Ден година храни: Търговци взимат до 500 лева за Баба Марта

Хит са мартеници с животни от китайския хороскоп – най вече маймуната
Обновена: 24 фев 2016 11:23 | 24 фев 2016 11:07,
8
Ден година храни: Търговци взимат до 500 лева за Баба Марта
Снимка: Архив Булфото

Търговците на мартеници в столицата могат да си докарат печалба от 500 лева само за десетина дни. Инвестицията е малка, защото квадратът за масичка върви около 4-5 лева.

В централния район "Оборище" има определени 250 места за продаване на белите и червените кончета, а търговците могат да ги продават от 9 февруари до 9 март. Най-оборотните места са около пазарите, спирките и подлезите, където се събират повече хора.

"На ден се печелят от 30 до 50 лева в най-добрия случай", разказа пред "Монитор" Калоян Иванов. Според него работата не е тежка, а приятна. Занятието е и апетитно за младите, защото е по-добре от това да си безработен, категоричен е той.

Според търговците българинът отделя до 10 лева за мартеници. Главно се купуват белите и червените конци за семейство, приятели и колеги, като цените не са мръднали през последните години, за да не се губят клиентите. За 3 лева може да се напазаруват около 30 мартеници. Рекордът за най-голям брой купени мартеници е 6000 на един път.

"Направихме отстъпка заради количеството, а кончетата са били от обикновения модел", разказва Никола Динков, който продава Пижо и Пенда на сергия при пазара "Красно село".

Той е започнал преди 13 години и в момента държи няколко маси, заедно с приятели. Работи на пазара от около 25 дни и казва, че в края на сезона не му изоставала стока. Всичко става за мартеница, стига да има бял и червен конец, допълва той.

Медальоните също са хит и държат 80% от продажбите. Гривните в традиционните цветове също се продават добре, обясни Никола. Той обаче е категоричен, че българите купуват в последния момент, а търговията зависи изцяло от метеорологичните условия.

Ренде смени Пижо и Пенда

Ренде за пармезан смени традиционните Пижо и Панда на пазара за мартеници тази година. Популярни на масите на столичния пазар "Красно село" са и животните от китайския хороскоп – най вече маймуната, а причината е, че 2016 година е под знака на симпатичното животинче, установи проверка на изданието за тенденциите при белите и червени конци.

Цените започват от 10 стотинки, а по интересните модели стигат и десетачка. Големите мартеници за врата пък вървят по пет лева.

Китайските мартеници и тази година са залели пазара, но те са предимно значки и брошки с анимационни герои за малките хлапета. Продавачите обясняват, че тенденцията тази година е да се продават традиционните мартеници, както и медальони, докато тези за закачане са загубили своята популярност сред купувачите. Те обясниха, че не вдигат цените, за да могат да продадат ръчно изработените си мартеници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пеевски от мартеници ли е толкова богат?
6
2
 
5
 
! Отговори
ъпсурт преди 8 години
...евала Азис, евала блендапо-малко-Пижои повече Пенда...
5
1
 
13
 
! Отговори
ден година преди 8 години
хохохохо ден година хранело хахахахха голямааа печалба от проджба на мартеници 2 седмици през цялата година, как хората доживот забогатяват от това за справка питайте слави трифонов, а за другите споко пеевски ще ви вземе и мартеничките....
4
1
 
24
 
! Отговори
Пъзел преди 8 години
В тези 500лв ли се огледахте,бе?!?! Обложете ги с данък...кръвопийци такива! Защо не разделите тези пари на 12 за да видите каква баснословна печалба регистрират продавачите.Баба Марта да не е всеки месец?
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ден година храни: Търговци взимат до 500 лева за Баба Марта"Хаха, 500 лв е само наема и тока за февруари..... няма за храна дори за 1 ден ама споко, ден година храни.................
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди години майка ми се занимаваше с продажба на мартеници и се изкарваха по 1000-1500 лв.(което тогава си бяха доста пари). Но последните 3-4г. се напълни с прекупвачи от илиянци, и бизнеса замря.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам как не са направили монопол на мартениците.Да се нацуца някой наш човек.Да спечели обществена поръчка за мартеници така да се каже