Нередовни читатели не връщат книги, липсват 1300

Чипове ще пазят томовете от недоброжелатели
16 фев 2016 12:44,
3
Нередовни читатели не връщат книги, липсват 1300
Снимка: bgonair.bg

Чипове в книгите ще пазят от крадци в библиотеката. Това предвиждат от Столичната библиотека, за да се справят с недобросъвестните читатели.

Видеонаблюдението и визуалният контрол не са достатъчни, за да се опазят книгите в Столичната библиотека, разказват от ръководството. Планира се въвеждането на система с чипове, която да сигнализира при нерегламентирано изнасяне на книги.

"Хубаво е да бъде допълнително подсигурен фонда с нови технологии – т. нар. RFID технология, която се състои в поставянето на радиочестотни чипове за идентификация на екземплярите на книгите", уточни Искра Гогова от Столична библиотека.

От библиотеката все още не знаят колко ще струва внедряването на програмата. Бюджетът на читалнята е твърде малък, за да го покрие, затова вероятно ще търсят финансиране от различни фондове.

"Ако нямаме съществена помощ отвън – някакъв спонсор да се намери, ще започнем със собствени сили, примерно да правим на "Редки и ценни", на отдел "Краезнание" – тези фондове, които са уникални", допълни Гогова.

Често хората забавят или не връщат взетите книги. Близо 1300 заглавия липсват от рафтовете на библиотеката заради нередовни читатели. Проблемът съществува във всяка библиотека, защото липсва държавна политика, категорична е Гогова.

"Някои от читателите се притесняват от глобите, които се налагат. В тази връзка ние на няколко пъти през годината правим едни гратисни периоди, в които читателите могат да дойдат да си върнат книгите без да заплащат глоба", каза още жената.

Столичната библиотека разполага с над 1 млн. книги. Те обаче не са достатъчни, казват от ръководството. Необходимо е по-често захранване на фонда, особено със специализирана литература.

Вижте още по темата във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари