1 млн. българи пред дилемата: Да платя ли?

Към кого задлъжняваме и правим ли си сметка като теглим кредит
16 фев 2016 13:07,
38
1 млн. българи пред дилемата: Да платя ли?
Снимка: Dnes.bg

Бленувана коледна почивка, скъпи подаръци за най-близките и всичко това в комбинация с предстоящи високи сметки за парно. Традиционно след зимните празници портфейлът ни е рязко се е стопил. Тогава тегленето на кредит звучи като добро решение за някои. Адвокатът Здравка Атанасова обаче се е зарекла да не стига до там.

"Крайна съм, защото условията винаги се променят и не съм сигурна каква сума ще трябва да върна след това. Не са ми ясни нито правата, нито задълженията", обясни Атанасова пред национална телевизия Bulgaria ON AIR.

Изпатили или не, хора като Здравка подхождат предпазливо, когато става дума за пари на заем. Нагледали са се на достатъчно примери от миналото и настоящето.

"Хората не си правят добре сметка и понякога теглят кредити, които са на ръба на възможностите им и може би – културата е ниска", посочи мъж.

Най-често българите задлъжняват именно към банковите институции. Трудно изплащаме и сметките си за мобилен телефон. На опашката се нареждат и разходите за ток, вода и парно, за които пари все не остават.

Представители на колекторските фирми отдават тази тенденция на липсата на спестовна култура и информираност.

"Най-честият проблем, който и ние наблюдаваме е неправилното разпределение на приходите, т.е. хората честно надскачат собствените си възможности.... Не може да изтеглиш заем и да отидеш на почивка, която иначе не би си позволил, защото това утежнява бюджета ти в следващите от 1 до 3 години", заяви Димитринка Гринко от Асоциацията на колекторските агенции.

През последните години се откроява и профил на длъжника. Това са най-често хората с ниски към средни доходи, които нямат възможност, но искат да потребяват повече.

За да не изпадаме в патови ситуации, специалисти съветват: да бъдем по-отговорни, когато взимаме пари на заем. За да ни излязат сметките на края на месеца, е хубаво да си направим бюджет, в които да включим приходите и евентуалните си разходите. Желателно е също да степенуваме задълженията си по значимост.

Вижте още по темата от репортера Милена Енчева и операторът Валери Цветанов във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
32
 
! Отговори
Я питайте тиквата преди 8 години
Сичко ви е уред - и магистрали има , и градинки има , и стадиони има ,какво искате ? Ама работа няма !!! Аре сега работа - ще ви държа бедни ,та да ви манипулирам по-лесно
8
1
 
44
 
! Отговори
gg преди 8 години
Хубаво но доста хора като разплатят задълженията ток ,вода телефон .Останалите за храна ..ако някой елктроуред се счупи започва дилемата да ям или да купя бойлер,хладилник...От 5 г.има само повишаване на цените но не и на заплатите .Единствено може би София и Пловдив ..
7
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дилемата е само една:Терминал 2 или международният отдел на автогара София.
6
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите имаме много ниска финансова култура. Често важи принципа 3 дена ихо и после тихо. А за културата на тези дето отпускат заемите да не говорим. Ни култура, ни морал.
5
2
 
45
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Няма начин това да е вярно, Партията отчете средна заплата над 900 лева, депутатите си вдигнаха заплатите, вървим уверено към светлото бъдеще ;)
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще платят, ще платят къде ще ходят - кат му цунат жилището ще плащат кат попове *** ще бъде късно!
3
14
 
13
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Стойте на село и няма да имате разходи !!!
2
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво е да се дават съвети на българите как най-правилно да да изразходват месечния си буджет,защото липсва финансова култура у много хора.Необходимо е да има и предавания по телевизията за кредитите с които ежедневно ни изкушават банки и други финансови субекти.Но също така някой трябва да говори и за монополистите,които ни бъркат всеки месец в джоба с нереално високи и дори измислени суми за ток,парно или вода и за които държавата си затваря очите и дори е съучастник с някои от тях.
1
0
 
49
 
! Отговори
маке преди 8 години
за пръв път чувам за адвокат с финансови проблеми