Остъкляваме балконите само с разрешение на кмета

Глобяват ни до 1000 лв., ако забавим неотложен ремонт
18 мар 2016 09:21,
55
Остъкляваме балконите само с разрешение на кмета
Снимка: архив, Bulphoto

Собствениците на апартаменти ще могат да остъкляват балконите си или да санират жилищата си само със съгласието на 51% от етажната собственост или с разрешението на общината. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за етажната собственост.

В него е записано, че те не могат да "извършват дейности в общите части на сградата, включително и по фасадата, които нарушават тяхната цялост и архитектурен вид, носимостта, устойчивостта на строителната конструкция или безопасното ползване на сградата."

Вече остъклените балкони и направените изолации няма да бъдат премахвани.

С промените се предвиждат и глоби при неизвършен неотложен ремонт на сградата. За домоуправителите санкцията ще е в размер от 500 до 1000 лв., а за кмета на общината или района - от 300 до 700 лв.

В закона е записано, че нововъзникнала етажна собственост трябва да избере управителен съвет (управител) в срок от 6 месеца. Предвидена е възможност правомощията на управителя/управителния съвет да се възлагат на юридически лица за срок от две години.

При промяна на собствеността върху самостоятелен обект, членството в сдружението ще може да се прехвърля на новия собственик. Но за задълженията към сдружението ще отговаря старият собственик, се казва още в закона.

Собствениците, които не живеят в имотите си, ще са длъжни да оставят телефон за връзка и имейл за да могат да бъдат уведомени за свикване на общо събрание. Ако не са оставили контактите си на управлението на етажната собственост, ще е достатъчна обява залепена във входа за свикване на събрание за да се смята, че са уведомени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До JikoНали знаеш, че извършваш престъпление когато крадеш и после изхвърляш обувките на хората? Това е много тъпо и кокошкарско - лесно ще те хванат.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Странно! В Закона за устройство на територията е написан чл.151(1):Не се иска разрешение за строеж за...6.остъкляване на балкони и лоджииНякой иска да даде още власт на КметО ли? Или да посъбере малко такси за издадени разрешения, които ЗУТ не иска??
46
1
 
15
 
! Отговори
Коментатор преди 8 години
"Архитектурен вид"?! На панелките и соц продукция апартаментите? Вие бъзиокате ли се?
45
1
 
16
 
! Отговори
WSS преди 8 години
АБЕ ПОСЛЕДННАТА ГОДИНА ДВЕ ВСЕКИ ДЕН САМО ЧЕТА ГЛОБА ЗА ТОВА НОВА ГЛОБА ЗА ОНОВА, КОЙТО НАПРАВИ ЕДИ КВО СИ ИЛИ НЕ НАПРАВИ ГЛОБА ЗА НЕГО, ТАКСИ НОВИ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО ИМАМ ЧУСТВОТО ЧЕ ВСЕКИ ДЕН САМО МИСЛЯТ КАКВИ НОВИ ГЛОБИ ДА ИЗМИСЛЯТ ЗА ДА ВЗЕМАТ ПАРИ ПАРИ И ОЩЕ ПАРИИ ВСЕ НАКАЗВАТ И ВСЕ ГЛОБЯВАТ И ВСЕ ОГРАНИЧАВАТ И ЗА ВСИЧКО РАЗРЕШИТЕЛНИ ТРЯБВА ДА СИ ИЗКАРВАШ ОЩЕ МАЛКО ЩЕ НАПРАВЯТ ГЛОБА КЪМПИНГ В СПАЛНЯТА ТИ И ДАНЪК ВЪЗДУХ БЕЗМОЗЪЧНИ ***..........
44
0
 
10
 
! Отговори
чичо сам преди 8 години
В Англия законите са така написани, че да носят приходи за общината, хората да спазват законите и никой да не прави каквото му се прииска. Не като тук, шум,тракане, викане, замърсяване, бомбички и всякакви други пр-ос-тотии по всяко време на денонощието.
43
1
 
4
 
! Отговори
петко стражара преди 8 години
Еха, главан-аците пак са ме изпуснали между капките. Аз нямам тераса а балкон и мога да правя каквото си искам с него. Е-га ти и сбир-щината в парцалемента!
42
0
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 8 години
Тук става въпрос за старите блокове и кооперации.Новото сроителство на закупен терен от частно лице е отделен въпрос.Зависи дали той е собственик на сградата или дали продава апартаментите със собственост за земята.Но и новите строежи са една шарения и не винаги се вписват в заобикалящата ги среда.Най-противно е зелен блок,до него червен,а после жълт и така със всички цветове на дъгата и кич.
41
3
 
10
 
! Отговори
Jiko преди 8 години
Господа Кометриращи,Докарахте сбирщина от *** на жълтите павета и сега се чудите защо налагат простотията си ! В нашия вход пред всеки апартамент ще видите обувки пред вратите ! Всеки ден ги изхвърлям, но Вече няма отърване....
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 40А ако земята за строежа е закупена от частно лице пак ли е общинска ???
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това отдавна е трябвало да бъде сторено, но с тоя матриал няма да се получи. Все пак не искаме да живеем в естетична среда, а в катун или фавела.
38
2
 
12
 
! Отговори
Shark преди 8 години
С-ра-нето с чие разрешение става??
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самото понятие...етажна "собственост"....e абсолютно безумие.Не може да си съсобственик с съседите си,земята е общинска,апартаментите са във въздуха.Единствено да се спазва първоначалния вид на блока(без индивидуални шарении)и да не се правят вътрешни ремонти които застрашават целоста и устойчивостта на сградата.
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А разрешително да пръдне човек в собствения си *** ще трябва ли от общината? Щото сутрин се чуват такива звуци и от съседните тоалетни.
35
2
 
46
 
! Отговори
Докога преди 8 години
Господа депутати!Докога ще се занимавате с незначителните проблеми на обществото!Кога ще започнете да работите за благото на тези които/не е сигурно/са Ви избрали?Започнете с важните и неотложни проблеми на държавата/или това което е останало от нея/.Хората искат сигурност,качествено здравеопазване и образование.Искат рязко и неотложно вдигане на стандарта на живот.Когато решите тези проблеми,тогава мислете за тези с които в момента отбивате номера.Ако това Ви затруднява,подайте отвод!
34
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
в люлин върви частна фирма и реже дърветата подред от люляците не остана нищоние дойдохме 76 г и всички дървета ние сме ги засаждали не мога да разбера защоизточват общ като тротоарите не са ремонтирани 40 год или разчистват за междублоковозастрояване
33
1
 
43
 
! Отговори
Главния архитект преди 8 години
НА РАКОВСКА, В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ИМА ЕДНА СТЪКЛЕНА СГРАДА -НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ. ТАЗИ СГРАДА НЯМА НИЩО ОБЩО С ВСИЧКИ ОКОЛНИ. НЯМА СЪОТВЕТСТВИЕ, ЕСТЕТИКА, САМО ГРОЗОТА. ТЕЗИ ЛЕ.КЕТА АКО ИМАХА ЖЕЛАНИЕ ДА Е ХУБАВА СОФИЯ НЯМАШЕ ДА ДАПУСНАТ ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ, В ТОЯ ВИД, НА ПЪПА НА СОФИЯ.
32
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Собствениците на апартаменти ще могат да остъкляват балконите си или да санират жилищата си само със съгласието на 51% от етажната собственост"Етажната собственност няма мисъл по въпроса, защото етажната собственност са апартаментите. Апартаментите - те са собственност на хора и тези апартаменти нямат мисъл. Съседите ни не са "етажна собственност". Още един дефектно написан закон. Който си мисли, че апартамента му - етажната му собственност има мисъл нека ми пише минус.
31
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези управници надминаха ХИТЛЕР, да вземат малко да се спрът , един завод неса отворили , а само глоби и данъци , още малко ще имаме данък въздух , наглеци
30
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
терасата е моя и ако аз искам щея остъкля , това е собствиност , а ми по тази логика да минат по къщите и там има остъклени тераси , що за наглост , даса чудиш как да глобяваш , минават всякакви граници
29
32
 
17
 
! Отговори
Marie Claire преди 8 години
Извращенията по жилищните сгради дозагрозяват бездруго стария им грозен вид. В Лондон не можеш дори саксия с цвете да изкараш на терасата, без одобрението на Главния архитект на града. Грозно ли им е? Аз не мисля...