Удар: Дядо брои 21 хил. лв. за "залавяне" на измамници

Русенецът оставил парите в кошче за боклук
63
Удар: Дядо брои 21 хил. лв. за "залавяне" на измамници
Снимка: архив, Ройтерс

Възрастен мъж от Русе даде 21 000 лева на телефонни измамници, обяви днес директорът на русенската полиция комисар Теодор Атанасов.

На телефона на дядото се обадил мъжки глас, който се представил за "майор Стефанов". Той обяснил, че ще се организира акция за залавянето на телефонни измамници. Възрастният мъж трябвало да остави пари на определено място, за да се заловят престъпниците.

Човекът се усъмнил и решил да позвъни на тел. 112, за да провери дали има майор с подобно име, но измамниците не затворили линията. Разговорът продължил женски глас, който се представил за оператор от тел. 112, като обяснил на възрастния мъж, че има такъв служител.

Така русенецът отишъл до банката. Преди това обаче измамниците го предупредили, че ако от там откажат, да заяви на служителите, че парите му трябват спешно за имотна сделка.

Обяснено му било, след като изтегли парите, да ги постави в кошче за кучешки екскременти на бул. "Цар Освободител" и да бяга бързо, тъй като ще има стрелба, предаде БТА. Мъжът разбрал чак късно вечерта, че е измамен и вчера подал сигнал в полицията.

Атанасов обясни, че през миналата година в Русенско са извършени 115 телефонни измами за повече от 290 000 лева.

Той каза още, че за съжаление разкриваемостта е ниска - малко над 10%. Сред тях са телефонни измамници, които са осъдени и са в затвора, тъй като през 2014 г. са взели 27 000 лева от възрастен човек.

Заместник-директорът на полицията Илиян Енчев обясни, че много трудно разследващите стигат до самите извършители, като обикновено по-често се залавят т. нар. "мулета".

"Използват много сложни схеми с няколко човека. Отделно жертвите на телефонни измами сигнализират в полицията със закъснение, притесняват се да кажат дори на близките си. Това затруднява работата ни", каза още Енчев.

От полицията обясниха, че са предприели редица мерки срещу телефонните измами, разлепени са брошури по входовете на блоковете, организират са беседи. Въпреки това се намират лабилни възрастни хора, които се поддават.

Имало е случаи, при които от банките са звънели в полицията и така са предотвратявани измами.

Енчев призова младите хора да разговарят с по-възрастните си родители и да им обяснят за този вид престъпление.

Атанасов коментира, че полицейски инспектори ще обикалят клонове на банки и ще предупреждават служителите, когато има възрастни хора, които искат да теглят по-големи суми, да имат предвид, че може да става въпрос за телефонна измама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
16
 
! Отговори
майка преди 8 години
ТО БИВА, ТО МОЖЕ, НО ТОВА ВЕЧЕ Е ЩУРОТИЯ!!! ПРИКАЗВАШ, ПРИКАЗВАШ И НАКРАЯ ......ОТ КЪДЕ ТЕЗИ ПАРИ НА ТЕЗИ НИЩОЖНИ ПЕНСИОНЕРИ???379
4
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така наречените телефонни измамници действат в комбина с полицията и управляващите.Тежко им на хората, няма кой да ги защити. Всичко е една добре организирана мафия, командвана от Банкя.
3
2
 
23
 
! Отговори
Тъжно преди 8 години
Ех, дядо, дядо...
2
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как за 24 часа да се реши проблема с телефонните измами:Всяка задигната сума да се удържа от заплатата на министъра на вътрешните работи и още един път от шефа на областното полицеиско управление.Гарантирано ще ги изловят за отрицателно време и ще забравиме за телефонни измами.
1
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са вашите родители драги провинциалисти.Което ще рече че това сте вие.На дъртите им крадът парите по този начин а на младите "Ох банка, ох кеф".