Имаш ли над 500 лв. в банка, не дават помощи при бедствия

На продалите кола през годината също не им се полагат средства
24 фев 2016 09:07, Мария Захариева
45
Имаш ли над 500 лв. в банка, не дават помощи при бедствия
Снимка: БТА, архив

Помощ за възстановяване на пострадали от бедствия жилища ще получават само хората, които имат под 500 лв. в банка, пише в. "Стандарт".

С подготвени промени в Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет се предлагат критерии, на които трябва да отговарят хората, за да имат право на помощ.

Условията са средният месечен доход на членовете на семейството да не надвишава официалната линия на бедност, да нямат влогове или акции на стойност над 500 лв. на човек, както и да не са регистрирани като едноличен търговец, или да са съдружници или акционери в търговско дружество.

Освен това пострадалите трябва да нямат изискуеми задължения за жилището, за което се иска възстановителна помощ. Допълнително условие е и пострадалите през последната година да не са продали имот или автомобил на стойност над 12-кратния размер на линията на бедност, освен ако в семейството има човек с трайни увреждания, или просто са сменили жилището си с по-голямо.
 


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте, България не е държава. България е колониален режим, т.е политическия ни елит е от клиентелен тип. Обикновените хора са толкова важни за тях, колкото едни мухи са важни в един склад.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересен закон понеже това е банкова тайна , това означава че единия документ който трябва да попълва всеки кандидат за помощ е че дава достъп до неговите лични данни ,и вече неговите данни не са банкова тайна той е дал достъп.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто държавата си търси начини да абдикира от повечето разходи и да ги прехвърли на народа.
Е нормално е при такова търсене да има и такива абсурди че за 500 лв може да си построиш дома на ново.А застрахователите да не са застраховат имоти за 500 лв .
Това не е първия такъв закон няма да бъде и последния ,принципа е ясен народа трябва да финансира държавата е не обратно.
24
1
 
3
 
! Отговори
bub преди 2 години
До Joro

"защото не осъзнаваш че проблема е в теб а не в държавата", опитваш се да ми обясниш, че не осъзнавам, че съм виновна. Как винаги се намира някой с дълбоки размишления...Мотивационните речи за личностно израстване не ме интересуват.
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масовият случай е с наводненията. Лично съм пострадал и съм го изживял. Никой никога не е предполагал, че е възможно да има подобно наводнение. Държавата носи отговорност за непочистените корита на реки и дерета, както и за контрола на язовирите. Опредлено вина за наводнението имаха и хора(най-вевоятно чиновници), а не само проливните дъждове. Никой не понесе отговорност. Сега държавата няма да дължи и обезщетение. Защото Витошка не се наводнява, а само села, а там хора с по 500 лева много.
22
6
 
1
 
! Отговори
Joro преди 2 години
До bub
Кой ти вменява вина? Както ти си отговорна за здравето си , личната си хигиена , така и за финансовото ти положение. Никой друг.Всеки си носи персонална отговорност пред себе си. Не го приемай като заяждане , просто ти казвам че ако искаш да имаш пари трябва да спреш да се оплакваш.

Поздрави и хубав ден ! :)
21
0
 
12
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 години
Да допълня че това важи само за българската част от населението ! 500 лв имаш ли ....вода или буря да ти събори къщата ще си я построиш ! Няма нужда от помощи ! А с ромския електорат аз пак ще ви управлявам ....е и някой друг българин като гласува за най-големия Бойко и така !
20
1
 
10
 
! Отговори
bub преди 2 години
До Joro

Не се опитвай да ми вменяваш вина на мен. От какъв зор пък, проблема трябва да е в мен?!?!
Крада ли, убивам ли, данъците ли не си плащам, осигуровки ли..какво? Как стана така, че съм виновна? Мързи ли ме според теб?
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
проблемът е че застрахователите не дават ясни правила, искам да застраховам една къща на село, те ми казват направи отводнителен канал и тогава. Ами ако дам пари за канал, ще си направя нова къща! Държавата да изгони разни дерибеи от държавна софра, които нищо не правят, кметът само реве в кръчмата пари няма.
18
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ехааа, от кога 500лв са пари и то за ремонт?
съгласен съм да има малко повече правила за тия помощи, ама 500лв в банката не е критерий. Може човека да ги е събирал 2 години...
като цяло тъмно зелените нямат проблем, те пари в банки не държат точно тях няма кой да ги проверява. Бабите дето си държат кинти за погребението са цакани.
17
18
 
4
 
! Отговори
Joro преди 2 години
До bub
Кой ти е виновен че взимаш 350лв? Държавата ли? Продавай жилището и заминавай. Където и да отидеш пак ще се оплакваш колко малко взимаш , защото не осъзнаваш че проблема е в теб а не в държавата.
16
0
 
25
 
! Отговори
Подробност преди 2 години
Това обаче няма да важи за скандинавците. Те си ги получават помощите по дифолт ВСЕКИ МЕСЕЦ. А когато пострадат от природно бедствие просто вземат двойни помощи.
15
0
 
35
 
! Отговори
11 преди 2 години
Е, ако имаш 600 лв. значи можеш да си направиш ремонта. Ясно е, че на тези критерии отговаря само една тъмна каста и само те имат права, а нямат задължения.
14
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е разумно от гледна точка на това, че който разполага с някакви средства, носи отговорността да се застрахова.
Решението обаче можеше да е и по-добро! Вместо държавата да дава ПОМОЩИ на вече пострадалите, по-добре да прави ЗАСТРАХОВКИ на най-бедните предварително! Тогава и формулировката нямаше да изглежда негативно, нито да предизвиква толкова коментари. А ми се струва, че ще излезе и по-евтино.
13
0
 
20
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
500лв. в банката!? Я ако имам 10лв че се оженим,а ако имам 3лв.данъчните че фукнат подир мене да ми ги вземат......Таа държава се "управлява" от откачени!
12
1
 
6
 
! Отговори
Боян Колев преди 2 години
До № 11 Не само знаят колко пари имаш в банката а и колко имаш в джоба и колко къташ под възглавницата....
11
3
 
35
 
! Отговори
bub преди 2 години
С 350лв заплата, как точно да си направиш застраховка?
И то застраховка, която няма да ти бъде изплатена накрая, понеже живеем в к*неф.
А защо държавата да не си влезе в ролята? Защо да не си поддържа водните обекти?
Защото ще трябва някой да поработи малко, нали? После, защо никога няма виновни?
Виновни са само хората, които са пострадали най-много....че не са си направили застраховка...
10
1
 
16
 
! Отговори
до Без преди 2 години
Драги,като е много хубаво в България що не си стоиш тук?!Какъв *** търсиш в Европа...
9
22
 
9
 
! Отговори
Без преди 2 години
НИКЪДЕ В ЕВОРПА не дават помощи при бедствия. Да си се застраховал. В България никой за нищо не иска да плаща, но всички имат Европейски изисквания. Елата да живеете в Европа и повече няма да се оплаквате от България.
8
20
 
6
 
! Отговори
gerbist-reformator преди 2 години
Готвените промени са правилни. Ако имаш пари си носиш риска. Всеки може да си направи застраховка, а не да бъде тарикат и ако стане нещо да чака на държавата.
Ако нямаш пари, тогава държавата може да помогне при нужда.
Много правилно решение.