Русе – град на свободния дух

Градът е символ на култура, традиции и европейски разкош!
Спонсорирано съдържание | Обновена: 23 фев 2016 16:21 | 23 фев 2016 10:00, Екип на Dnes.bg
1

На пръв поглед Русе изглежда като идеално място за любителите на романтични речни пейзажи и архитектурни шедьоври, напомнящи за отминали епохи. Средище на предприемчивостта на българите от началото на миналия век и град новатор, Русе е символ на култура, традиции и европейски разкош!

Ако обаче успеете да откъснете очи от внушителните орнаменти по фасадите на русенските сгради, със сигурност ще оставите свободния полет на въображението да ви преведе през многоликостта на модерния град с възроден автентичен блясък!

Освен разпознаваемите емблеми като достолепно извисяващите се в сърцето на града Доходно здание и Паметник на свободата, днес Русе създава нови притегателни места за жителите и гостите на дунавската перла.

Централната градска част е благоустроена в нов пешеходен маршрут, сухи фонтани през деня и атрактивно осветление през нощта привличат почитателите на дългите и съзерцателни градски разходки. Фигурата на момче цигулар, поставена на площад "Хан Кубрат" като символ на свободния творчески дух, вече е любимо място за срещи и снимки на русенци.

Вниманието на туристи и местни жители привлича и най-новото бижу в музейния ансамбъл на града – Екомузей с аквариум. Природонаучният музей кани на вълнуваща разходка из дивите кътчета на региона и любопитна среща с представители на животинския свят. В Екомузея се намира най-големият аквариум за сладководни риби в България, който показва биологичното разнообразие на Дунав и вливащите се в него реки.

Градът дължи неподражаемия си чар не само на уникалния архитектурен облик, но и на динамичния културен календар. Русенски карнавал, Грийн рок фест, Фестивали на пясъчните и ледените скулптури, Международен фестивал "Мартенски музикални дни", широкомащабни пърформанси и спектакли – всичко това придава жизненост и енергичност на града през цялата година!

А 2016 г. ще предложи много незабравими емоции: на 21 март в новооткритата многофункционална зала "Булстрад Арена" гостува шоуто на легендарните Dire Straits, на 7 май рок титаните от Юрая Хийп пристигат за грандиозен концерт, а през ноември на сцената в Русе ще излезе Дзукеро.

Най-вълнуващото в крайдунавския град тази година безспорно е богатият спортен календар, посветен на инициативата "Русе – Европейски град на спорта 2016"

На официална церемония в Русе на 19 февруари 2016 г. беше дадено начало на атрактивната поредица от спортни събития. Целта на инициативата е да повиши качеството на живот на гражданите чрез спорт и да подсили "чувството за общност" и културата на активност сред русенци.

В годината на спорта ще се организират множество събития, които да провокират масовото участие и спортния хъс, да изведат спорта от залите и игрищата и да популяризират здравословния начин на живот.

Спортната слава на Русе е изградена от постиженията на редица европейски, световни и олимпийски шампиони, започнали звездния си път от крайдунавския град. Христо Марков, Анелия Нунева, Евгени Игнатов, Веселин Топалов, Любомир Ганев, Нешка Робева, Таню Киряков, Валентин Йорданов и Силвия Митева – това са само малка част от имената, написали някои от най-успешните глави в спортната история на Русе!

Ако искате да усетите спортния дух на града, трябва да посетите Музея на спорта "Луи Айер", който съвсем скоро ще отвори врати в "Булстрад Арена".

Междувременно светлините на прожекторите в русенските спортни зали са насочени към новото поколение спортисти, а "Европейски град на спорта" ще се превърне в празник на движението и свободния дух – на Русе и на русенци!


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари