Работодателски устрем по морето, дават с по 50-100 лева отгоре

Северните морски курорти чакат силен сезон, търсят работници
29 мар 2016 12:44, Красимир Ангелов
64
Работодателски устрем по морето, дават с по 50-100 лева отгоре
Снимка: Булфото

С очаквания за силен сезон близо 50 работодатели обявиха свободни позиции на трудова борса в областта на туризма в Добрич.

Ваканционни селища и голфкомплекси по цялото Северно Черноморие търсят от администратори, готвачи, майстори на пици до спасители, работници на плажа и масажисти.

"Има глад за персонал, липсват готвачи с квалификация, а много млади хора предпочетоха да заминат за чужбина", коментира пред БТА Кремена Минчева, мениджър "Човешки ресурси" в "Албена" АД.

В едноименния черноморски комплекс през лятото ще работят около 3000 души. Прогнозата е за силен сезон с ръст при руските и германските туристи, пресметна Минчева.

По думите й в курорта заплатите тази година ще бъдат по-високи с 50-100 лева, като редовите готвачи започват с 600-800 лева месечно възнаграждение.

Готвачи на топла, студена кухня и на барбекю, камериерки, масажисти, маникюристки се търсят дори в крайморските села Кранево, Топола, Божурец.

В големите черноморски комплекси - "Свети Константин и Елена", "Бялата лагуна", "Слънчев бряг", "Свети влас", "Златни пясъци", се предлага работа по почти всички позиции.

Бюрото по труда в Добрич обучава за новия сезон 320 безработни за администратори, готвачи, сервитьори-бармани и други професии, съобщи директорът на ведомството Васил Сивков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
4
 
! Отговори
РВ преди 8 години
6-800 лева е ок за такъв вид труд.... Все пак става въпрос за готвач в кръчмичка а не за доктор. Надявам се , разбирате че говоря за седмично, а не за месечно възнаграждение, при положение че всички консумативи и разходи се поемат от баш баровеца.
49
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 8 години
600-800?ха ха
48
3
 
13
 
! Отговори
Не съм партийче преди 8 години
Работил съм над 6 години в туризма и изкарвах добри пари благодарение на допълнителните смени 24 труд ! Преди набираха хора с 3 езика за рецепция и лоби барове и ресторанти , а сега взимат вече само ... Жалка работа по високите етажи само връзкари които нищо не разбират от туризъм , хотелите ги държат или ДС или БКП които не знаят какво значи думата бизнес .. Истината е че всички трябва да избягаме !
47
7
 
2
 
! Отговори
До 56 преди 8 години
Отговарям:Въобще не беше дупка стаята,спах и сам.Второ 2/3 от сметката и се поема от работодателя.За храна почти не се дават пари.Накрая на сезона,края на септември имаш 2 бона спестени.ФАКТ.Въпрос на спестовност и що-годе коректен работодател.
46
0
 
15
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Не се съгласявайте за тия пари! Няма от къде да намерят хора, накрая щат не щат ще дадат повече!
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тъпизмите на соцаоще един, дето насън го преследват руснаците, комунистите, КГБ и лично Путин!
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Работил като готвачМи хубаво, ама от тия 1200 лева като си платиш дупката, в която спиш и храната, въобще, остава ли ти нещо, или си на принципа залудо работи?
43
0
 
6
 
! Отговори
бийч бой преди 8 години
Хах смешници :-)
42
1
 
10
 
! Отговори
Оператор-тур преди 8 години
Каквото правителството, такива са ни и бизнесмените - крадлива и глупава сбирщина от *** със селско самосъзнание !
41
0
 
15
 
! Отговори
Работил като готвач преди 8 години
600лв взима миячката в ресторант на морето,за 800лв може пом.готвач да бели картофи и лук,или цаца на плажа да мята във фитюрника.В оборотен ресторант 800лв е стартовата заплата през юни,активния сезон юли и август е над 1200лв .
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тези условия на труд, трябва седмично заплащане от не по-малко от 800-1000 лева на седмица. В противен случай излиза, че работят на ставка по-ниска от минималната.
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За това работно време - 6 дни в седмицата по 12 часа и 4000-5000 лева е малко. Да не говорим, че вероятно няма да платят последната заплата. Ако се спазят всички разпоредби на Кодекса на труда, за да получава минималната работна заплата, трябва да плащат не по-малко от 1200 лева месечно и да работи доста по-малко часове от тези, които сега ги карат да работят, а и има право на 5 дни платен отпуск за три месеца както и отпуск за компенсации за работа над определени часове.
38
1
 
18
 
! Отговори
.!. преди 8 години
Значи нашия "туризъм" засега го спасява САМО И ЕДИНСТВЕНО ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА! Спасява го с това, че взривява разни бомби! Инак туризма в БГ е ***! 600 лв заплата за готвач! Това е СМЕШНО! А тия дето се водят за хотелиери и тур оператори и за *** за зеле не стават! Добре, че взривяват в Турция и добре, че има имигранти в гърция но ВЪПРЕКИ това тази година ПАК няма да ида на БГ морето и това ще е 13 та по ред! Хора идете поне ведниж на море другаде не за друга ами да видите какво е кеф!
37
1
 
24
 
! Отговори
Работяга преди 8 години
Работил съм доста по морето и повече в България абсурд да работя.Може само на почивка да отида.В момента съм в австрийските алпи като след 10-на дена свършва сезона.Тък в туризма също се работи здраво обаче се и плаща здраво.Аз взимам нето 2000евро и съм доволен.На Бг "бизнесмените" трябва да им се спре да им се работи, защото все викат че немогат да плащат повече обаче всеки сезон сменят колите с последните модели мерцедеси и бмв-та.По малка заплата от 2000лв. за сезонна работа е подъгравка.
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе то, ако си готвач, спиш в някое мазе на хотела и не харчиш нищо, пак може да ти останат няколко стотин лева от сезона, ама ако си си сервитьор например, трябва да се храниш с остатъците по чиниите на гостите, или да разчиташ на буркани от село, щото с 20 лева на ден
35
1
 
23
 
! Отговори
хммм преди 8 години
Докато има овце ще има и вълци.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Развесели ме тая статия, честно.
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
600 - 800 лева месечно. Тези нормални ли са? Ако добавят една нула отзад за заплатата, може и да си намерят персонал.
32
0
 
0
 
! Отговори
Activity tracker преди 8 години
Kelner, :-)asperji, shunka, holandski soss, siciiansko chardone za rechovitia koragelia djurnalist...:-)i da si napravi nova actualna snimka :-)
31
1
 
14
 
! Отговори
Едикойси преди 8 години
До АнонименА Дано, АМА надали!!!По-скоро виждам отлив на работници българи и "внос" я на китайци я на виетнамци...