Венци, заря и вечен огън за Апостола

България отбеляза 143 години от обесването на Васил Левски
Обновена: 18 фев 2016 20:24 | 18 фев 2016 20:20,
48

В Карлово продължават честванията по повод 143 години от обесването на Апостола на Свободата - Васил Левски. По традиция възпоменателната церемония започна в 18:00 часа на площада, носещ името на великия български революционер.

Стотици карловци и гости на града участваха в събитията тази вечер.

„Учила съм за Левски именно в карловското училище, затова днес водя тук и детето си, за да окажем нужната почит към Дякона”, разказа пред Dnes.bg Мария Фуклева, която беше дошла на честването заедно с 4-годишния си син.

В Обредния дом тържествено бе отбелязана и 100-годишнината от смъртта на сподвижника на Левски Иван Грозев. На площад „Васил Левски” беше изнесено знамето на Карловския революционен комитет и бяха поднесени венци и цветя пред бюста на Апостола.

Като част от честванията ученици представиха на сцената на карловското читалище възпоменателния спектакъл „Процесът 1873“. Също тази вечер се състоя и тържествената заря-проверка.

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев прочете тържественото слово на площада, а сред официалните гости бяха военният министър Николай Ненчев, депутати, кметове и общественици.

Утре събитията по повод годишнината от смъртта на Апостола продължават. Открит урок за живота и делото на Васил Левски ще се проведе в пловдивския Исторически музей. Ще бъдат наградени отличилите се ученици в конкурса за разказ, есе, стихотворение и рисунка, посветени на Апостола на Свободата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Васил Левскикарлово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
5
 
! Отговори
Batak преди 8 години
Samo turcite praznuvat obesvaneto na geroia.Bulgarite praznuvat samo negovia rojden den.:-)
9
3
 
2
 
! Отговори
Васо преди 8 години
До Usser: Има разни проучвания на историци за такива подготовки да го спасят. Ама колко са достоверни не е ясно. Сигурно са почнали някакви крамоли вътрешни между русофили и русофоби и шансовете са пропуснати. Пък и кой е Дякона пред Великата Дискусия между Русофили и Русофоби. Толкова велика, че ни разделя и до днес 143г след неговата гибел.
8
4
 
7
 
! Отговори
bebok преди 8 години
той не е ли бил сепаратист? и даже убивал хора! ужасно евсичко това!
7
4
 
11
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Защо заглавието за гибелта на АПОСТОЛА ЛЕВСКИ НЕ ГО ПОКАЗВАТЕ НА ПРЕСТИЖНО МЯСТО В САЙТА????Стрх ви е да не си развалите ДОСЛУКА терориста Ердоган и Местан ли!!!!!!!!!!!
6
3
 
28
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Този ден е черен за България.Поклон пред Васил Левски.Поклон!
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
razbira se ce balgaria ne e bila pod robstvo.nie sme si bili targovski partniori,kakto sega v evropeiskiat sauz.
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA PRAZNUVAME OBIRA V ARABAKONASHKIAT PROHOD.
3
14
 
8
 
! Отговори
Usser преди 8 години
И пак българи го предадоха!!!С няколко заптиета от Ловеч до София отиде колко го обичахте,че не го спасихте не ве ли тежи на съвеста?А иначе поклон Левски е голям но не и продажния българин...
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обесването не се празнува, а се чества, за да не се забравят делата на Левски, и за да не се забрави как отдаде най-ценното, което имаше, живота си за Свободата на Своето Мило Отечество.
1
4
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Поклон пред Апостола.Ама не мога да разбера защо празнуваме обесването му ?!?Защо не празнуваме раждането му или някое от делата му ?!?