4,5 пъти повече безработни роми от българите

Всички обаче са равни по брой GSM-и и кабелна телевизия
76
4,5 пъти повече безработни роми от българите
Снимка: Булфото, архив

Ниският образователен ценз на ромите в Шуменска област е основен проблем на общността, по който трябва да се работи. Това бе отчетено на днешното заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси.

По данни на директора на Териториалното статистическо бюро Атанасула Настева едва 0,4 процента от ромите в Шуменско имат висше образование, а висшистите от български и турски произход са съответно над 22 процента и над 4 процента.

Според представените от нея данни 1,6 процента от ромите до 19-годишна възраст в областта никога не са посещавали училище, при турската общност този процент е 0,5, а при българите - 0,2 на сто.

Съществена причина за безработицата сред ромската общност в региона и в страната е липсата на компетенции и образователен ценз, бе отчетено на заседанието.

Наетите на работа роми са 4,5 пъти по-малко, в сравнение със самоопределилите се като българи, и три пъти по-малко, в сравнение с определилите са като турци, отбеляза Настева, цитирана от БТА.

По думите й има само два показателя, по които няма "разминаване" между трите основни етнически групи в България - дял на домакинствата с кабелна телевизия и с мобилни телефони.

По данни на заместник-областният управител Селиме Кърджалиева ромите, които не са завършилите начално образование в Шуменско, също са много.

Най-висок е делът им в община Никола Козлево - над 10 процента, и в общините Каолиново и Венец - около 8,30 процента.

Според представените от нея данни никога не са посещавали училище 4,61 процента от ромите в община Никола Козлево и над 2,50 на сто от ромите в общините Каолиново и Венец, където е отчетена и най-високата безработица в региона - около 60%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
11
 
! Отговори
факт преди 8 години
Истината е,че те не искат да учат,не искат да работят и живеят от социални помощи,детски надбавки,надбавки за самотни майки,пенсии по"болест",социални помощи от чужбина.Не плащат ток,вода,данъци.И като влезеш в махалите им вярно има бедни,но има и такива "социално слаби"с по няколко джипа и палати по 600-700 квадратни метра.Законите за тях не важат.Истината е отчайваща.В България българите са дискриминирани!
41
3
 
0
 
! Отговори
Д. Б. преди 8 години
ПЕРУН СЪЩО НЕ Е НИКАКЪВ БОГ. И ТОЙ Е ИЗМИСЛЕН ВАРВАРСКИ ИДОЛ.Относно коментар #59, правилният предлог е "to", а не "in"- Welcome TO Bulgaria.
40
2
 
0
 
! Отговори
Д. Б. преди 8 години
ИИСУС ХРИСТОС Е ЕДИНСТВЕНИЯТ БОГ. ТОЙ Е ПЪТЯТ И ИСТИНАТА, И ЖИВОТЪТ. БЕЗ ВЯРА В НЕГО, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПАСИ. КОЙТО ИСКА ВЕЧЕН ЖИВОТ, ТРЯБВА ДА ПОВЯРВА В СЪРЦЕТО СИ И ДА ИЗПОВЯДА С УСТАТА СИ, ЧЕ ИИСУС ХРИСТОС Е ГОСПОД И ЧЕ БОГ ГО Е ВЪЗКРЕСИЛ ОТ МЪРТВИТЕ. СЪЩО ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ПОКАЕ ЗА ГРЕХОВЕТЕ СИ, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ Е БЕЗГРЕШЕН, ДА ЧЕТЕ БИБЛИЯТА И ДА Я ЖИВЕЕ И ДА ХОДИ РЕДОВНО НА ЦЪРКВА, КАКТО И ДА ПРИЕМЕ СВЕТО КРЪЩЕНИЕ. ЖИВЕЕЩИТЕ НА СЕМЕЙНИ НАЧАЛА ТРЯБВА ДА СЕ ВЕНЧАЯТ И ДА СКЛЮЧАТ ГРАЖДАНСКИ БРАК.ТАНГРА НЕ Е НИКАКЪВ БОГ. ТОЙ Е ИЗМИСЛЕН ВАРВАРСКИ ИДОЛ.
39
0
 
2
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
Boga na Bulgarite e TANGRA...I PERUN! KRASTA E NALOJEN PROTIV VOLYATA IM! ISUS E EVREIN.....SAMITE EVREI GO PRASHTAT NA GOLGOTATA...PREDADEN ...PRODADEN ZA 33 SREBURNI GROSHA! ZABLUJDENIE...ILI PODKREPA!
38
2
 
3
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
Welcome in Bulharia
37
1
 
3
 
! Отговори
до 55 преди 8 години
До АнонименАз много добре знам, че не е бил евреин. Майка му Дева Мария не е била евреика и е живяла в Галилеа (Galilee) според евреите по-късно баща му е провъзгласен за евреин за да си докажат евреисйите твърдения, че Исус е евреин и че са богоизбрани. Но тези работи мен във всъшност не ме вълнуват. За мен Исус е бил просто човек, но не и бог. Не мразя християните. Просто според мен християнствот е една заблуда. Но всеки си има право на мнение.
36
1
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 8 години
Щом се чувстваш добре че си християнин изповядвай си тази религия. Имаш правото на мнение. Но за мен Християнстовото е просто една юдаистка секта. И колкото и да вярваш ти не можеш да наречеш Хриистиянството българска религия и не може да отричаш факта, че е произлязло от юдаизма.
35
0
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 8 години
До АнонименВярата и учението да търсим истината в себе си е истинско учение и вяра. Така че каквото и да ти напиша - ти тогава не гледаш себе си и истината вътре в теб, а моята вяра. Така че вървиш по грешен път. Тогава защо ме питаш. Аз не съм ти вероучител или пророк. Вярвам в Тангра и ти го казвам не защото искам да ти проповядвам моята религия, а защото съм честен и не се срамувам от вярата си.
34
3
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
До АнонименАми щом ти като християнин нямаш теория дали Исус е бил обрязан защо мен ме питаш за това дали Исус е бил обрязан. Глупав въпрос. Аз вярвам в Тангра и хич не ми пука дали Исус е бил обрязан. Вярата в Исус просто не е българска религия.
33
0
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 8 години
"СПОРЕД ТЕБ ИСТИНСКАТА ВЯРА Е БЕЗ УЧЕНИЕ. ТАКА ЛИ?"Според мен истинската вяра не е в учението на лъжливото Християнство.
32
1
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 8 години
Ти ме питаш за моето мнение и аз ти го казах. Ако не искаш моето мнение - тогава просто не ме питай. Естественно че нито ти нито аз можем да знаем като факт дали Исус е бил обрязан. Задаваш ми *** въпрос и получаваш *** отговор. Какво очакваше ????? Добре де сега твърдя, че Исус не е бил обрязан. Нещо да ми кажеш??? В крайна сметка на мен не ми пука дали Исус е бил обрязан. Има ли някакво значение? Приемам теорията ти че е бил обрязан. И сега какво. Това не прави Християнството истинска религия.
31
1
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
Но това, че е духовно учение не го прави истинска вяра. И сатанизма ако погледнеш е духовно учение - така че с какво се различава от сатанизма.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До свинаряОбрязан е бил.
29
0
 
7
 
! Отговори
as преди 8 години
Статията доказва, че всички, които работят за по-малко от 500 евро месечно са със стандарт на живот на безработен ром.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗА 35В юдейските книги се пише за пророците Авраам и Майсеи. Това са евреиски прорози от Старият Завет - ПРОРОЦИ И СПОРЕД ЮДАИЗМА. Как нямат нищо общо ?????????????????
27
0
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
До АнонименИсус не е доказано дори, че е евреин. Той е живоял 32 години от живота си в Галилеа - страна близо до Израел. Просто евреите са го разпънали.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо им е да се образоват при положение, че цял живот държавата ще им плаща, за да мизерстват и за да осигурят вота на изборите... Няма такава държава!!! Само трудови войски за ромите!!! Труда ще ги оправи!!!
25
2
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 8 години
Новият завет всъшност е Християнството и се крепи точно на Старият Завет създаден от юдаизма. Факт е че Християнството е Библията, а в нея има стар и нов завет. Старият измислен от юдаизма и новият посветен на Исус Христос. Ако си християнин и отричаш Старият Завет от Библията значи отричаш Християнските пророци Авраам и Мойсей.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако полагат труд, ромите ще могат да се интрегрират, а не да чакат на социални помощи.
23
1
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
До АнонименСтарият завет се крепи на Юдаизма - вярата в Авраам и Мойсей и в това, че еврейте са богоизбран народ.