4-ма обвинeни за ада в "Миджур", взривът - неумишлен

До месец делото влиза в съда, съобщи Цацаров
Обновена: 30 мар 2016 16:40 | 30 мар 2016 16:23,
15
4-ма обвинeни за ада в "Миджур", взривът - неумишлен
Снимка: архив, Bulphoto

Четирима души са обвинени за взрива в завод "Миджур" в Горни Лом, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. При инцидента на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души. Сред тях беше и синът на собственика на фабриката Валери Митков - Емил.

Трима работници пострадаха, а щетите са за близо 500 000 млн. лева.

Още по темата
През 2010-а в завода също е имало подобен инцидент, но без жертви и пострадали. Впоследствие е започнала утилизацията на гръцките мини.

До месец делото влиза в съда, посочи Цацаров. 19-те следователи са разпитали 50 свидетели, изготвени са 120 експертизи на ДНК на тленни останки, както и още десетки други експертизи.

Взривно-техническата експертиза, която е от около 350 страници и е изготвена от БАН, е най-важна за разследването.

Няма индикации, че взривът е умишлен. Изключена е версията да е стреляно от самолет или да е противоградна ракета, посочи директорът на Националната следствена служба Евгени Диков.

Четири взривни вещества са оставили следи след експлозията - основно тротил, а причината за инцидента е случайно възникнало възпламеняване в резултат на нарушаване на технологични правила. Така се стигнало и до следващи възпламенявания.

Експертиза е показала, че взривът е станал там, където са били леснозапалимите вещества. Нарушени са били редица разпоредби, в това число още от проектирането на сградата. Сред загиналите са директорът на завода Валери Цокин, Мирослав Чернев и изпълнителният директор на "Видекс" Емил Митков, каза Диков и уточни, че те са сред виновните.

Използвани са самоделни дървени чукове за утилизация. Работело се в помещение, в което имало 12 души, вместо в бронирано помещение с един човек.

Мините до гръцко-българската граница стигали със специален конвой, а след влизането им у нас били превозвани с обикновени камиони.

Прокуратурата е обвинила Валери Митков, че като проектант е нарушил редица изисквания, поради което са загинали хора, а други са пострадали. Той ще отговаря и за изготвяне на документи с невярно съдържание.
Палма Иванова, която работила като експерт по безопасност на труда, също е обвинена, че са нарушени редица разпоредби. Например с взривните вещества е допуснато да работят хора, които нямат нито образование, нито подготовка за това, посочи още Евгени Диков.

Ивелина Бахчеванова - директор на ресорна дирекция в Министерството на икономиката, е обвинена за нарушаване на служебните си задължения.

Божидар Василев - тогава началник на службата за контрол по общоопасните средства към МВР, има същото обвинение.

Препоръки са направени до министрите на икономиката и на отбраната за повишаване на сигурността, като те не са свързани с необходимост от промени в законодателството. Става дума за създаване на звена за технически контрол.

Препоръки има и към МС за създаването на контролен орган, който да дава лицензии в тази производствена сфера, както и да осъществява последващ контрол, в това число и на място.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: миджурвзривГорни Лом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Феликс преди 8 години
Щетите са 500000 млн лева?! - Това са половин трилион лева бе хора, сигурни ли сте в тая сума?
10
1
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 години
По-добре да бяха минирали южните и западната ни граница с тях......
9
1
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 години
Познавах лично Валери Цокин, перфектен специалист и добър човек. Напълно компетентен за това, което прави, работещ точно по специалността, завършил някога в СССР. Фабриката е проектирана и построена още пред социализма, тогава сигурно други наредби е имало. Не това е разковничето на проблема. Проблема е утилизацията на "гръцките" мини от Виетнамската война. Под сурдинка се говори, че е платено за това на гърците , а те ни наемат прлосто за подизпълнител, за мижави пари. Кой допусна това?Той е ви
8
0
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Значи трябва цялата икономика да работи 5-6 г., за да изплати само щетите, без да се харчат никакви пари през това време.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4-*** обвини, 500 000 млн лв?! Авторката кой клас е, извинявам се. А и сайта а е чувал за р.едакция? Това в някой гараж ли е писано?
6
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Няма ли редактори в тази медия? Невероятно заглавие!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе как не се намери един грамотен главен редактор за тоя сайт!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само за сведение:БВП на БГ за 2015 г. по прозиводствени цени е: 86 373 млн. лв. (съгласно НСИ)Щети Миджур - 500 000 млн лв !!!
3
1
 
6
 
! Отговори
Четящ преди 8 години
Марийчеееее, Нестерова.....айде къзъм да да си оправиш заглавието!.....и да почерпиш!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...щетите са за близо 500 000 млн. лева..."!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Или има хиперинфлация и аз не съм чул или нещо порядъкът...
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заглавие та дрънка.