Фините прахови частици – проблем в цялата страна

Пулмолог: Най-застрашени са децата и хронично болните
17 фев 2016 14:00, Анисия Иванова
11
Фините прахови частици – проблем в цялата страна
Архив: Булфото

Над 14 000 души у нас умират преждевременно от мръсния въздух. Според статистиката над 2/3 от българите живеят в запрашени градове. Четири наши града са в челните места за най-високи нива на фини прахови частици в Европа – Перник, Пловдив, Плевен и Добрич.

Специалистът по белодробни заболявания д-р София Ангелова обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че фините прахови частици, които са над 10 микрона, дразнят горните дихателни пътища - предизвикват кашлица, сълзене на очите, секрети от носа.

Още по темата

"Това е острото дразнене. По-малките частици попадат в по-дълбоките отдели на белите дробове. Рискът от развиване на заболяване обаче зависи от състоянието на самия човек", каза специалистът.

По думите й най-застрашени са децата, при които все още е недоразвита дихателната система, възрастните хора и болните с хронични заболявания – белодробни и сърдечни. Състоянието на хронично болните се влошава и в сезона на мъглите. Тогава се увеличава концентрацията на токсичните газове и фините прахови частици във въздуха, обясни пулмологът.

Експертът Георги Михайлов от МОСВ потвърди, че проблемите у нас са именно във високите нива на фините прахови частици.

Качеството на въздуха обаче не се определя единствено  по този показател - има 11 общоевропейски и национални показателя, каза експертът и допълни, че по отношение на фините прахови частици проблемът е в цялата страна, както е и в почти цяла Европа.

По думите му причината е социално икономическа. Според последното официално преброяване от 2011 г. - 57% от населението на страната се отоплява с твърдо гориво, 26% - с електричество,  14% - с централно парно и около 1,5%  - с газ.

По ОП "Околна среда“ за целия програмен период до 2020 година се предвиждат около 50 млн. евро, а с националното съфинансиране става около 115  млн. лв., каза Михайлов.

"Това е първа стъпка, защото в предишния програмен период нямаше предвидени такива пари за подобряване на качеството на въздуха. Сумата ще бъде в помощ на общините, защото по закон те са отговорни за качеството на въздуха на териториите си", допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Кем..... преди 8 години
Кем...Кем...Кем...КемТРЕИЛС. Хайде де всички знаят че самолетите не оставят такива следи във въздуха от сам0себе си. Защо още се отрича има изследвания които показват и доказват наличието на големи нива алуминий в атмосферата. Какво прави алуминия в атмосферата и как се е озовал там и защо? Алуминия заедно с други токсични метали е там под формата на наночастици, пръскани от американски самолети защото слугите на дявола имат план да ликвидират човечеството до около 1 милиард или 500 милиона.
10
1
 
4
 
! Отговори
Ник преди 8 години
Нещо избягват да споменават разпрашаването на хиляди тонове тежки метали от американските самолети! А те са основна причина,не кюмбетата!Някога имаше в България огромна промишленост,фабрики,заводи,депа с парни локомотиви и повечето бяха на твърдо гориво и нафта и пр.Но въздухът беше чист!Сега ги няма!Освен това който гори дърва,прочиства въздуха! Та,причината не са горивата,причината са самолетите,коъто създават освен всичко и парников ефект и променят климата,за което пак плащаме!
9
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
Това ви е дар от колите които толкова обичате че ги катерите и по тротоарите и градинките и детските площадки. Европа ни забрани да пушим до на ни пушат колите е разрешено защото нейните барутници трябва да ги изкупим. Така че шпори дизеляка - многооо върви -малко гори.
8
2
 
4
 
! Отговори
ss преди 8 години
още си дънете DPF,FAP на колите и после ревете, че децата ви са болни.....
7
0
 
11
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 8 години
Кремиковци вече го няма.Сега е виновна печката на баба Пена.Да живее новия враг.УДРИИИИИИ.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според СЗО това не е вярно бре, от татуна е ....
5
0
 
3
 
! Отговори
Манипулация -II преди 8 години
А в миналото като са се отоплявали само на твърдо гориво сигурно поголовно са умирали преждевременно от мръсния въздух, а ?!Явно пак ще се "усвояват" едни пари и простолюдието трябва да бъде упоено предварително ...
4
0
 
12
 
! Отговори
Манипулация преди 8 години
За кой ли път се убеждавам, че когато стане за замърсяване от автомобили въпроса се замазва или както в случая отклонява. Прочелият остава с впечатление, че основния проблем е в начина на отопление. А не се споменава нищо за приноса в проценти на транспорт:отопление. Т.е. трябва да си милим, че проблема а актуален само през зимата. А, защо няма статистика за процента на старите автомобили и такива с дизел и техния принос за замърсяването?
3
0
 
13
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
ОФЦЕ ГОТВЕТЕ СЕ И ЗА ДАНЬК ВЬЗДУХ ЦАЦЕВА ЩЕ ВИ ГО ГЛАСУВА ЕСЕНТА
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само 57% ли се отопляват с твърдо гориво? Засега. Повече ще стават, като гледам тока как рипа ли рипа....Просто като Мутрата.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми нормално е да са в цялата страна - цялата бойколандия е превърната в строителна площадка - то не беха водни, въздушни цикли то не беха магистрали и метра.