Срещу контрабандата: Складовете за дърва с камери

Записите от устройствата ще трябва да се пазят три месеца
18 фев 2016 17:37,
16
Срещу контрабандата: Складовете за дърва с камери
Снимка: bgonair.bg

Затварят складове за дърва, ако не са оборудвани с видеокамери. Според новите изисквания в Закона за горите всяка база трябва да разполага с камери, колкото са входовете на склада. Така се цели да се пресече незаконно придобитата и превозвана дървесина.

Няколко дърва в печката и топлото в дома на Христо за деня вече е осигурено. За зимата мъжът си купил от фирма шест кубика с дърва.

"Той си определя цената. Дава ми документ, че са законни, набити марки и не съм имал проблем с горските досега", казва Христо.

А в пунктовете за дърва горските започнаха внезапни проверки за поставени видеокамери. Записите от тях ще трябва да се пазят три месеца.

"Записите ще карат преработвателите да работят така, че да не си мислят, че тук може да влезе или излезе нещо незаконно", обясни директорът на Регионална дирекция по горите - Берковица Сашо Каменов.

На текущата проверка не бяха открити нарушения. За собствениците на склада за дърва инвестицията в камери е струвала над 1000 лева. Въпреки това са убедени, че ще им е в помощ.

"Разбира се, че са в помощ на всички, които се занимават с дървопреработка. Предполагам, че е един плюс за всички. По този начин ще се спре контрабандата на дървата и ще работим по-спокойно", обясни Димка Димитрова, собственик на склада за дърва.

Не така обаче е в други складове в област Монтана. 23 от тях вече са затворили заради липса на поставени камери в складовете.

"Има много складове, в които или няма дейност, или имат остатъчна дейност, или са регистрирали складове с цел злоупотреба. Тези хора отпаднаха към момента", добави Каменов.

Глобите заради липса на камери са от 3 до 5 хиляди лева.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Поредните *** демонстрации на действие! Влизам в един склад и там пълно мъртвило и табела с телефон. Обаждам се и ми обясняват как сеченети на дребно ставамо в гората и от там тръгвал камиона с доставката?!?!
9
0
 
1
 
! Отговори
горски преди 8 години
кви складове,кви камери,кви пет лева,в сечище влизали ли сте,там е заровено кучето,сече се безогледно,премаркира се за да излезе сметката на бизнесмена наш човек и се сече безпощадно,гледахте репортажите от Велинград за ония Наско дето дал два кмета/общинският и един селски ***/такива дерибействат в горите,Цветанов ги закриля,обслужващ персонал на управляващите,потулиха нещата с едно уволнение май,а там нещата са за прокурори,данъчни,сметни палати и...затвор за много хора,ама не сме народ
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От тъпотия на тъпотия. Калинкаджийско безсилие.
7
0
 
7
 
! Отговори
Men преди 8 години
Ахахахаха пълна глупост. Абсолютно достатъчно е полицията да има камери и да обикаля по черните пътища веднъж дневно. Камери на законните складове за дърва - там нищо няма да открият но пък наш човек ще вземе пари за камери и после за поддръжка. Ако искаха прекратят изсичането щяха да въртят горските с различни полицаи и да правят постоянни проверки.
6
0
 
3
 
! Отговори
nord-west преди 8 години
А бе, Фидосова изсече и изнесе целият Петрохан, тия тръгнали с глупости да се занимават!!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-големите крадци са на ток, но ЕРП, американските марици и частните фолтаци никой не ги щрака.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само в складовете, а дронове с камери над горите и колибите трябва да снимат постоянно.
3
2
 
4
 
! Отговори
hahaha преди 8 години
те и на преглед на автомобила сложиха камери ама глей ко става ,,,,,,,,
2
1
 
5
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Всеки бута рушвет на Боко и си затваря очите.
1
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имало начина да се вземат мерки, при малко желание, подобни мерки могат да се вземат и за българските пътища и да се намалят убийствата от ПТП но там май липсва желание както от КАТ така и от Държавата.