4 родни града в топ класация за мръсен въздух

Печките на въглища и задръстванията ни изстрелват в челото
29 фев 2016 07:14,
14
4 родни града в топ класация за мръсен въздух
Снимка: Reuters

София, Пловдив, Плевен и Велико Търново попадат в класацията на градовете с най-мръсен въздух. Това показва проучване на Международния институт за приложен системен анализ.

Данните от изследването показват, че след 14 г. смогът ще е основен проблем за 19 европейски града.

Смесицата от фини прахови частици, дим и мъгла ще затруднява дишането в столицата Варшава, Кракров и още 7 градчета около него.

Още по темата

В класацията се нареждат още испанското индустриално пристанище Хихон, шведската столица Стокхолм, германският град Щутгарт. Италия също влиза в класацията с да града - Милано и Торино, а Франция със столицата си Париж.

Лондон, който се известен със смога си, изненадващо не присъства в класацията.

"Очаква в края на следващото десетилетие в английската столица положителен ефект да окаже монтирането на филтри за фини частици на дизеловите двигатели", се казва в доклада на института, цитиран от "Монитор".

Експертите са категорични, че мръсният въздух в 4-те български града и тези около Кракров се дължи на отоплението с твърдо гориво.

По последни данни на Европейската агенция за околна среда през 2012 г. фините прахови частици са убили годишно над 14 000 българи.

430 000 европейци умират от заболявания причинени от праха във въздуха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
JJIvanov SMOG ima преди 7 години
Направихме комбинирани тестови проверки вкл в Плевен,Ловеч и Троян.Виновник за остро токсичния мръсен въздух се оказаха нагло престъпни бели и сини скенери монтирани на автомобили вместо доказано безопасни жълти фарове.Режещите скенери/лед,лазерни и ксенонови/ пробиват биосферната охрана и режат атмосферния въздух. Оформените тунело образни пробиви се запълват с остро токсични газове. В миналото биосферната охрана почистваше еже секундно приконтактни слоеве от мръсни газове/ Гасете фаровете..
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А тецовете знаете ли какво бълват от комините си и по колко много! Те горят *** на градовете и бълват отрови но на кой му пука? Мафията властва
9
1
 
7
 
! Отговори
типичен шоп си пенчо преди 8 години
лошото е че повечето българи също възприеха шопското мислене и манталитет
8
10
 
7
 
! Отговори
пенчо преди 8 години
Слагам си в печката гуми, въглища, какво ми падне... На мен нали ми е топло вътре в стаята, па навънка не ме интересува...
7
2
 
6
 
! Отговори
ха преди 8 години
Забравили са Люлин,Младост и Перник
6
12
 
8
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Да дишат там софиските шопи. Те това заслужават, да умират бавно от задушаване. Да дишат и да мрът.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Експертите са категорични, че мръсният въздух в 4-те български града и тези около Кракров се дължи на отоплението с твърдо гориво.===Това може да е вярно според точно тези експерти, но според много други основният замърсител е транспортът, в частност 500-те хиляди автомобила в София. Които и без това се чудим къде да наврем вече.
4
2
 
11
 
! Отговори
един от хората преди 8 години
Перник е извън всяка класация
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази статия да е прочетат дизелджиите. Хубаво да е прочетат! Дизеловите автомобили са основна причина за смъртта на тези хора. Едно време повечето хора се отопляваха на твърдо гориво и ги нямаше тези проблеми. Сега обаче се карат предимно дизели и проблемите са налице. Дизелови автомобили нямат работа в градовете. Те просто тровят и то много. Финните частици са нож с 2 остриета. Веднъж те убиват и втори път променят днк на хората, защото от белите дробове преминават в кръвта. Четете, пишат го...
2
2
 
15
 
! Отговори
Либертоносец от НПО преди 8 години
Да направят повече дупки за метрото за да има повече задръствания!
1
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У село да копат картофи въздуха е чист