Две бири свалят бакшишите от такситата им за година

Измислиха нов данък за таксиджиите, както и задължителен психотест
4 мар 2016 07:30,
71
Две бири свалят бакшишите от такситата им за година
Снимка: архив, Булфото

Таксиметров водач, който бъде спипан с над 0,5 промила алкохол в кръвта, колкото могат да докарат и две бири например, ще бъде лишаван от правото да упражнява професията си в продължение на година.

Това предвиждат поправки в Закона за автомобилните превози, внесени от депутати от ГЕРБ, АБВ, ПФ и БДЦ, с които се въвеждат цял куп изисквания пред шофьорите на жълтите коли.

В момента в закона няма разписано никакво ограничение за немарливи таксиметрови водачи, на които вече е налагано административно нарушение за употреба на алкохол. Това им позволява пак да яхват автомобилите и да возят хора, след като получат акт за шофиране в пияно състояние.

С промените обаче изрично се записва, че водач на таксиметрова кола не може има наложено административно наказание през последната година за управление на автомобил с между 0,5 и 1,2 промила алкохол в кръвта. Над тази цифра последствията вече се прехвърлят към разпоредбите на Наказателния кодекс.

Още по темата

Освен това с поправките се разписва, че жълта кола не може да бъде управлявана от човек, който е осъждан за извършени на пътя престъпления.

Изрично се записва още и че таксиджиите трябва да минават през психотест.

"Целта на посочените изисквания е да се подобри качеството на таксиметровите превози и да се гарантира сигурността и безопасността на пътниците и на другите участници в движението", мотивират поправките вносителите пред "Монитор".

Промените предвиждат и увеличаване на броя на местата в автомобилите, които могат да осъществяват таксиметров превоз – от пет на седем, заедно с водача. Това означава, че вече тази услуга ще може да се извършва и с ванове.

С поправките се въвежда и нов алтернативен годишен данък върху таксиметровия превоз. Той ще се плаща на две вноски – до края на юни и до края на декември, в местната хазна и ще се определя от съответния Общински съвет в границите между 400 лв. и 1000 лв. за всяка жълта кола. Който си предплати налога за цялата следваща година до края на предходната, ще ползва 5% отстъпка.

Наред с това с промените се записва, че разрешителното за изпълняване на таксиметров превоз в съответната община трябва да се подновява всяка година.

Предвижда се законодателните промени да влязат в сила от догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя бизнес с документите за фирмите-фантоми се държи от същите хора свързани с ДДС-арската мафия. Не бе случайно че ноември се опита да се внесе същия законопроект от г-жа Менда Стоянова, за която има големи съмнения за покровителство на фирми на Цар Киро докато е била шеф на Данъчното в Пловдив.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от 47.... превозвачите и трудовите договори, минималните осигуровки са около 120 лева на месец плюс плосък данък. Да кажем около 2000 лв. годишно. Разликата е 400-500 лева, но поне си здравно и пенсионно осигурен. А този патентен данък ще отива в общината , а ние шофьорите си оставаме със социалния статус на клошарите за сметка на благоденствието на 30-40 души собственици на големите фирми и техни сателитчета арендатори и продавачи на документи за фиктивни фирми.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досега шофьорите в София плащаха около 400 лв на година за да ги назначат на работа във фиктивна ромска фирма и да не плащат данъци и осигуровки. Даже в 91119 си плащат 600 лично на шефа им. С изискването за превозвачи тези далавери щяха да станат по трудни за изпълнение и доста водачи щяха да се откажат. Особено *** и голяма част от комарджийско-алкохолната пасмина. Сега ще трябва всеки да плаща 1000 лв. патент плюс 400-600 лева за фирма фантом.Ако остане в сила изискването за ......
42
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
това с шестместните таксита е разрешено поне от пет назад а пситеста за таксиметрови шофьри с малки изключения през годините е задъжителен отдавна
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Боже колко мъка има на тоя свят" Какви са тия депутати , какво е това чудо ! На тия от големите фирми са им платили да прокарат допълнението за превозвачите, тия са си решили да добавят свое творчество,и предлагат 7 местни коли и психо тестове. Та то психото е от 1999 г. задължително, а 7 местните коли са разрешени от февруари 2012 година. Тия като са прибрали рушветите от Ц. Минев, Ал. Петров и т.н. поне да си бяха направили труда да прочетат законновата база по темата !
40
2
 
1
 
! Отговори
закон на смърфи преди 8 години
Там ,където данъците се вдигат се размножават ментетата.Някой реши че се изкарват страшни пари като такси и реши да реже живо месо.
39
1
 
3
 
! Отговори
Воланаджия преди 8 години
И на последно място, редовно късият курс довежда до голям бакшиш. А натрупаш ли контингент от редовни клиенти професията става по-доходоносна от позицията на мениджър в IT сектора. Да не казвам какви пари се правят ако се работи качествено, че ще останем без хора в другите сектори на услугите :)
38
0
 
7
 
! Отговори
Воланаджия преди 8 години
Цялата драма е, че когато човек не си обича работата и не може да я свърши адекватно стават огромни изцепки. На първо място в тази професия е не само да можеш да шофираш, но и да не можеш да не шофираш. След това трябва да усетиш точното отношение към хората до теб. Комфортът по време на пътуване трябва да се нарушава само ако клиентът има спешен ангажимент. Всеки има право на музикални предпочитания, но решението каква музика да се слуша в колата трябва да се съгласува за да няма изнервени...
37
0
 
5
 
! Отговори
redordead преди 8 години
А иначе съм оставял и големи бакшиши на таксита, когато както писа човекът по-долу, са ме питали каква музика искам и т.н - например водачите на зелените такиса дето са Приуси ми правят добро впечатление. А ако водачът слуша и метъл в колата отпреди да се кача - бакшишът е още по-голям!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да има лиценз за качество и ниво на обслужване като при хотелите. Половината карат без книжки с актове, друсат се и пият. Бакшишите са аутсайдерите на обществото. От който не става нищо, като човек, става бакшиш или полицай. Сега като направят метрото ще изчезнат смърдящите на пепелник и чесън бракми, управлязвани от миризливите бакшиши.
35
0
 
3
 
! Отговори
redordead преди 8 години
ми нали това съм казал бе пич - тоя шишо бакшишо недоволства, че съм бил оставил на негов колега 18% бакшиш - струва му се малко. 0.60 лева може да са малко, но на фона на 3.40 са си около 18%. И аз това казвам, че като си подобрят обслужването и състоянието на колите, ще се борят и за по-големи бакшиши. И понеже е много ербабап, че трябва винаги да им оставяме големи бакшиши го питах дали като си плаща тока оставя бакшиш на ЧЕЗ?
34
0
 
5
 
! Отговори
Воланаджия преди 8 години
Като таксиметров водач смело заявявам, че няма по-гадно нещо да гледаш тъпите бакшиши какви гаври си правят с клиентите си. Как като тръгне човек да се качва гледа със страх да не попадне на поредният ***, как се учудват искрено ако попиташ музиката дали е ок и откъде предпочитат да минат. А върха е като откажат 5-6 човека да качат родител с дете, защото бил много кратък курса. Ами нали затова е тая първоначална такса бе ***...покрива ви горивото за 7 километра горе долу...
33
0
 
3
 
! Отговори
Бакшиш преди 8 години
Интересно, защо налагате цензура? Обидих ли някой? Нецезурно или неграмотно ли се изразявах?До другаря с 60те стотинки. Ето това е проблема, не търсете под вола теле.
32
0
 
8
 
! Отговори
До redordead преди 8 години
А, ако следващия път те поострижат в стил "току що избягал от лудницата" пак ли ще им оставиш бакшиш? Когато услугата е качествена оставям бакшиш и даже ми е приятно, когато не е... ами сорри, ама да подобриш обслужването следващия път и тогава чакай бакшиш. От къде на къде да оставям бакшиш на някой, който изобщо не знае какво прави и как се работи с хора?
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБолезнено прав сте,нивото на шофьорите много падна!Но политиката на големите компании е такава,че не ги интересува какъв тип ще кара таксито,важното е да се вземе автомобила на лизинг,а пък ако ще да го кара и хомо еректус.Аз се срамувам от повечето колеги.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато услугата е качествена винаги оставям бакшиш и то с удоволствие, но да се кача в някоя *** не чистена от години, вътре някакъв с тен и по потник да ме гледа нагло и да ми пуши, а от радиото да дъни чалга и да ми иска огромен бакшиш, е няма да стане! Като имате претенции предлагайте качествена услуга и хората сами ще ви оставят бакшиши.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СКоро много скоро ще има и 3 метродиаметър. На такси не съм се возил от 15г. От студенски град до центъра пеша си ходя ако няма транспорт, но на тия прости селяни няма не 60ст, 6ст няма да им дам.
28
5
 
1
 
! Отговори
redordead преди 8 години
ходя на едно място, където подстрижката е 8 лева, оставям винаги 10. При цена на таскиметрова услуга 8 лева, също оставям 10 лева.
27
2
 
3
 
! Отговори
РВ преди 8 години
Е че е несравнимо- да, така е! Но вие се оплаквате че миришело, мръсно било... Аз тва сравнявам. А за ресторанта... Около 40-50$ на човек за вечеря. Говоря среден клас. Но просто се цени труда. Хората имат стимул да работят защото виждат добро отношение насреща. А бакшиша е просто най- добрият стимулант.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До redordeadПрочети наредбата за таксиметров превоз,и там пише кога имам право да откажа курс!Можеш да се оплачеш и на арменският поп,аз не съм ти роб,и ти не си по-съществен от мен!Плащаш ми за превоз,нито за миризми ,нито за това да ти пускам кьочеци,или пък да ти слушам простотиите или да ми пиеш пушиш или ядеш дюнер!Всеки втори иска да се чувства съществен,от доста години работя като "бакшиш" и вярвай ми ,съм те преценил преди да ми отвориш вратата!