на русенската полиция комисар Теодор Атанасов.

На телефона на дядото се обадил мъжки глас, който се представил за "майор Стефанов". Той обяснил, че ще се организира акция за залавянето на телефонни измамници. Възрастният мъж трябвало да остави пари на определено място, за да се заловят престъпниците.

Човекът се усъмнил и решил да позвъни на тел. 112, за да провери дали има майор с подобно име, но измамниците не затворили линията. Разговорът продължил женски глас, който се представил за оператор от тел. 112, като обяснил на възрастния мъж, че има такъв служител.

Така русенецът отишъл до банката. Преди това обаче измамниците го предупредили, че ако от там откажат, да заяви на служителите, че парите му трябват спешно за имотна сделка.

Обяснено му било, след като изтегли парите, да ги постави в кошче за кучешки екскременти на бул. "Цар Освободител" и да бяга бързо, тъй като ще има стрелба, предаде БТА. Мъжът разбрал чак късно вечерта, че е измамен и вчера подал сигнал в полицията.

Атанасов обясни, че през миналата година в Русенско са извършени 115 телефонни измами за повече от 290 000 лева.

Той каза още, че за съжаление разкриваемостта е ниска - малко над 10%. Сред тях са телефонни измамници, които са осъдени и са в затвора, тъй като през 2014 г. са взели 27 000 лева от възрастен човек.

Заместник-директорът на полицията Илиян Енчев обясни, че много трудно разследващите стигат до самите извършители, като обикновено по-често се залавят т. нар. "мулета".

"Използват много сложни схеми с няколко човека. Отделно жертвите на телефонни измами сигнализират в полицията със закъснение, притесняват се да кажат дори на близките си. Това затруднява работата ни", каза още Енчев.

От полицията обясниха, че са предприели редица мерки срещу телефонните измами, разлепени са брошури по входовете на блоковете, организират са беседи. Въпреки това се намират лабилни възрастни хора, които се поддават.

Имало е случаи, при които от банките са звънели в полицията и така са предотвратявани измами.

Енчев призова младите хора да разговарят с по-възрастните си родители и да им обяснят за този вид престъпление.

Атанасов коментира, че полицейски инспектори ще обикалят клонове на банки и ще предупреждават служителите, когато има възрастни хора, които искат да теглят по-големи суми, да имат предвид, че може да става въпрос за телефонна измама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва да си баси куция кон, че да дадеш толкова пари на непознат.и не ми обяснявайте, че старите били доверчиви.баба ми е на 92 и 4 пъти е викала полицията заради такива.освен това юрка всички във входа и никой не смей да и отговори.само със сила можеш да измъкнеш пари от нея.
44
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
abe ne vi li e do6lo na um 4e tova moje da sa partenki demek naroda e bogat i dava pari na slu4aini xora kazvat baba ot Burgas dqdo ot Sofia ama imena nqma az ne poznavam tolkova bogati pensioneri pone v na6iq kvartal nqma
43
0
 
3
 
! Отговори
neo5 преди 8 години
"Обяснено му било, след като изтегли парите, да ги постави в кошче за кучешки екскременти на бул. "Цар Освободител" и да бяга бързо, тъй като ще има стрелба, предаде БТА"
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имал и дал, друг е въпроса че има много наивни и лековерни хора
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И от банката имат вина! Първо такава сума се тегли със предварителна заявка. Второ : Възрастни хора без придружител, повече от 400 лева на ден да не могат да теглят, по никакъв начин.
40
0
 
16
 
! Отговори
вече не преди 8 години
Преди ми беше жал,вече не ми е жал.Всеки ден по новините съобщават методите на измама, уж не пропускат новини, а пак дават.Ми да дават щом не обръщат внимание какво казват по новините.
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имал дал. Аз кат няма, ко да дам ?
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато нямаше телефони живота наистина беше по-спокоен.
37
3
 
9
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Много е просто, дори и собственика на сметката да иска да изтегли пари, да става в присъствието на още един член на семейството, Знам, че ще скочите срещу това мое предложение, но все пак е някакъв шанс да намалеят найвниците. При определени случаи разбира се, не при всеки който иска да изтегли пари, най-вече при по възрастни такива.
36
1
 
22
 
! Отговори
ГЛУПАЦИТЕ преди 8 години
никога не свъшват !!Такива хора имат Право на Глас и ни вкарват на всеки четири год в Блатото !!Да Гладуват !
35
0
 
12
 
! Отговори
Ася преди 8 години
До Анонимен Хора, имате ли представа /и дано никога нямате/, в какъв транс изпадат някои "бедни", "гладни", "болни",хора, когато децата и внуците ги предупреждават за парите им?Познавам този тип, недоверяващи се на близките си, вечно мислещи, че ги лъжат, броящи залъците на децата си, да не ги" подядат",крият хляб и пари под дюшеците.../не мога да изброя всичките им манипулации срещу ония, които се грижат истински за тях/ Близките не знаят колко пари крият!Не оправдавай упорития ***!
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да бъдем малко хора. Повечето от вас, предполагам 95 % са млади хора. Мислили ли сте като станете на 80 години примерно как ще изглеждате, дали ще можете да разсъждавате ясно, дали ще се напикавате и т.н. Всички си въобразяваме, че ще бъдем вечно млади, но това е чиста заблуда.
33
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не, това са спестяванията на червените каскети, когато Орешарски дойде на власт и ви раздаде по 5 000 лв на ръка.
32
0
 
17
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Сложни схеми измислени от гали от остров Ман за прости българи и милиционери !
31
2
 
22
 
! Отговори
бг.пенсионер преди 8 години
Свекъра е бивш военен. Пенсионирал се е на 49 години преди много години и вече 15 години яде и пие на корем с 500 лева пенсия. Повечко пие. Пие и се налива от сутрин до вечер. Рядко го виждаме трезвен. И се дразни когато чуе че някой работник получава по-голяма заплата от неговата пенсия. Все още е доста здрав и задиря сервитьорките по баровете и кръчмите, защото той е постоянно там.
30
4
 
16
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Това са им спестяванията на хората за цял живот. А някакви разбойници грабители на бедни ги обират чрез измама. Това е много тежък грях който засяга не само извършителите, но и трето и четвърто поколение наследници. Да ограбваш бедни и да придобиваш богатство чрез подтисничество е ужасно, тези които вършат такива неща не знаят какво ги кача и какви са наказанията Свише за такива престъпления. А старите хора трябва да се научат да не отговарят на непознати номера и хора.
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да ги даде парите на внуците или децата да направи живота им по-лесен и по-щастлив, но ще ги подари на някой , на който му доставя удоволстви на лъже и ***. В България само пенсионерите могат да пестят пари, защото често пенсиите им са по-големи от минималните заплати за които работят половината българи в България.
28
0
 
5
 
! Отговори
Казакова преди 8 години
Много прав е човека с шестте въпроса и аз съм на същото мнение.
27
0
 
33
 
! Отговори
Точно така преди 8 години
пенсионери , яжте евтини *** , ходете *** и със скъсани *** (лично видяно) кътайте паричките и недейте да ги давате на родата си ( най-вече внуци) и мошениците ще продължат да ви се радват подобаващо !
26
0
 
29
 
! Отговори
криминолог преди 8 години
Типичното в повечето случай на измами на възрастни хора е, че се дават пари за корупция. Я прокурор, я съдия , я лекар да се подкупи. Пр."Мамо, напих се и згазих дете на пътя. Дай пари за рушвет да не влезна в затвора!" И мама дава всичко, което има да оттърве детеубиеца от затвора.Ако на същата тази баба внучето и поиска пари да си плати семестъра в университета отговора е:"Нямам баби,нямам, ако имах да ти дам, ама то пуста сиромашия.."