Бейби бум във Варна от началото на годината

Родили са се 7 двойки близнаци и едни тризнаци
30
Бейби бум във Варна от началото на годината
Снимка: архив, БулФото

Бум на многоплодните бременности и раждания отчитат в АГ болницата във Варна.

От началото на годината до 15 февруари там са се родили 7 двойки близнаци и едни тризнаци, съобщиха от здравното заведение.

За същия период са родени 271 деца, от които 137 момичета и 134 момчета, а недоносените бебета са 35.

Успешният старт на 2016 година дава основание на ръководството на болницата да предполага, че ражданията ще бъдат повече и ще отчете оттласкване от дъното на съществуващия през последните години демографски срив.

Според статистиката, зачестяват ражданията на жени над 35-годишна възраст, като до момента най-зрялата родилка е на 47 години. Възрастовият фактор има значение за евентуалните репродуктивни проблеми, особено при жени след 38 години, възраст при която намалява яйчниковият резерв, коментира директорът доц. д-р Емил Ковачев.

Установено е, че при бременни и раждащи след 35-годишна възраст, освен вродените аномалии, е увеличен рискът от някои усложнения като хипертония, гестационен диабет, спонтанни аборти, преждевременни раждания, предлежание на плацента и преждевременно отлепяне на плацентата, както и по-висок процент на оперативните раждания.

"В днешно време рискът от развитие на някои от изброените усложнения е значително намален в резултат на подобреното медицинско обслужване и добрата информираност. Честотата на други акушерски усложнения не се променя, въпреки развитието на медицинската наука, като класически пример е преждевременното раждане", допълва д-р Ковачев.

По думите му възрастта е важен индикатор, определящ поведението през бременността и раждането, но не трябва да се абсолютизира. Трябва да се има предвид, че жените над 35 години имат по-висок социално-икономически статус и образование, а това допринася за една по-висока мотивираност и положително отношение към бременността и раждането, допълват от здравното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: близнациВарнараждания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Бейби бум".....да ви.....
9
1
 
6
 
! Отговори
русенка преди 8 години
Много рано са дошли щъркелите във Варна...
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дано са се родили повече българчета, че вече взехме да оставаме малцинство в собствената си държава....
7
6
 
2
 
! Отговори
днесбеге преди 8 години
Пак са допуснали грешка в заглавието.Правилно е: 7 двойки двузнаци и една тризнаци, само не разбрах, колко са еднознаците?
6
2
 
10
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Уоу тозу бум ме остави джар опен щото няма борн бейбиз реаш ли.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, щото бензина ни е евтин. И можем да си го позволим -секса извън бащината къща.А там, дето е скъп , не става ... То за бензин ли да мислиш ,за винетка , за деца ли ....
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Внимавайте какви ваксини ще сложите на децата...
3
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е бе , като закриха болниците по малките градчета хората са принудени да ходят до големите градове. Това да не ви заблуждава че има положителен естествен прираст
2
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Видяхте ли, че при Бойко се живее добре - все повече хора имат деца, това е показателно.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално, с тези ниски цени на горивата...