Жива верига спря багерите до тютюневия склад

Сградата беше частично разрушена, община Пловдив проверява случая
7 мар 2016 12:00,
69

Снимка: Dnes.bg

Жива верига спря багерите да продължат събарянето на красивия тютюнев склад в Пловдив.

Още по темата

"Сградата попада в групов паметник и не е била съгласувана с Института за недвижимо културно наследство, а това е трябвало да стане задължително, независимо, че е имало грешка и е била отбелязана отсрещната сграда като планоснимачни номера, а не тази", заяви пред Dnes.bg археологът Виолета Раева.

Сградата беше частично разрушена, а за да спрат машините, тази сутрин пред бившите тютюневи складове хора направиха жива верига. Те се събраха рано сутринта пред старинната сграда зад автогара Юг.

До тази мярка се стигна, след като започна събарянето на един от най-красивите тютюневи складове в Пловдив. Протестиращите настояха дейностите по разрушаването на сградата да бъдат прекратени, като тя и стенописите да бъдат възстановени.

"От цяла седмица идват от общината и наблюдават какво се случва, защо се правят, че нищо не знаят", възмути се жена от квартала, която обясни, че цяла седмица е подавала сигнали за случващото се на място.

През годините сградата е сменяла няколко пъти собствениците си, като последната покупко-продажба е била през 2005 година. На документи в момента тя е собственост на италианци, но според част от протестиращите зад тях стоят крупни български бизнесмени, които искат да вдигнат хотел.

"Временно сме спрели дейностите, проверяваме случая", коментира заместник-кметът по общинска собственост Димитър Кацарски, който пристигна на място.

Към живата верига се присъедини и авторът на уникалните стенописи Вълчан Петров, който видя отблизо разрушеното и каза, че все още има възможност те да бъдат реставрирани. Стенописите разказват историята на фармацията и на медицината и са правени през 80-те години на миналия век.

Протестиращите пловдивчани взеха символично по една тухла от отломките на сградата и я поставиха в знак на протест пред вратата на Община Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
666 преди 8 години
а на бас, че няма да има виновни и че парцелът е идеален за мол или някаква друга чалга ***, която все пак ще се реализира.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално... Какво ти разбират тъмночервените герберастки кратуни от паметници на културата...
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червените каскети нещо да кажат за Гергов свинаря , който бута сгради и убива хора и за него нищо не пишете . Няма ли да спретнете един протест или той е от БСП и няма как .
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАлоо 62-рия каскетко - КОЙ?Или помниш колкото герберастка кокошка?
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честита Ви Европейска столица на културата 2019! Кат огледам колко герберасти тролят бая ще да е бил подкупът! По логиката на тия мало.умни герберасти и Капана трябва да бъде разрушен, както и Стария Пловдив, защото сградите там видите ли били частна собственост?!?Гербераста е диагноза....
37
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами другари червени каскети като не искате ГЕРБ , защо дадохте оставка на вашето правителство . Да бяхте си стояли и сега нямаше да се възмущавате , а щяхте тихо и кротко да бутнете сградата и вашите назначени капиталисти от БКП-БСП щяха да си направят хотела .
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И на колко е била оценена тази "случайна" грешка? Предполагам няма да разберем при тази герберастка корумпирана прокуратура и при този небивал медиен слугинаж.
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От всичко написано става ясно,че грешката е вярна. Остава основният въпрос - Кой взе Парите? Да не би случайно да е марионетката на Боко Тиквата.Иначе борим корупцията - яко.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Грешка. Герберастки наглеци! И кой е грешникът направил грешката? И за колко сребърника...Пак ли Орешарски ви такова в жълтите ***?
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При ГРОБ всичко е разруха и тиквени приказки от телевизора.
32
3
 
6
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
важното е демокрация да ви вее косите бе, простолюдиееееУтре пак да скачате в двата пръста по площада и да врякате с пяна на уста - искахте свобода, на ви свобода. Сега искам много тихо да си я преглъщате.Преглъщайте зланите злалеж, и за които се оказа, че дори плащаме. Предстявате ли си ние плащаме за да ни вземат златото.Преглъщайте турското правителство в парламента, преглъщайте въздшното пространство над България, което вече е турско... Преглъщайте, щото има още мноо
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в ей такива моменти ти идва да отидеш да си купиш едно оръжие, я газов пистолет, я калашник, я точилка да отидеш в общината и офиса на фирмата и да ги подпупкаш наред, нито да питаш кой, защо и с каква цел. Главният прокурор защо още не е в Пловдив?
29
2
 
5
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Анонимен 51Че то си има начини и за това, но ако цял живот си събирал джанки или домати по бригадите в САЩ е нормално да предлагаш това което си написал. Включи си History и си задай въпроса, защо историята струва пари, а това което е произведено вчера, не...Поинтересувай се и от реставрация, колко е скъпо, как се оформят документи. Най-лесното (ефтинкото) е събарянето.Айде, че то цяла лекция стана...
28
3
 
4
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Като прочета някоя подобна статия все за мавзолея се сещам. И все същия въпрос: Защо германците са направили от концлагерите музеи, а ние знаем само да събаряме?
27
3
 
13
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Хотел, кръчма, бар, дискотека ил мол... Това е... От 89 българина прави само кочини, а иска да е лорд... не става... българина може да е само шеф на ***!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ба ти тъпите собственици,че те складовете така и си имат изглед на хотел за какво ги събарят,а отвътре имат и стенописи,я да опита някой да събори техните вехтотии дет ги имат за стара градска част такъв вой ще нададят,а ги държат с години заключени и с пребити с дъски прозорци и ги наглеждат упорито с крепежни конструкции докат сами не рухнат,това сякаш става по поръчка щот писаха,че отпадат произведения в литературата на български творци и Тютюн е наверно сред тях кат част от Булгартабак и др.
25
3
 
6
 
! Отговори
нели преди 8 години
Сега ще се пръкне нещо грандиозно и претенциозно на същото място. Ще се тълпят чужденци да гледат невижданите стъклени фасади,че там си нямат такива убавини. Прости хора са те,пазят си старите къщи и фасадите на фабриките,които са вече модерни къщи отвътре. Трябва да им пратим там от нашите общински експерти ,архитекти и най-вече ьмбицирани собственици,че да се научат на вкус и стил.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То сграда вече няма, те сега се сетили да правят жива верига...за какво??? да покажем , че вижте ни ние стачкувахме, ама те я събориха...това което е в момента вече никъв паметник не е , ами едни руйни който трябва да се изчистят.
23
3
 
8
 
! Отговори
До платените тролове преди 8 години
Хайде вижте снимки от Real brica de Tabacos в Sevilla. Днес местният университет използва сградата и е невероятно красиво.Не е задължително паметник на културата да е музей, може и офиси да има там, просто се запазва стила на сградата. Вчера видях училище по танци в подобна сграда в Хамбург, в Орхус (Дания) подобна сграда се използва за събития. Има много примери.