Човешкият живот струва 40 лв. и нито лев по-малко!

Лекар отказа неотложна помощ на иначе здравноосигурена жена
2 мар 2016 11:00,
333
Човешкият живот струва 40 лв. и нито лев по-малко!
Снимка: кадър Facebook

Колко струва един човешки живот? Безценен е, вероятно ще кажете и принципно няма да сгрешите. Но един лекар, д-р Божков, е оценил живота на 40 лева.

По-надолу ще видите едно възмутително видео, показващо (надяваме се) един частен случай. С няколко думи: мъж търси сметка от лекар, работещ в кабинет по неотложна медицинска помощ, отказал преглед на жена му, тъй като тя не иска да плати 40 лв. за прегледа. Жената е здравноосигурена, но това няма значение. Доктор Божков не работи със Здравната каса, въпреки че е в кабинет по неотложна помощ.

И тук идва основния ни въпрос: Ако д-р Божков наистина не работи със Здравната каса, какво прави в този кабинет, за който се разбира от разговора, че се намира в държавна поликлиника? И още нещо: Какво гласи Хипократовата клетва, за която той така се обижда, когато ядосаният мъж я спомена?

И последно - дори и да не работи със Здравната каса как този лекар е успял да се превърне в чудесен аналог на чиновник? Откога професията, за която се твърди, че е призвание, се принизи на това ниво?

Опитите ни да се свържем с мъжа, направил клипа, засега остават без резултат. Молим, ако имате повече информация по случая, пишете ни.

Благодарим и на автора на видеото, който въпреки абсурдната ситуация е запазил самообладание и не е направил това, което всеки мъж би направил, когато някой застрашава здравето на любимата му.

А ето и видеото: 

Доктор?!?!?

Posted by Лига на простаците on Tuesday, March 1, 2016


За всички, които не могат да чуят видеото с д-р Божков, ето и по-голямата част от него:

- Вие доктор ли сте?
- Да.
- Отвън пише "Неотложна помощ".
- Да.
- Защо не сте я прегледали тогава?
- Защото с личните лекари работим до 20 часа.
- Ама отвън пише "Неотложна помощ"! Вие доктор ли сте?!
- Да.
- Защо не сте я прегледали тогава?
- Тя не пожела да плати 40 лева. Аз й предложих…
- Ама нали това е неотложна помощ?! Защо трябва да се плаща? С платени осигуровки. Вие какъв доктор сте?
- Доктор Божков се казвам. Обърнете се към директора.
- Ама защо не сте я прегледали?
- Защото тя не желае да плати. 40 лева. Този кабинет не работи със здравната каса. Говорете с доктор Диманов, моля ви. Не с мен, аз съм изпълнител.
- Ама имате пациент, който идва с оплаквания. Щяла да припадне на улицата. Аз идвам от работа. Идва тук, че е най-близо. Личната ни горе в момента не е са смяна. Какъв доктор сте вие тогава, аз не мога да разбера. Защо ви се плаща на вас…
- Това са административни неща, на които аз…
- Не, бе, не можа ли да я прегледаш, бе човек!
- Няма да я прегледам и не желая да…
- Ако тука умре, кой ще бъде виновен? Ей тука ако падне до вратата? А? Кой ще е виновен тогава? За едни 40 лева! Ще забогатеете ли с тия 40 лева, не мога да разбера. Толкова ли струва един човешки живот – 40 лева! Не ви е срам, бе!
- Не мога да…
- Не ви е срам!
- Не може да ме е срам!
- Защо?!
- Не може да ме е срам!
- Доктор ли сте? Дали ли сте клетва? Че не трябва да върнете пациент, който е в нужда. Отвън пише "Неотложна помощ". Пише ли го?!
- Това означава… Вие чел ли сте клетвата?
- Не ме интересува!
- Тогава недейте да говорите за клетвата, като не ви интересува.
- Това нещо няма да го оставя така, да знаете! Ще си понесете последствията.
- Добре! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
13
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До какво ееееАбе ти не разбра ли, че не става на въпрос за конкретния случай? А по принцип за системата, която води до такива морални извращения.---------------Тук няма никакво морално извращение. Има семейство простаци, които смятат, че светът по някакъв начин им е длъжен и са решили да си приберат дълга насила. След като ти се казва, че в този кабинет се плаща, значи се плаща.
213
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спешната помощ обслужва всички, които имат нужда от спешна и неотложна медицинска помощ. Спешните центрове, не могат а отказват неотложна помощ, не могат да искат заплащане, без значение дали са държавни или частни. Здравната каса и бюджета на МЗ заплащат спешната и неотложна медицинска помощ на спешните центрове въз основа на приетите и обработени от тях случаи. Спешната помощ е безплатна за всички граждани, независимо дали са здравно осигурени, българи или чужденци в България.
212
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АЗ СЪМ МУ ПЛАТИЛ ОБРАЗОВАНИЕТО!------------- Ти и на мене си ми платил инженерното образование. Ако искаш да дойда да ти сменя маслото на колата за без пари?
211
1
 
12
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Пишете каквото искате.Когато завърших 25 лекари от моят випуск дойдоха да работят в областният град в който работя.Сега за последните 5 години дойдоха 4-*** и 2-*** от тях избягаха.Една вечер се заговорихме 5-*** колеги и разбрах,че на нито един децата му не учат медицина.Има и такъв дето силово вразумил синът си фда не става лекар.Всички които останем тук след 10 години лекар българин няма да видим.
210
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДа, явно, имаше една хубава приказка "Кой е по-глупав, *** или тоя, дето го слуша?!".
209
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тоя ред на мисли, крайно време е вече хората, живеещи в Бг, да се ориентират към кремация. Не останаха парцели вече в гробищата, а и излиза по-евтино на ДЪРЖАВАТА... Рядко *** и жесток народ.
208
1
 
9
 
! Отговори
do 281 преди 8 години
До АнонименАбе човек, не си прав. Ако болницата е частна НЕ Е ДЛЪЖЕН, разбра ли? Проблемът е, че държавата е създала това. Сега той може да е всякакъв, но такъв да стане е виновна системата. Ако имаше пари и чако частните болници се оправяха в пазарната икономика- ама те не се оправят. Това е. На запад частниците плащат повече, но тук не е така. Тук частниците приватизираха, а не станаха такива защото са добри менаджери. Не, ето го резултата. Частниците искат да вземат от данъците. Това е.
207
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 277Разбира се, здравето е най-важно. Но за гьотферени единствения начин да разберат къде грешат е пряк драматичен момент, за голямо съжаление. Но добре е човек да цени значението на думата "помощ". Пази боже аз да се нуждая от помощ от хора като повечето коментатори по темата.
206
1
 
4
 
! Отговори
до 277 преди 8 години
До Д-р КаназиревАз пък му пожелавам да е здрав и да не опира до вас! От все сърце му го желая. Господ да ни пази!
205
4
 
11
 
! Отговори
до Xax преди 8 години
Ама ти пак не вдяваш? Казвам ти НИКОЙ не е доволен от здравеопазването в България. Факт! Като си толкова мислещ, защо някак си не осмислиш този факт. Защо става това? И защо не е друго? Защото целият модел е сбъркан и защото решение има, но е неудобно за някои. Кои са тези някой - а сети се. Очевадно няма ПАРИ за здравеопазване. Очевадно, ако имаше хората нямаше да са недоволни и лекарите- също. Защо няма пари за здравеопазване? Ами отговори си сам.
204
3
 
5
 
! Отговори
Д-р Каназирев преди 8 години
До Ох БолиДобре е човек да мисли преди да говори. Да не се окаже един ден, точно аз да прегледам Вас или ваш близък нуждаещ се от помощ. И Ви го пожелавам от сърце, особено ако се касае за животозастрашаващо състояние. С едничката идея да се осъзнаете дано тогава.
203
6
 
12
 
! Отговори
Ох Боли преди 8 години
Е го и Боже , Боже , и той тръгнал с морал да громи , абе тарикат , всеки нормален човек , който има нужда от неотложна помощ търси помощ на 112 или в Пирогов. Не отива в частен кабинет , който няма дори договор със здравната каса.
202
0
 
1
 
! Отговори
от ееееее преди 8 години
До Ееееееще ти кажа аз за какво става на въпрос. Точно от такива късогледи сме така. Няма как да ти предложа, защото не съм ти в системата. Но като те гледам по далече от носа си не виждаш. Хората не са доволни- не разбра ли? Това достатъчно ли е? Аз също съм потърпевш. Сега и решение ли да ти дам?
201
11
 
13
 
! Отговори
Боже, Боже преди 8 години
Като гледам повечето коментари в защита на въпросния лекар ми става чак жал. Боже, колко *** и жесток народ се е навъдил. Само сравнението на лекарската професия с тази на кварталния монтьор или месар е абсурдно. На първо място професията лекар е за хора с морал, второ и да не е лекар този ***, като е видял човек, нуждаещ се от помощ, поне да я беше сложил да седне отвън и да извика спешна помощ например. Какво разбира простака от милосърдие и състрадание!
200
2
 
7
 
! Отговори
не е абсолютно преди 8 години
До П.ПетровТака е, всеки си цени труда, ама някои го надценяват. Виж, плащал съм и много пари за лечение и съм бил доволен, че ги давам, защото са ми свършили работата и съм знаел, че по-добро няма. Но не съм съгласен да плащам за рецепти и прегледи, които хем ми губят времето, хем ми губят парите. А такива случай имах много по частните кабинети. Чустваш се измамен. Особено, ако те правят на ***. Ти го питаш за диагнозата, той иска да прави операции без диагнози. За нищо - колкото да вземе
199
6
 
6
 
! Отговори
Ееееее преди 8 години
До какво ееееТук става въпрос точно за конкретния случай. Снимали са конкретен лекар и цитират конкретни 40лв. Някой да са го върнали от Пирогов? Или от болницата в Русе? Или в Перник? От такива, дето много обобщават и нищо конкретно не предлагат, затова сме на тоя хал.
198
1
 
4
 
! Отговори
Хах преди 8 години
Абе ти схващаш ли за какво става дума ? Не става дума да поканиш приятел и да го почерпиш един обяд .... Аз съм с морал и съвест , гарантирам ти ,че 1 стотинка не съм откраданал от никой. И значи ти си длъжен всеки ден да ми плащаш обяда , щото съм честен ??? Мислете малко с тия кратуни
197
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По манипулативно заглавие не може да има. Излиза че жената е била спешно болна, което значи, че може да умре всеки момент, доктора не я прегледал и тя е починала. Тоест човешкия живот си е отишъл за едни 40лв. А съпруга си е казал - може да умре, аз 40лв не давам. Нито е била спешна, нито съпруга е прав. А и доктора едва ли ще вземе повече от някой лев от този преглед. Прибира ги центъра или неотложния кабинет, който си има издръжка.
196
4
 
6
 
! Отговори
да преди 8 години
До До 263DO 267Всеки би поканил на безплатен обяд човек, който му е приятен. Никой не би дал безплатно на алчния. Поне аз не знам. Алчните вземат насила и безкрупулно. Хората с морал и съвест са смятани за *** в бг-то, защото приватизацията създаде ***. Това е. Не ви харесвам морала и НИКОГА няма да го харесам.
195
5
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До хайде 245Разликата между професионалиста и аматьора е, че професионалистът си цени труда, защото е инвестирал много в него. Трудът му носи удовлетворение, а не само удоволствие. Удовлетворение не може да се изпита когато не са задоволени базовите потребности, а това става само с пари !Бихте ли си лекували зъбите при бръснар, който е любител зъболекар или при месар любител хирург, дори да е напълно безплатно ?Човещина е ако се случи на улицата, работа е, когато пациента влезе в кабинета !