Сиромашия до шия! До шията на бай Асеновото магаренце

Патилата на 72-годишния дядо, продал животинката, за да плати глоба
18 фев 2016 14:00,
104
Сиромашия до шия! До шията на бай Асеновото магаренце
Снимка: Bulgaria ON AIR

Дядо от благоевградското село Церово продаде единственото си магаре, за да плати глоба за дърво, отсечено в собствения му двор. За патилата на сиромаха ви разказахме преди дни.

Срещнахме се с дядо Асен. 72-годишният мъж от Церово е инвалид от дълги години и получава скромна пенсия от 180 лева. Прехранва се от произведените от него зеленчуци в обработваната от него земя. Именно там отсякъл дървото, което му пречело.

"Първо ме глобиха 85 лева, за обезщетение на гората. С комисионната станаха някъде към 110 лева. Продадох си магарето и платих глобата. След един месец получавам друго наказателно постановление със 100 лева глоба. И мен ме хвана ината. Викам – за едно дърво, златни плодове да дава, не ще да дава", ядосва се дядо Асен пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Втората глоба за бай Асен е, че няма необходимата марка, показваща правото на отсичане. Дървото отдавна е изгорено за огрев. Изгоряло се оказва и търпението на самотния Асен.

"Там има две круши. Тези съм ги пресадил аз, след като почистих тука. Излязоха диви круши и аз ги пресадих. Облагородих. И вместо да ме наградят, че облагородявам нивата, те ме глобяват, че я чистя", разказва сиромахът.

След като продава магаренцето си, днес дядото преживява с две козички и няколко кокошчици. И изчислява - след като плати месечните си разходи, остават 90 лева – по 3 лева на ден. Ето защо от 40 години сади домати, чушки...

"Е, където е дренчето, там е нишана (белега) на Горското. Нагоре е горски фонд. Това си е наследство", твърди възрастният мъж.

Бай Асен се надява да докаже, че е бил в правото си да премахне сухото дърво, на същото мнение е и кметският наместник на селото.

"Не може да се преборим с това нещо, което се случва в тази държава. Не беше безобидно да идат да го глобят. Сега един акт, втори акт. Не става, просто не става. Системата е много зле, много са зле нещата, много е тъжно", добави кметът на село Церово Лефтер Едипов.

От Държавно горско стопанство – Благоевград също коментираха казуса с дядо Асен: "Ако имате нива, за която имате скица и възстановена собственост, и искате да отсечете дървета до пет броя се разрешава от кмета на населеното място. Кмета също е задължен да издаде позволително за сеч", поясни Калин Зашев, директор на Държавно горско стопанство – Благоевград.

Въпросната марка обаче отсеченото дърво няма. Няма и позволително за сеч.

"Където и да се прави сеч, било то в нива, в частна гора, трябва да има надлежно издадено позволително за сеч и дърветата да бъдат маркирани", настоява Зашев.

Последната дума ще има Районен съд Благоевград. Делото е насрочено за 15 март, тази година. А дядо Асен вече е насадил лука. И чака реколта.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За магаре няма прошка за кон няма закони !Нали щяха да глобяват кой рови в кофитеКаруците не спират да обикалят кофитеНикои не си продава коня да си плати ...
45
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, ***, в такива моменти съжалявам, че нямам излишни пари, да му купя на човека едно магаре и да му платя глобата!Ще го принуждават да си продаде магарето, да си плати глобата, че отсякъл никому ненужно дърво... пълна простотия!
44
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дядото с магарето ще си плаща глобите., а ония с милионите Кога?
43
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това вече не е държава. На сиромасите и читавите хора искат да свалят и кожата от гърба, а крадците, убийците и мошениците процъфтяват.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vie neshtastnici protivni celi gori iznesohte, nikoi ne e globen! Licemeri dolni nachelo s tikvata I sie. protivno mi e chak
41
1
 
39
 
! Отговори
Злостър преди 8 години
Изсякоха половин Рила, 1/3 от южния, Сакар, по Стара планина, а в Родопите.... Те на дядото голата риза взеха, а на филипинците им дреме.... Няма такава държава с такова пробито племе, дето е една жалка останка на минало величие. А вие пак си пишете по форумите, така ще се борим за по-добър живот - денем пред компа, нощем пред ракията....
40
0
 
35
 
! Отговори
SS преди 8 години
Законът трябва да се спазва от всички!Е ДА ДЕ АМА НЕ СЕ СПАЗВА ОТ ВСИЧКИ А САМО ОТ ТАКИВА КАТО ДЯДОТО ????? ТОВА НЕ ЛИ ДВОЕН СТАНДАРТ
39
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Законът трябва да се спазва от всички!
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, гнусни *** !
37
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аве римляните изсякоха южния парк, вие на стареца взехте да се дървите.Я дайте името на служителя дето е глобил дядката!
36
0
 
44
 
! Отговори
НОРМАЛЕН ЧОВЕК преди 8 години
Институциите скачат на такива беззащитни хора.Толкова е тъжно и обидно. Маститите секачи никой не ги закача,ама иначе д-вата строго съблюдава нарушението на закона. Борисов незабавно да разпореди да върнат парите на човека и да му купи магаренце. Как да уважаваш институциите,как да им имаш доверие.
35
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема такава държава
34
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в същото време някъде в България изчезват цели гори... Незаконно... Немаркирани дървета... Под зоркия поглед на горските служители...
33
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в същото време някъде в България изчезват цели гори... Незаконно... Немаркирани дървета... Под зоркия поглед на горските служители...
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A KИРО БОЦМАНА КОГААААА
31
1
 
21
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До АнонименКак не те есрам, бе! Бесепари, гербери...пфу, все едни и същи ***! *** и баща ти просперират по селата, ама хайде! Утре ще те питам как ще просперираш, като даже няма да можеш и да се пенсионираш! Вместо да скочите младите да избавите тая държава, се плюете по форумите!
30
0
 
38
 
! Отговори
ура преди 8 години
Като чета такива новини и винаги ми се иска да почна да рецитирам -Българин да се наричам-първа радост е за мен! Огромна радост изпитвам от тези български закони, от българската моралност, от българската скромност, от българското правосъдие! Радвам се и на достойните български депутати, като ги видя по телевизията-плача от умиление, че тези достойни българи защитават моите интереси, коват в ковачницата законите , водят ни към пресветло бъдеще!
29
1
 
11
 
! Отговори
на ви капиталиъм преди 8 години
КТБ е класическа пирамида като изплаща стари дългове с привличане на парите на богаташи и софиянци. Когато потока от нови пари пресъхна заради кризата в ЕС, банката отказа да плаща и прехвърли загубите на държавата.
28
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи този престъпник дядото трябва да му дадат доживотна присъда . Все пак България е правова държава и не може изсъхнали дървета да ги сечеш без разрешение от Министъра . Ако трябва и от Президента ще искаш разрешение , както правят нашите шведски братя циг..аните .
27
1
 
29
 
! Отговори
на ви капитализъм преди 8 години
Кой открадна толкова пари от КТБ? 4 милиарда платени от вашите данъци.7 милиарда целия актив на банката