Под руините на Тютюневия склад: Магия и шедьовър...

Уникални стенописи надничат под разрушенията на съборената сграда
8 мар 2016 17:52,
33

Снимка: mediacafe.bg

Изпод руините на Тютюневия склад, пометен от багери преди два дни, още надничат парчета уникални стенопоси. Те са дело на художника Вълчан Петров.

Шедьоврите носят магията на отминали времена и макар и под слоеве мазилка и прах напомнят красотата на внушителната някога постройка.

Още по темата

Разрушеният склад на ул. "Одрин" №4 в Пловдив, е сред най-красивите сгради в някогашното тютюново градче и в целия Пловдив. Тя е строена в началоно на 20-те години на миналия век. Дъгообразните прозорци, четириъгълните кули и многоцветните стенописи са я правели да прилича на замък от приказките.

Според пловдвивчани Тютюневите складове вдъхновяват големия писател Димитър Димов да напише романа си "Тютюн". Между техните стени се снимат и сцени от едноименния филм.

Години наред сградите на Тютюневите складове все не успяват да получат статут на паметници на културата. Багерите повалят този на ул. "Одрин" ден преди да вземе дългочаканото признание.

Според хората в Пловдив плановете са на мястото на някогашната красавица да се издигне мултифункционална постройка с офиси, жилищна част и 4-звезден хотел.

За да попречат на доразрушаването на сградата пловдивчани я обградиха с телата си. Към тях се присъедини и художникът Вълчан Петров. 70-годишният творец показа каталог на стенописите, които е изрисувал през 1985 г. в съборения склад.

"Показваха развитието на фармацията и медицината от античността до наши дни. Можеха да ги свалят и експонират на друго място, а не да ги разрушават. Не случайно избраха неделния почивен ден да пратят багерите. Боли ме, защото с много любов съм ги рисувал тези стенописи", сподели Петров, цитиран от mediacafe.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пловдив е доста зле и центъра е доста зле наистина освен фасадната търговска улица от Тримонциум до джамията и пешеходния мост + стария град пълно е със смрадливи стари сгради една от които бях обитател за около десет дни повече не издържах миризма на канал и мухал се беше пропила чак в душата ми,така че подобни сгради не мога да съжалявам като турист са много приятни но като обитател или съсед са кошмар а и фасадно може да се отнесе към архитектурния стил в околността но да е нова и модерна
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШибиРибиМного си прав, колега! Ама на нас все някой друг ни е виновен - преди "демокрацията" беше Съветския Съюз, сега Америка. Ние все сме света вода ненапита :)
22
2
 
5
 
! Отговори
БОГ преди 8 години
Господ ще накаже всеки един който взема пари от АМЕРИКА за да УНИЩОЖАВА ИСТТОРИЯ в Българеия!
21
0
 
0
 
! Отговори
сб преди 8 години
Коментара на 25 се отнася до коментара на 7
20
0
 
2
 
! Отговори
сб преди 8 години
До АнонименКомунистически, капиталестически, демократически, мутронестически ... И какво от това? Все се нарича РАЗРУШЕНИЕ ! Кога ти звучи по - ...ически? Или само седиш, без да мислиш!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май ни изпързаляха пак. Като паметник на културата сега някое министерство ще бръкне от нашите джобове с наши пари, за да се "реставрира" от техни си хора.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Димитър Димов никога не е писал за конкретно за тези складове, а за цялата тютюнева промишленост. Романът "Тютюн" има над 5 редакции, за да се напасне на комунистическата власт. Повлиян е от втория му баща - Руси Генев, който е бил експерт по складирането на тююна. Димов е агроном по професия. Ако не беше Вълко Червенков, който с някакво просветление разрешава публикуването му, нямаше изобщо да го видим на бял свят. Даже са искали в концлагер да го пращат вашите ***. Първата редакция я има.
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШибиРибиАко идеш в западна Европа, ще видиш много хотели с по 4 и 5 звезди в такива сгради. Но явно обичаме "модернарна" мутренска архетектура, нали така чалгари...
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да осъдят сега и разрешилите и извършилите разрушаването.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Красимир Петров Гергов е недосегаема мутра, подобно на Пеевки.При условие че наистина той е собственик.
14
12
 
5
 
! Отговори
ivan преди 8 години
да ги събарят тея съборетини че ще падне на някоий на главата ама нека на тея защитници да падне тогава да видим няма ли да искат да се събори.ако стане музей ми е чудно колко от тях ще си плашат да го посещават колко или ще е като всички музей празни,
13
5
 
1
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
"НИКОТИАНА"-----на комунистит умря!!СОБСТВЕНИКА --ТУРИ ПИЛАТА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЛЪЖА И ФИЛМОВАТА ПРОСТОТИЯ!!!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мазепаСега какво, настройваме Пловдивчани срещу Софиянци ли?
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Други държави правят от подобни обекти мега туризъм.Но в България никой не се интересува от развитие на туризъм.По важно е как може да разрушаваме това което имаме.В това сме много добри безспорно .Това не е първия такъв обект.И защо трябва на някой да му пука като е приоритет заличаването на българската нация.
10
0
 
12
 
! Отговори
до така преди 8 години
Не всичко е пари приятелю! Бегай да си гледаш ПЛАНЕТА и не се обаждай!
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук май някой със сигурност е за затвора, но едва ли ще видим дори оставка...
8
23
 
1
 
! Отговори
така така преди 8 години
Боли ме, защото с много любов съм ги рисувал тези стенописи", сподели Петров, цитиран от mediacafe.bg.С много любов и за много пари . Дайте му пари и сам ще ги събори .
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистическите милиярдери рушат страната.
6
0
 
35
 
! Отговори
Потресен преди 8 години
И с какво българските мутри се различават от ИДИЛ? Направо коалицията да ги бомбандират и да се свършва с тези талибани, рушащи паметници на културата
5
3
 
8
 
! Отговори
мазепа преди 8 години
До АнонименПолитическата столица на България разрушава културно наследие на културната столица на Европа. Комитетът за паметници на културата е в София. Те са дали становище, собственика е софиянец, а пловдивчани спряха вандалщината.