Човешкият живот струва 40 лв. и нито лев по-малко!

Лекар отказа неотложна помощ на иначе здравноосигурена жена
2 мар 2016 11:00,
333
Човешкият живот струва 40 лв. и нито лев по-малко!
Снимка: кадър Facebook

Колко струва един човешки живот? Безценен е, вероятно ще кажете и принципно няма да сгрешите. Но един лекар, д-р Божков, е оценил живота на 40 лева.

По-надолу ще видите едно възмутително видео, показващо (надяваме се) един частен случай. С няколко думи: мъж търси сметка от лекар, работещ в кабинет по неотложна медицинска помощ, отказал преглед на жена му, тъй като тя не иска да плати 40 лв. за прегледа. Жената е здравноосигурена, но това няма значение. Доктор Божков не работи със Здравната каса, въпреки че е в кабинет по неотложна помощ.

И тук идва основния ни въпрос: Ако д-р Божков наистина не работи със Здравната каса, какво прави в този кабинет, за който се разбира от разговора, че се намира в държавна поликлиника? И още нещо: Какво гласи Хипократовата клетва, за която той така се обижда, когато ядосаният мъж я спомена?

И последно - дори и да не работи със Здравната каса как този лекар е успял да се превърне в чудесен аналог на чиновник? Откога професията, за която се твърди, че е призвание, се принизи на това ниво?

Опитите ни да се свържем с мъжа, направил клипа, засега остават без резултат. Молим, ако имате повече информация по случая, пишете ни.

Благодарим и на автора на видеото, който въпреки абсурдната ситуация е запазил самообладание и не е направил това, което всеки мъж би направил, когато някой застрашава здравето на любимата му.

А ето и видеото: 

Доктор?!?!?

Posted by Лига на простаците on Tuesday, March 1, 2016


За всички, които не могат да чуят видеото с д-р Божков, ето и по-голямата част от него:

- Вие доктор ли сте?
- Да.
- Отвън пише "Неотложна помощ".
- Да.
- Защо не сте я прегледали тогава?
- Защото с личните лекари работим до 20 часа.
- Ама отвън пише "Неотложна помощ"! Вие доктор ли сте?!
- Да.
- Защо не сте я прегледали тогава?
- Тя не пожела да плати 40 лева. Аз й предложих…
- Ама нали това е неотложна помощ?! Защо трябва да се плаща? С платени осигуровки. Вие какъв доктор сте?
- Доктор Божков се казвам. Обърнете се към директора.
- Ама защо не сте я прегледали?
- Защото тя не желае да плати. 40 лева. Този кабинет не работи със здравната каса. Говорете с доктор Диманов, моля ви. Не с мен, аз съм изпълнител.
- Ама имате пациент, който идва с оплаквания. Щяла да припадне на улицата. Аз идвам от работа. Идва тук, че е най-близо. Личната ни горе в момента не е са смяна. Какъв доктор сте вие тогава, аз не мога да разбера. Защо ви се плаща на вас…
- Това са административни неща, на които аз…
- Не, бе, не можа ли да я прегледаш, бе човек!
- Няма да я прегледам и не желая да…
- Ако тука умре, кой ще бъде виновен? Ей тука ако падне до вратата? А? Кой ще е виновен тогава? За едни 40 лева! Ще забогатеете ли с тия 40 лева, не мога да разбера. Толкова ли струва един човешки живот – 40 лева! Не ви е срам, бе!
- Не мога да…
- Не ви е срам!
- Не може да ме е срам!
- Защо?!
- Не може да ме е срам!
- Доктор ли сте? Дали ли сте клетва? Че не трябва да върнете пациент, който е в нужда. Отвън пише "Неотложна помощ". Пише ли го?!
- Това означава… Вие чел ли сте клетвата?
- Не ме интересува!
- Тогава недейте да говорите за клетвата, като не ви интересува.
- Това нещо няма да го оставя така, да знаете! Ще си понесете последствията.
- Добре! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
3
 
2
 
! Отговори
До 263 преди 8 години
Според 262 , ако имаш морал и човешко отношение - да !
193
3
 
6
 
! Отговори
какво ееее преди 8 години
До Еееееедо 264Абе ти не разбра ли, че не става на въпрос за конкретния случай? А по принцип за системата, която води до такива морални извращения.
192
4
 
3
 
! Отговори
от 262 преди 8 години
И ето те се държат като търговци- просто по-наглите от тях нямат морални задръжки и си го показват. Но яко имаше държавна подкрепа и парите отч астните болници отиваха в държавните - нямаше да е така. Защото частните болници не са построени с честни пари, построени са пак от приватизации. Така че лекарите, ако искат да бъдат уважавани да вземат да променят системата, защото Гърция и Турция са близо.
191
6
 
14
 
! Отговори
Ееееее преди 8 години
Нямам думи. Много неграмотни хора. Той ти казва, че не работи с НЗОК, ти му се пулиш и му обясняваш за осигуровките. Нито той получава пари от мижавите ти осигуровки, нито пък ти му плащаш заплатата, защото е в частна структура. Големи плащачи, голяма работа. 1 млн. плащат за останалите 5 млн., ама ако ги питаш всичките си знаят правата. Що не ходи при джипито? Не била на смяна... На него поне наистина парите са му от осигуровките на пациентите.
190
3
 
12
 
! Отговори
да преди 8 години
Вземете се в ръце, защото повечето вече се лекуват в Турция и Гърция и им излиза почти без пари. Лекарят е повече от търговеца и повече от техника, той трябва да има морал и човешко отношение. А учили сте, ами всички учат. Вярно-труд е, но професионалистите учат за удоволствие, така че ученето не е лошо. Проблемът е друг- нявсякъде здравеопазването и научните изследвания искат големи средства за финансиране. Държавата не иска да ги дава и така натоварва болния и поставя лекара в ролята на търгов
189
2
 
8
 
! Отговори
До 260 преди 8 години
Не , не правят , за това по-долу четем за Хипократови клетви , търгаши и т.н . Българинът най-обича , когато е неинформиран да философства
188
5
 
16
 
! Отговори
Значи преди 8 години
Абе вие между спешна помощ и спешен кабинет правите ли разлика?! Или също като тоя аграр, дето тръгнал да се кара с доктора и го плаши на дребно се заяждате? Конкретният лекар явно си е частник и го е обявил публично като не е сключил договор с касата. И на никой не е длъжен за нищо. Всеки осигурен си има достъп до GP--то, което може и да е неоткриваемо, или пък до спешна помощ. А вие злепоставяте тук човека, дето няма никаква вина, че някой си е неграмотен и не знае къде да търси помощ.
187
6
 
8
 
! Отговори
хипократ преди 8 години
САмо не разбрах за какво им е този "доктор". Толкова и ще помогне, може само да навреди и да прибере парите.Такива издават съдебно-медицински експертизи, медицински удостоверения, също и за пред съд.Българската дневна молитва трябва да включва допълнителен пасаж: И не давай Господи, да изпадна в нужда от медицинска помощ, осигурен или не - без значение.
186
8
 
7
 
! Отговори
Личко преди 8 години
Щом е задравно осигурена, това значи че си е платила вече за преглед и лечение. Иначе, за какво ги дава тези осигуровки всеки месец. Аз съм съгласен да не си плащам осигуровките и да си плащам лечението, но уви не става!
185
2
 
10
 
! Отговори
До 254 преди 8 години
Утре ще дойда до офиса ти , да ми свършиш 3,4 услуги , ще ти платя с пари от монополи !
184
14
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Абе какъв е тоя невротичен ***, егати клоуна. В Хипократовата клетва пише пациентите да си плащат. Освен това докторът е добър, преценил е, че няма да и стане нищо и я е отпратил. Освен това неотложна помощ не значи безплатна помощ. Може ли да се качиш на такси и да кажеш закарай ме в Пирогов, щото имам неотложна нужда? Тя не е платила на инат, а не защото няма пари.
183
6
 
8
 
! Отговори
250 преди 8 години
До ХахАбе добре бе. Скоро няма да има кой да ви плаща. Защото заедно с алчността си показвате и липса на всякакъв професионализъм. Вече никой не вярва, че като ви плати- ще го излекувате или ще му поставите диагноза. Успокой се и продължавай все така. Няма да забогатееш с този мироглед- бъди сигурен. Алчност+липса на професионализъм. Не работеща комбинация.
182
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** е,че самите комунисти по-долу в коментарите си се радват, че "при демокрацията било така". Ами точно това е въпроса, че при демокрацията не е така, а това тука нашето си е комунизъм.Хората дръпнаха много напред, а ние си стоим на ниво 1984 г. застопорени от комунистите.
181
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сефте. И моята лична вече ме е страх да ходя при нея. Нито ме преглежда даже. Изписва ми там нещо и толкова.
180
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Турция вече е безплатно навсякъде. Пациентът сам избира дали да се лекува в държавна или частна клиника.
179
6
 
8
 
! Отговори
Хах преди 8 години
Ааа , сории , тука става въпрос за услуга , която се заплаща , в автосервиза не ви правят безлатен преглед , щото имате гражданска. Отива човека в спешното и щом е здравно осигурен , му се обръща нужното внимание. Така е през демокрацията , сори !
178
4
 
7
 
! Отговори
да преди 8 години
До Анонименужа.сн.и сте просто. Лекарската професия е за хора с морал. И не си мислете, че като си учил си станал образован. Образованият човек не е дребен търговец. Лекарят трябва да с естреми да стане добър специалист и да е в помощ на болните си. А не да разсъждава така първосигнално. Разбирам, не ви дават пари за консумативи-ок. Преборете се, ако не можете - напуснете системата. Но да показвате всеки ден алчност пред клиентите си и да искате да ви уважата. Извинете- не сте прави.
177
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки човек,който работи някъде, когато там,където работи не е негово е наемен работник,и да се прави на голямата работа е само избиване на комплекси.Когато си вече собственик на фирмата и даваш работа на другите вече е друго,но тогава няма да се държиш така с клиентите.А то тук това е комунистическа работа.Все едно клиниката е негова собствена и тоя ги гони пациентите.Пак повтарям, ако клиниката беше негова нямаше така да се държи.Непрофесионално отношение,но при докторите в България е така.
176
11
 
5
 
! Отговори
Капиталист преди 8 години
Здравето е пари и лекарят е бизнесмен както месарят, адвокатът, застрахователят - предлага здравна услуга за пари и целта му е да реализира печалба. Не може да отидеш при месаря и да искаш салам или пържоли без пари, същото е и с лекаря. При капитализма всеки има равен шанс да изкара пари и да си плати услугата, който не може значи е некадърник и мързеливец - свърши времето на комунизма когато всеки си клатеше краката. Капитализмът е най-съвършената система.
175
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Превръща се както навсякъде по света. Какво се учудвате?В сериала "Спешно отделение" веднъж върнаха един пациент, целият в кръв, защото осигуровките му не можеха да покрият лечението в тяхната клиника. И го препратиха към друга болница.Знаете ли колко пациенти умират на година в САЩ заради препращане на пациент към друга клиника?Не знам защо в България копираме САЩ по отношение уж на "демокрация" и всичко свързано тая "демокрация". Трябва да копираме Европа.