Как ни цакат с цените? От 1,56 до 1,91 лв. за литър А95

Най-евтин е бензинът във Варна, а най-скъп – в София
Обновена: 9 мар 2016 09:04 | 9 мар 2016 09:00,
69
Как ни цакат с цените? От 1,56 до 1,91 лв. за литър А95
Снимка: Reuters

Драстични разлики в цените на горивата има в различите градове в България. Те варират от няколко стотинки до над 50 стотинки за литър, пише "Сега".

Забележително е, че огромни разлики има между цените на едно и също гориво на бензиностанции от една и съща верига.

София се очертава като много скъп град, а Варна - като рай на евтиния бензин и дизел. Тенденцията е цените да растат с отдалечаването от морето.

Лидер по най-ниски цени в цялата страна е Варна, показва класация на сайта fuelo.bg. На второ и трето място по евтиния са Габрово и Кърджали, а най-скъпо излиза пълненето на резервоара в София. Преди столицата се нареждат бензиностанциите в Ловеч и Добрич. В "златната среда" по цени са Враца, Перник и Шумен.

Цените на най-масовия бензин А95 варират от 1,56 до 1,91 лева за литър. При А98 разликите са още големи - цената му вчера се движеше между 1,70 до 2,23 лева за литър.

Така например варненските бензиностанции, вкл. "Бенита", "Газтрейд", "Петрол" и др., масово са продавали А98 около 1,70 лв., докато в Кърджали, Шабла, София и Хасково са зареждали на значително по-високи цени.

Драстични разлики има и в продажните цени на дизела, които вчера варираха от 1,46 до 1,84 лв. за литър.

На различна цена са продавали дизела си и от "ЛУКойл". Така например във Варна той се е търгувал за 1,46 лв./л, докато в Карлово цената е била 1,79 лв./л.

Подобна е и ситуацията за ОМВ, която във Варна е продавала дизела за 1,46, докато литърът в Търговище е струвал 1,79 лева. Сериозни разлики има и в цената на метана.

Любопитен факт е, че цените на горивата, на които продават различните вериги в отделни региони, също са сходни въпреки започналото производство от КЗК за установяване на картел при големите вериги. Вчера в София например в обектите на седемте разследвани компания А95 струваше еднакво - 1,83 лева за литър.

Преди дни и от КЗК не можаха да кажат на каква печалба са работили фирмите, подозирани в картел, защото това е търговска тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Васо преди 8 години
До Анонимен: Ами тя деформираната държавна регулация си съществува и сега бре. И тя души пазарната икономика. Ти на кой свят живееш та не си разбрал още, че сме бутафорна държава и интереса на 200-300 *** е в основата на цялата държавна дейност.
52
0
 
8
 
! Отговори
Кон преди 8 години
Редно е законът да разкрива търговската тайна на картела. И то именно на заподозрените в картел, тъй като те го правят именно заради свръхпечалба. У нас законът, според КЗК, защитава монополистите и престъпните търговци.
51
2
 
7
 
! Отговори
бензин преди 8 години
До 53 - Брат не е лошо да минеш някакъв медицински преглед!!!!
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен53 в западните страни има свободен пазар, у нас има руски монопол и руски агенти като тебе, в САЩ бензина е около долар и 50 за галон като да ви припомня че един галон са почти 4 литра което ще рече 3,8 литра за долар и педесет и там наистина има свободен пазар с конкуренция в снабдяването дори и ЛУК ойл са при руснаците в Ню Йорк и Ню Джърси но там бг номерата на лукойл не вървят ама ни най малко
49
0
 
20
 
! Отговори
До 56 преди 8 години
Българинът плаща и най-скъпите горива. От 2012 г. до днес без акциз и ДДС, цената в България изпреварва средноевропейската цена с 30% при бензина и почти 50% при дизела. Докато в същия момент в хазната постъпват минимални средства заради най-ниския акциз. за последните 7 години Лукойл Нефтохим АД е отчел приходи от над46 000 000 000 лв.(46 МИЛИАРДА ЛЕВА) и не е отчел и стотинка печалба
48
0
 
14
 
! Отговори
Бисер преди 8 години
Вече се вдигна във Варна 1.49 лева петрола се вдигна а като пада трябва да се чака три месеца........................................
47
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 8 години
"Преди дни и от КЗК не можаха да кажат на каква печалба са работили фирмите, подозирани в картел, защото ... ТЕ САМИТЕ СА НА ХРАНИЛКА КЪМ СЪЩИЯ ТОЗИ КАРТЕЛ"
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 53Господине, по новия закон на дълбоката и тъпата подлежите на от 3 до 8 години затвор
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изводът е, че OMV и Лукойл са правили дъмпинг. Къде е комисията за защита на конкуренцията или тя се е преименувала на комисия за защита от конкуренция.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименI ne samo lipsa na darjava...sa6to lipsa na politici...pravite.lstvo...i vsqkakvi institucii.
43
0
 
7
 
! Отговори
Един от многото преди 8 години
Може би събират за свещи, знае ли човек....Дори съм убеден, че свещи ще си купят с тези пари!!!
42
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РИветИ ли за регулация на цените? РИветИ, рИветИ. А когато скачахте по площадите да премахнете държавната регулация помните ли? Искахте свободен пазар - на ви свободен пазар.
41
2
 
47
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До ДСНе е само това. Не забравяйте как ни накараха да си сменим всички номерата в КАТ за да може някой да гушне парите, а ние да висим по опашки. Сега с новия закон за зимните гуми също някакво депутатско лоби ще се облажи. Не е нормално в южна страна без зима като България да са задължителни фаровете и зимни гуми от ноември до април!!! КОЙ внася гуми, и КОЙ няма продажби на зимни гуми???!!! Ами просто няма смисъл от тях с това затопляне.
40
0
 
44
 
! Отговори
ДС преди 8 години
А картела с GSM разговорите ? Олеле, там става въпрос не за 2-3 милярда ами за 10-20. Ама няма. Там ако тръгнат да ровят. 2007 година - МТЕЛ най-печелившия GSM оператор в ЕС (приведено към глава от населението).
39
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредно доказателство за липса на държава :)
38
25
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 8 години
и 3 лв да стане па че карам!и без паре да го дават, па че краднем!!
37
0
 
32
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
Затова тук е мястото на държавата да се намеси не да гледа безучастно.
36
1
 
46
 
! Отговори
цакане безкрай преди 8 години
не само с цените цакат; цакат и с дебитомерите; имам газова бутилка 30л; където цените на пропан-бутана са 69-70ст/л, пълнят бутилката ми на 31-32л, а където цените са 71-72 ст/л - пълнят бутилката на 25-26л. Някой пломбира ли им дебитомерите? Всички лъжат! За всичко! Обикновени крадци! Недосегаеми!
35
1
 
31
 
! Отговори
ined преди 8 години
Цакат ни не само с цените ами и със садържанието.Купуваш бензин, а ти наливат разредител
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не напишете истината, че в Айтос е второто най-евтино гориво (въпреки че мисля ВМ Петролиум продава на една цена, а не на различни цени в различните градове, както другите, т.е. във Варна и Айтос цената е една и съща)!?