Зад волана без книжка – масово явление у нас

Нарушителите с отнет документ шофират отново и отново
13 фев 2016 07:30,
59
Зад волана без книжка – масово явление у нас
Снимка: архив Булфото

Над 1/4 от нарушителите на пътя, чиито шофьорски книжки са били отнети, се качват на кола отново, преди да изтече срокът на наказанието им. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на депутатски въпрос.

Статистиката е стряскаща, тъй като показва освен големия брой нарушения и че провинилите се нямат никакъв страх от наказание. Това създава голяма несигурност на пътя, защото не се знае колко неправоспособни се намират в трафика, а и няма гаранция, че контролът на КАТ изобщо действа, пише ”Сега”.

През 2015 г. МВР е отнело книжките на 22 851 шофьори - от 3 месеца до 1 година, а 5739 от тях са хванати отново да карат кола в периода, в който нямат право да шофират.

Сред тях има и още по-драстични случаи - шофьори с отнета книжка, които след като веднъж вече са глобени, че карат без свидетелство, отново са седнали на волана. Този рецидив е особено тежък случай, който се преследва като престъпление. Според НК, който шофира в срока на изтърпяване на наказанието и след като е глобен за това, се наказва с до три години затвор и глоба от 200 до 1000 лв.

Тук обаче има проблем заради противоречивата съдебна практика.

Преди дни Върховният касационен съд образува тълкувателно дело, което трябва да отговори на въпроса трябва ли шофьорът да носи наказателна отговорност при шофиране без книжка, ако преди това е бил глобен за същото провинение, но постановлението от КАТ не му е връчено. В момента има проблеми в случаите, когато шофьорите не могат да бъдат открити на посочените от тях адреси, за да им се връчи документ, че са глобени.

Тогава върху постановлението се отбелязва, че то се смята за връчено, и започва да тече едногодишният срок на действието на наказанието. Част от съдиите обаче смятат, че не може да се води наказателно дело, ако шофьорът не знае, че е санкциониран да не кара една година.

Тежките наказания очевидно изобщо не притесняват шофьорите. Всяка седмица от КАТ дават статистика за стотици заловени без книжки. За периода 4-10 януари например те са 314. В средата на ноември миналата година са 468 души отново само за седмица. Не се страхуват да карат кола и хората, които никога не са имали книжка. Всъщност МВР не води статистика колко от заловените без книжка никога не са имали такава.

Във въпроса си към Бъчварова депутатът от Реформаторския блок Петър Славов подозира, че има проблем със самия закон, тъй като нарушенията са масови.

"Силно притеснителна е информацията за постоянно увеличаващ се брой на установени от органите на КАТ нарушители, които управляват МПС, без въобще да притежават свидетелство за управление. Очевидно или действащата законодателна уредба, или нейното прилагане, не успява ефективно на респектира този вид нарушители и са необходими конкретни действия за подобряването й. Допълнително, евентуалното наличие на повторяемост на лицата, установени да управляват МПС, без да притежават свидетелство за управление на МПС, е още един индикатор за недобра законодателна уредба", заявява той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Нашата държава е крайно време да прогледне че НЯМА ЕФИКАСНИ НАКАЗАНИЯ против нарушенията вършени от русокосите шведи. Швед реално не е плащал глоба от 89г. -пишат си писарушките шведа мачка и хвърля - не могат да му съберат нито лев. Някой от шведите и от затвор не ги е страх - затвора е топло и храна има без да се работи. Румъния България Сърбия и Унгария имат проблем с шведите и в тези страни законите трябва да са по-различни от в ЕС.
31
0
 
10
 
! Отговори
предположение преди 8 години
"През 2015 г. МВР е отнело книжките на 22 851 шофьори - от 3 месеца до 1 година, а 5739 от тях са хванати отново да карат кола в периода, в който нямат право да шофират."А останалите 17112 шофьори с отнети книжки просто не са успяли да ги хванат може би?
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малцинство.вото ползва автомобили, които не са на негово име. Как ще конфискуват автомобила.. Детска ви работа. Птомити мозъци
29
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е просто. Никакви глоби. Спират те без книжка - конфискация на колата. Колата на скрап а ти пеша към вас. Независимо дали 30 годишна лада или последен модел мерцедес. Всеки който има кола ще внимава на кой я дава. А ако си е твоя - и без това нямаш книжка за какво ти е кола.
28
2
 
11
 
! Отговори
Панайот преди 8 години
Ще бъда кратък.Уникална "държава" пълна с идьоти и ***.
27
1
 
5
 
! Отговори
alabala преди 8 години
Ako direktno gi svalqt ot kolata s beleznici pri povtorno narushenie, shte se zamislqt dali da se kachat otnovo nepravosposobni
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как така постановление на КАТ не било връчено и шофьорът не знае, че е наказан? Абе тези шофьори да не би да живеят на палатка в гората, че държавата да не може да ги намери и накаже? Тежкото наказание не притеснявало шофьорите, че какво му е тежкото тогава?
25
3
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Както са писали и предишните-само конфискация на автомобила решава проблема!А ако кара чужд,то има два случая-ако собственика знае-пак конфискация,ако декларира,че не знае-нарушителя се съди за кражба на автомобил(с всички последствия).
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10 години затвор за подобни провинения ще изкорени този грозен навик на отрепките на обществото.Голяния въпрос е "Защо не е прието вече ?!?!??!?!?!?"
23
8
 
14
 
! Отговори
Девил преди 8 години
Крайно време е да се върне комунизма - по негово време такива неща нямаше. А не като при тая измислена деградация (пърдон - демокрация). Тва не е свобода - слободия е.
22
7
 
15
 
! Отговори
здрасти преди 8 години
всеки на улицата с телефон за 1000 лв и по кръчмите и кафетата .. но като трябва да си плаща и веднага влиза в ролята на беден.. БЪЛГАРИНЪТ НЕ Е БОГАТ, НО.. БЕДЕН НЕ Е..!!!
21
1
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Аз не съм виждал ром в учебна кола, а вие ?!
20
1
 
8
 
! Отговори
камикадзе преди 8 години
Ах... волана!Ах...волана!!Полудявам, щом го хвана!
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откъде е тази прекрасна снимка на вълнообразно шосе? Обзема ме едно непонятно чувство как с данъците, акциза, еврофондовете, винетките пътищата ни приличат на страна от третият свят.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варвариии.......Трепят се и пак карат като откачени.А на протестите играят хоро...Пфууу.....Отвраааат.......
17
6
 
4
 
! Отговори
мърморан преди 8 години
Хората няма какво да ядат, тези тръгнали да карат без книжки!Бойко, вдигай данъците на матриала!
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да си възстанови правата Гольо трябва да брои едни пари, които ги няма. Кои са виновните? И си кара без книжка, поради липса на друга възможност.
15
3
 
13
 
! Отговори
сс преди 8 години
10 000 лв.глоба за шофиране пиян,повторно ако е ,затвор за 5 години,нашенеца се стряска само като му бръкнеш дълбоко в джоба.
14
1
 
22
 
! Отговори
Борислав преди 8 години
Решението е просто и ефикасно,КОНФИСКУВАНЕ на мпс-то и на скрап,Когато си получиш автомобила вьв вид на куб,метьр на метьр повече няма да караш.Сьщото може да се приложи,за употреба на алкохол над 1.5..примерно,друг начин няма!!!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забрани, сакции, заплахи за суветена само. На народа започва да му пука.