1 млн. българи пред дилемата: Да платя ли?

Към кого задлъжняваме и правим ли си сметка като теглим кредит
16 фев 2016 13:07,
38
1 млн. българи пред дилемата: Да платя ли?
Снимка: Dnes.bg

Бленувана коледна почивка, скъпи подаръци за най-близките и всичко това в комбинация с предстоящи високи сметки за парно. Традиционно след зимните празници портфейлът ни е рязко се е стопил. Тогава тегленето на кредит звучи като добро решение за някои. Адвокатът Здравка Атанасова обаче се е зарекла да не стига до там.

"Крайна съм, защото условията винаги се променят и не съм сигурна каква сума ще трябва да върна след това. Не са ми ясни нито правата, нито задълженията", обясни Атанасова пред национална телевизия Bulgaria ON AIR.

Изпатили или не, хора като Здравка подхождат предпазливо, когато става дума за пари на заем. Нагледали са се на достатъчно примери от миналото и настоящето.

"Хората не си правят добре сметка и понякога теглят кредити, които са на ръба на възможностите им и може би – културата е ниска", посочи мъж.

Най-често българите задлъжняват именно към банковите институции. Трудно изплащаме и сметките си за мобилен телефон. На опашката се нареждат и разходите за ток, вода и парно, за които пари все не остават.

Представители на колекторските фирми отдават тази тенденция на липсата на спестовна култура и информираност.

"Най-честият проблем, който и ние наблюдаваме е неправилното разпределение на приходите, т.е. хората честно надскачат собствените си възможности.... Не може да изтеглиш заем и да отидеш на почивка, която иначе не би си позволил, защото това утежнява бюджета ти в следващите от 1 до 3 години", заяви Димитринка Гринко от Асоциацията на колекторските агенции.

През последните години се откроява и профил на длъжника. Това са най-често хората с ниски към средни доходи, които нямат възможност, но искат да потребяват повече.

За да не изпадаме в патови ситуации, специалисти съветват: да бъдем по-отговорни, когато взимаме пари на заем. За да ни излязат сметките на края на месеца, е хубаво да си направим бюджет, в които да включим приходите и евентуалните си разходите. Желателно е също да степенуваме задълженията си по значимост.

Вижте още по темата от репортера Милена Енчева и операторът Валери Цветанов във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
комшията с висше получава 500 лв в пазарджик.а тоя ми говори за ниска култура майче се получава че тоя има много много по ниска култура дори от ромите -----ромите никога не ползват тези думи
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Бога, братя не плащайте!!!
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Представители на колекторските фирми отдават тази тенденция на липсата на спестовна култура и информираност."Ей това изби рибата! Каква спестовна култура със заплата 400 лв.!? Битието определяло съзнанието. Пък после се чудим, защо някои са с четиристайно съзнание, а други, колкото на боксониера.
26
4
 
8
 
! Отговори
селянина преди 8 години
До 31Стойте на село и няма да имате разходи !!!---"гражданите" ще умрете от глад, защото няма да има кой да ви произведе и хляба, да не говоря за всичко останало! Много внимавай и повече мисли, когато си пожелаваш нещо!
25
4
 
27
 
! Отговори
Das Capital преди 8 години
Робите трябва да са винаги на ръба на оцеляването, за да се тъпчат по-лесно.
24
0
 
17
 
! Отговори
ГадинНуЧестин преди 8 години
*** пример: Дължите на топлофикация => не плащате и те ви начисяват лихва от 0.5% .... теглите заем и ви начисляват лихва от 10% и ако не платите ви пращат главорези.... Вие избирате на кой да дължите :D
23
2
 
6
 
! Отговори
Марияна преди 8 години
Не е 1 милион а над 1 милион
22
0
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
До стефчоЗа 70 години се наплодиха нЕколко поколения крадци.Краде се от държавното, общинското, фирменото и т.н и т.н.
21
1
 
21
 
! Отговори
стефчо преди 8 години
дилемата на Българина е ,дали да си крадне малко от господяря си. Малко точец,малко нафтичка от камиона,малко парно и кабелна от комшията....всичко по малко. Но гордия Българин никога няма да надигне глава и да отиде помете цялата оная олигархична мафия дето царува и се е окопала във власт и пари.Българина иска малко и нищо не получава..
20
2
 
31
 
! Отговори
къде е истината преди 8 години
НИКОГА НЕ ВЗИМАТЕ ЗАЕМ ... НИКОГА И ЗА НИЩО НА СВЕТА!!Парите , които бихте дали за вноската, ги пускайте "в буркан", събирайте и после купувайте, ноНИКОГА и за нищо на света не влизайте в баМка, освен ако не теглите!
19
3
 
21
 
! Отговори
Сорос преди 8 години
Плащате или оставате на улицата!Евреина взима, евреина не дава!
18
2
 
42
 
! Отговори
къде е истината преди 8 години
Това са най-често хората с ниски към средни доходи, които нямат възможност, но искат да потребяват повече.----Това изречение заслужава сериозен анализ!Значи доходите са "ниски до средни"... но хората искали да потребяват повече ... До тук не виждам нищо нередно... нормално е всеки да ... иска, нали !?Въпросът е ЗАЩО този, който преценява, че дохода на искащият е "нисък до среден", въпреки това му дава заем, знайки, че той математически, физически и психически няма да може да го върне ?!?????
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Последният кредит който съм теглил е преди 27 години. 10 000 при 1 % годишна фиксирана лихва. Мисля да не тегля повече кредити.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено че не мислят като теглят кредит вижте в facebook коментарите на страниците на бързите кредити направо са стряскващи всеки иска да тегли тегли тегли и да погасява стари заеми но не знае че така затава още повече в калта
15
1
 
47
 
! Отговори
Джони преди 8 години
Никакви кредити! Взимането на кредити е кредитно робство. Единствено ако откриете, че имате нефтени залежи в имота си, може да вземете заем за да го разработите.
14
12
 
9
 
! Отговори
Шегичка преди 8 години
От какво сте недоволни? Имаме си лична кредитна банка, личен доктор , личен адвокат , лична банкова сметка , лична партия... Хайде стига толкова. А при соца какво имахме? Личен диктатор.
13
1
 
46
 
! Отговори
ss преди 8 години
ако имаш задължение към банката да речем 10 000 си е твой проблем, ако имаш задължение към банката 2 000 000 си е проблем на банката....
12
1
 
38
 
! Отговори
коментари преди 8 години
много и верни коментари дотука, бих добавил и следното: бих подкрепил с две ръце пълна забрана на всякакъв вид заеми, кредити и т.н. по телевизията, по радиото и на всякакви билбордове също! особено са зловредни за младите хора, реклами , напр. тия кредисимо... пари навреме и не знам какво още, просто промиват умовете и то не само на младежите!
11
0
 
19
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Последните три изречения казват всичко , но вече е много късно Борисов до ги прочете. Дянков така и не можа да го научи че харчиш толкова , колкото имаш.
10
2
 
44
 
! Отговори
Автогол преди 8 години
Не е вярно! Депутатите взимат 3100лв. месечна заплата, а аз 500лв. Средно взимаме 1800лв. Аз съм голям богаташ! Имаме милиарди влогове по банките. Нищо, че 2/3 от тях са до 1000лв. Нали статистиката и Бойко ни казват че сме богати. Усвояваме еврофондовете (трохите на ЕС) на 100%. Нищо че са 1-2 млрд. годишно, незначителна част от икономиката. Бойко каза че сме добре. Вярвам му. Направленията за УНГ свършиха - ще си доплащаме. Така ми се пада, нали ям сланина и пия ракия.