Блокади, граници, фермери – и в парламента се загрижиха

Московски обвини гръцките власти в лъжа, че не можели да влияят
13
Блокади, граници, фермери – и в парламента се загрижиха
Снимка: БТА

Парламентът най-накрая взе отношение към проблема на превозвачите, които вече седмици наред губят средства заради блокадата на границата от гръцките фермери.

Депутатите излязоха със специална декларация по случая, която приеха единодушно, и поискаха ЕК да наложи санкции на Гърция, защото действията на недоволните фермери в южната ни съседка са напълно незаконни.

"Тези незаконни действия водят до значителни загуби на българската икономиката, а бездействието на гръцките власти показва системен проблем, който трябва да се разглежда не само на основата на двустранните отношения, но и като членове на ЕС“, записаха в декларацията си народните представители.

Транспортният министър Ивайло Московски пък обвини гръцките власти в лъжа.

Според него явно не е вярно твърдението им, че няма как да влияят върху блокадата.

"Предложиха да гарантират за по няколко часа отваряне на границата, но не можели да гарантират пълното отваряне, ако могат да гарантират първото, значи могат и второто", смята той.

"Подиграват се брутално с близо 5 – 6 хиляди камиони, ние задържаме вътре в страната доста голяма част от камионите, заставам изцяло зад превозвачите и докрай ще отстояваме техните права и искания", коментира Московски.

Още по темата

Той добави, че на границата са блокирани не само камиони на български превозвачи, ами и на унгарски, австрийски, чешки.

Според него напрежението може да ескалира още повече заради гръцките фермери и отношението им към шофьорите.

"Имат безобразно поведение, всеки ден има пиянски изпълнения, предизвикват умишлено нашите превозвачи, пуска се музика, танцува се, яде се пие се, на фона на това шофьорите тотално бедстват. Големи усилия положихте колоната на гръцка страна страна да получи храната и вода, но не могат да разчитат на никакви хигиенни условия“, призна транспортният министър.

Съпредседателят на ПФ припомни, че гърците блокират границата не за първи път и не едно или две български правителства са поставени пред изпитанието да решават проблем, които не е предизвикан от нас.

"В съседна Гърция определени съсловия и политически формации си позволяват да решават вътрешните си проблеми в своята страна, ощетявайки стотици хиляди български граждани, не само превозвачите са потърпевши, но и много други, които разчитат на тези товари, които се превозват“, каза Каракачанов.

Той добави, че вече над 200 малки предприятия в Благоевград и Кюстендил спряха работа поради липсата на суровини, които си доставят с камиони, блокирани на границата.

"Крайно време е да се каже на гръцките властите, че това е недопустимо, защото ощетява българските граждани и бюджета. Има практика на затваряне на граници в ЕС и след това има санкции“, настоя воеводата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
калоян преди 8 години
Хайде, хайде. да отмениме резервациите си за Гърция! Те гърците ни се подиграват, нали ни виждат какви сме! Миналата година въпреки кризата в Гърция си прекарах чудесно, с 300 зора убедих наште да не ходим на нашето Черноморие. И хората като отношение там са по-добри, и сервитьорите по заведенията са по-добри от нашите! И не са като нас да си правят мръсно един на друг и да гледат в паницата! Ние нищо като колектив не можем да направим като хората.
9
4
 
1
 
! Отговори
коко преди 8 години
Нещата май хич не са безобидни.Театърът с тези селяни с тракторите май е по руска поръчка,затова властите в Гърция нищо не правят.На руснаците не им харесва когато някой не играе по свирката им.
8
2
 
6
 
! Отговори
другарю тинев преди 8 години
До Тинев - ти си пълен ***, вземи се застреляй и ни отърви от жалкото си присъствие!
7
6
 
3
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
И защо цвъкате тия минуси?Аз ТИ казвам българино да се учиш от гърците на хитрост, да въртиш да сучеш но пак ТИ да си печелившия, а гледам - - - - - .Аз ТИ казвам, че те лъжат, крадат, обричат на нищета, а гледам - - - - - .Е българино, овца си бил и овца ще си останеш. Капка ЧОВЕШКО ДОСТОЙНСТВО няма в теб.Румънците са пред нас, гърците живеят по-добре от нас, а ти продължанаш да живееш на принципа: Преклонена глава - сабя не я сече.Живей си тъпо и скотски да ти е...........
6
2
 
8
 
! Отговори
Христо преди 8 години
Жалко, чене сме като гърците. Вдигнаха патардия и след някой друг ден правителството им ще клекне и няма да пипат осигуровките. И не е истина, че тази стачка е насочена срещу нас! Просто ние сме единствената сухоземна граница в европейския съюз за тях.
5
4
 
11
 
! Отговори
mery преди 8 години
Сега е момента да се задействат нашите тур оператори и да почнат да отказват направените до сега резервациите за Гърция, и да спрат да предлагат оферти за Великденските и Майски празници в Гърция! Тогава гърците много бързо ще си решат сами проблема със протестиращите земеделци!
4
14
 
6
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Българи, не заставайте срещу гърците. Учете се от тях, учете се от византийската им хитрост.Не вярвайте на нашата политическа ***. Лъжат ви, мамят ви най-нагло. Това са съвременни български мародери, обричащи народа си на нищета.Гърците са велик народ и с храброст и хитрост винаги са постигали тяхното. Отговорете си сами на следния въпрос: Кой народ на Балканите, последен се освободи от турско робство?
3
3
 
24
 
! Отговори
Отговор преди 8 години
Забрана за внос на гръцка продукция -плодове на същите тия фермери.И препоръка на т.нар. премиер към туристите - Гърция не е сигурна дестинация!
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция да се остави да фалира и да се оправят сами.
1
22
 
9
 
! Отговори
Zapadnoevropeec™ преди 8 години
След 1 год. един долар ще бъде равен на хиляда рубли. :-D ЕС ще ни помогне да се справим с проблема с гърците.