4,5 пъти повече безработни роми от българите

Всички обаче са равни по брой GSM-и и кабелна телевизия
76
4,5 пъти повече безработни роми от българите
Снимка: Булфото, архив

Ниският образователен ценз на ромите в Шуменска област е основен проблем на общността, по който трябва да се работи. Това бе отчетено на днешното заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси.

По данни на директора на Териториалното статистическо бюро Атанасула Настева едва 0,4 процента от ромите в Шуменско имат висше образование, а висшистите от български и турски произход са съответно над 22 процента и над 4 процента.

Според представените от нея данни 1,6 процента от ромите до 19-годишна възраст в областта никога не са посещавали училище, при турската общност този процент е 0,5, а при българите - 0,2 на сто.

Съществена причина за безработицата сред ромската общност в региона и в страната е липсата на компетенции и образователен ценз, бе отчетено на заседанието.

Наетите на работа роми са 4,5 пъти по-малко, в сравнение със самоопределилите се като българи, и три пъти по-малко, в сравнение с определилите са като турци, отбеляза Настева, цитирана от БТА.

По думите й има само два показателя, по които няма "разминаване" между трите основни етнически групи в България - дял на домакинствата с кабелна телевизия и с мобилни телефони.

По данни на заместник-областният управител Селиме Кърджалиева ромите, които не са завършилите начално образование в Шуменско, също са много.

Най-висок е делът им в община Никола Козлево - над 10 процента, и в общините Каолиново и Венец - около 8,30 процента.

Според представените от нея данни никога не са посещавали училище 4,61 процента от ромите в община Никола Козлево и над 2,50 на сто от ромите в общините Каолиново и Венец, където е отчетена и най-високата безработица в региона - около 60%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До за 16POPOVE OBLECENI V SARMA I ZLATO I SE VOZIAT NA MERZEDESI. AMIN,V GROBA VSICKI DO EDIN.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е скъпи сънародници наследството от БКП-БСП . Навремето Тодор Живков , доказано, че е Цига..нин направи така , че неговите любимци да крадат денонощно от държавните фабрики и ТКЗС-тата . Сега какво очаквате от неговите последователи . Нищо но от сърце .
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименNO NE I NA ROMITE,GLUPOKO.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До за 16Както и да го гледаш вярата в Исус, независимо дали е православна или католичска е новият завет. А той се крепи на старият завет - на юдаизма . Така че не мога да приема християнството като българска религия. Нито юдаизма, нито християнството, нито исляма са български религии. Тангра е единственния български бог и именно в него е истината, а не в юдаистки поверия, теории, секти и вярвания. Като почиташ Християнството ти избираш и евреите и израелтяните да са богоизбрани а не българите.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Наетите на работа роми са 4,5 пъти по-малко, в сравнение със самоопределилите се като българи, и три пъти по-малко, в сравнение с определилите са като турци, отбеляза Настева, цитирана от БТА."Ами те са половин милион - 14 пъти по малко от българите. А заетоста им е само 4,5 пъти по малко. Излиза, че процентно между българите има три пъти повече безработни отколкото при ромите.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как да им се работи на амунджите след като повечето от тях са собственици на десетки фирми бушони?
16
0
 
7
 
! Отговори
georgy преди 8 години
Romi i Rabota
15
0
 
19
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Г-н Калфин, не харчете повече нашите пари от данъци, КАК МОЖЕ ДА ДАВАТЕ ПАРИ НА ХОРА, КОИТО НЕ СА ВЛОЖИЛИ НИТО ЛЕВ В ТАЗИ СИСТЕМА - събудете се и не се страхувайте от жестоки мерки спрямо хора, не внесли нито лев - те са страхливи, само дисциплината ги плаши. А сега ще ви дам съвет как да решите въпроса - съберете екип със задача да проучи как са се справили американците с подобни етноси и го приложете - НАЛИ СЕГА КОПИРАМЕ АМЕРИКАНЦИТЕ, смело. Ако не желаете, напуснете, все ще дойде някой смел.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неграмотни,без образование, безработни, но винаги съм се възхищавал на това колко много пране виси по оградите им ежедневно.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безработните роми са бъдещи войници на ислямска държава.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ВСЕКИ БЪЛГАРИН ХРИСТИЯНИН НАМИРА В ДУШАТА СИ СИЛА ЗА ДА ПОМОГНЕ НА ВСЕКИ В НУЖДА"Верно ли бе, баце.
11
14
 
2
 
! Отговори
Rimski vojd преди 8 години
Българи сме!!! Ние сме от черните българи, така ни познават и в Европа! То всъщност българите са черни, но вие сте турци побългарени насила.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
IZVINETE ME -ATANASULA--NE GO RAZBIRAM.NITO E TURSKO,NITO KAURSKO.
9
2
 
12
 
! Отговори
щщд преди 8 години
Ами нормална статистика. Трябва да разберат,че ако не ходят на училище ще си събират кашони и бидони поколения наред. Това да им внушат от разните фондации,а не да реват постоянно че някой ги дискриминира.
8
1
 
6
 
! Отговори
Смешници преди 8 години
Четирима с палки срещу един и едно момиче, мутрите така действат иначе по еденично са кръгла нула.
7
8
 
6
 
! Отговори
Гинеколог преди 8 години
Винаги пращам пациентките с нарушени детеродни функции в ромската махала. Жени които нямат деца от години са щастливи майки след седмичен престой в махалата.
6
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Kato se naseli Balgaria s tri - 4etiri miliona arabi ,to togava 6te se vidi koi sa gorni i koi dolni
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казарма на границата да ловят мюсюлмани и безработицата ще падне и ще се съкратят и помощите.
4
1
 
16
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Тока и водата им го плащаме ние ,данъци не плащат ,в градския транспорт всички тия са "с карти" или контрольорите се правят ,че не ги виждат,каквото "намерят" го броят за тяхно ,а да не говорим за детските заради които е и този бум .Е за чий им е да работят???
3
1
 
24
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
А ОТКЬДЕ ПАРИ ЗА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ТОК ВОДА ТЕЛЕФОНИ КОЛИ ИМАТ ТЕЗИ ,,БЕЗРАБОТНИ .. РОМЕИ