Температурни рекорди надлъж и нашир

Необичайно топло за февруари беше в Силистра и Велико Търново
14 фев 2016 18:14, Боряна Павлова
93
Температурни рекорди надлъж и нашир
Снимка: архив Reuters

Температура 18.1 градуса е измерена в неделя в Силистра, показва справка от силистренското представителство на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав.

Според статистиката на метеорологичната обсерватория в крайдунавския град това е местен температурен рекорд - най-високата температура досега за датата 14 февруари в Силистра е била измерена през 1978 г. - 17.6 градуса.

По данни от метеорологическата обсерватория най-топъл в Силистра е бил февруари през 2002 г. със средномесечна температура 8.4 градуса, а най-студен - през 1954 г., със средномесечна температура на въздуха минус 9.6 градуса.

През 1954 г. в Силистра минималната температура на въздуха на 5 февруари е паднала до минус 23,8 градуса. През 1995 г. на 27 февруари е измерена максимална температура на въздуха 23.7 градуса.

Температурата на водата в Дунав в акваторията на Силистра в неделя е 5.6 градуса.

Температурен рекорд от близо 22 градуса е измерен на 14 февруари и във Велико Търново. За първи път на тази дата термометърът показва 21.8 градуса на сянка, каза Валери Стефанов от Хидрометеорологичната обсерватория в областния град.

Той посочи, че най-високата температура, измерена на днешния ден е била през 1960 година, когато живакът е отчел 19,6 градуса.

По думите му високите температури през февруари за Велико Търново не са необичайно явление и прогнозира, че през първите два дни на идната седмица може да се очакват нови температурни рекорди.
 


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
17
 
! Отговори
a преди 2 години
Не се оплаквайте, а бъдете толерантни! Години наред, дискриминирате българи и румънци за сметка на тия ***! Време е да си платите, но за съжаление ще си платим всички!