Детска площадка – трън в очите на екоактивисти

Спор за израждането на игрище във Варна завърши с арест
31 мар 2016 09:22,
30
Детска площадка – трън в очите на екоактивисти
Снимка: bTV

Спор за изграждането на детска площадка в междублоково пространство във Варна завърши с арест.

Детската площадка, сгушена между два четириетажни блока в квартал "Левски", разделя мненията на хората от квартала. Хората от блока с деца се радват, че малчуганите вече няма да обикалят квартала, за да търсят къде да играят. По-възрастните пък негодуват от глъчката, която ще се вдига.

Не това обаче е разковничето. Площадката се оказа, че е трън в очите на... екоактивистите.

Игрището в момента се обновява по проект, който предвижда над 200 нови в целия град, съобщава bTV. Изгражда се след подписка на част от жителите на квартала, в която настояват на това място да има детско съоръжение. Според районното кметство е напълно законна, като настилката й ще бъде гумена.

По думите на Петя Проданова, кмет на район "Приморски", тя отговаря на изискванията на наредбата по безопасност на детските площадки.

Според екоактивиста Иванка Казакова обаче площадката е незаконна. Тя е категорична, че за изграждането й трябва да има обществено обсъждане.

"Бетон не искаме. По наредба, която се изграждат нормално детски площадки, законно в България, допустимите настилки са трева и дървесни стърготини", коментира тя.

Със скандал е почнало изграждането и монтирането на съоръженията за игра. Намесила се е и общинска полиция, след като Казакова подала сигнал на 112 за незаконно строителство. Поискала да види документи, а не видяла.

Полицията обаче е установила, че всъщност всичко е в реда на нещата и строежът е напълно законен.

"Установяват, че действията са правомерни, т.е. сигналът не отговаря на действителността. По време на проверката се появява гражданка, която започва да се държи арогантно със служителите. При поискване от тяхна страна за документи за самоличност, тя отказва с аргумента, че според нея това са общински служители и те не са никакви полицаи", обясни Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността.

Иванка Казакова твърди, че общинските полицаи не са се легитимирали. Освен това са я спрели в момент, в който вече се е връщала към дома, за да си вземе документите, тъй като преди това са й поискани от други униформени служители. Казали са й, че след като отказва да даде лична карта, ще я закарат в районното. "Казах, че отказвам да дойда в районното, при което двамата, от четиримата общо, млади момчета на по 20 и няколко години, здрави, ме хванаха за двете ръце и буквално ме изнесоха от района", заяви Казакова.

А детската площадка... вероятно продължава да бъде трън в очите ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
няма значение преди 8 години
Боряна Павлова, гадно ли е да пишеш лъжи по поръчка? Спите ли добре в този град за хората?
22
0
 
1
 
! Отговори
гражданка преди 8 години
До 1234Да бяхте видели под гумената настилка какво има, преди да говорите-бетон има!Детските площадки са нацвъкани пред всеки блок!На тях могат да играят деца до 6г., а останалите?Влязат ли големи деца там нищо няма да остане . Въпросната площадка е изградена на 1.5 метра от входове на единия от блоковете и на още толкова от балконите на другия.Да не говорим колко струват и кой ги плаща, да не говорим и как общината ви отнема прилежащите части от терените, и те стават частна общинска собствено
21
0
 
3
 
! Отговори
Вангел преди 8 години
От такава псевдожурналистика и псевдомедии ми се повдига. Колко жалък трябва да си, за да напишеш такива глупости, без да споменеш истината?
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благодарение на такива поръчкови екоактивисти, варна от най-хубавия град преди 20-30 години сега се е превърнала в презастроено гето. Новите "варненци" си хвърлят *** от прозореца. Оставят си старите вещи в мазите. Няма място за колите и всичко това под "вещото ръководство" на соц архитектите. Предложение към Министър Кунева: Госпожо Кунева, закрийте този институт който произвежда такива архитекти.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой виждал ли е въпросните екоактивисти да засаждат дървета???Аз лично не съм. Участвам в много доброволчески инциативи, но веднъж не видях една да е организирана от псевдо екоактивисти.
18
1
 
13
 
! Отговори
художника преди 8 години
Дядо ми едно време казваше за хората:Като са малки ти иде да ги изедеш, пък като пораснат те е яд, че не си ги изял.Това е по повод на тия, които забравят, че някога са били деца!!!
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май просто си е борба между две лобита - екорекетьорите и лапачите на обществени поръчки. Много детски площадки се нацвъкаха във Варна, вкл. и на мястото на стари, напълно читави. Или в райони, като описания в статията, където блоковете са 45-50 годишни, а обитателите им гонят 80-така, в огромното си мнозинство. В крайна сметка, едва ли някой го е еня за децата...
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Екоактивистите само вредят в повечето случаи.Търсят под вол теле.
15
11
 
7
 
! Отговори
"Бизнесмена&quo преди 8 години
Да ви обясня малко схемата - веднъж положена, тази бетонна настилка под катерушките (върху която ще сложат гумата), вече прави обекта строителен на някаква начална фаза и че е въпрос на време "наши" фирми да започнат да строят на някои от тези петна. Местата за тези "площадки" са незаконно са прехвърлени от общинска обществена в общинска частна собственост, което е поредна крачка към докопване на апетитните парчета земя от избрани инвеститори. А вие продължавайте да си се пенявите...
14
7
 
8
 
! Отговори
"бизнесмена&quo преди 8 години
Инвеститора на площадката е впрегнала цялата си фирма да го защитават по форумите. Ако се разровим на кого е фирмата и как е спечелила обществената поръчка докъде ли ще стигнем?
13
1
 
12
 
! Отговори
Петрова преди 8 години
На това място и преди имаше детска площадка, от която останаха изпочупени пейки и спърчащи железа. Едва ли децата имат заслуга за това, като гледам отпора за новото съоражение може и живущите наоколо да са се постарали повечко за "спокойствието" си. А що се отнася до шума, блоковете са успоредно разположени на един от най големите и натоварени булеварди в гр.Варна, дели ги само една алея, така че детската глъч е най-малкия им проблем.
12
6
 
10
 
! Отговори
четете бе хора преди 8 години
До ВиготураАко беше прочел статията с разбиране, вероятно щеше да забележиш, че площадката няма да е покрита с бетон. "Според районното кметство е напълно законна, като настилката й ще бъде гумена." Адмирации за дамата, че е била от такава помощ при трагедията в Аспарухово, но все пак нека не отнемаме на децата и малката част от детството, което и без това рядко им се случва напоследък. Нека им дадем ПОНЕ детски площадки ... въпреки изнервените пенсионерки с фобия към детски смях!!!
11
5
 
6
 
! Отговори
Жанина преди 8 години
Бесни Сърдити ПенсионериГрад Варна пострада най-много от строителния балон на ПЕСа.На мястото на една къща с двор построиха седем етажни блокове и сега лиците са задръстени с коли. Това отразява визията на това поколение архитекти които все още мърсят града с грозните си постройки станали символ на пост социалистическия декаденс.
10
4
 
5
 
! Отговори
Виготура преди 8 години
Аве калъфче, а ти що но ходиш да протестираш, а седиш на дебелия си з.ник и спамиш у форумите? И пак да ви повторя - Дееа и м.лоумниците.
9
7
 
11
 
! Отговори
Виготура преди 8 години
Никъде в статията не пише, че се изсичат дървета и се налива бетон, което противоречи на европейските стандарти за детска площадка. Ако детето ви се изтърси от катерушка на бетона и си сцепи главата, "екоактивистите" ли ще са ви виновни? Дееа и м.лоумниците.А арестуваната жена е доброволка от наводненията в Аспарухово и със собствени средства събра над 2 тона помощи. И пак да повторя - Дееа и м.лоумниците.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАМЕНЕ, ТИ СИ ПРИМЕР КАКВОГО ОЧАКВА ВСЕКИ ДРЪЗНАЛ ДА НАПРАВИЗАБЕЛЕЖКА- ОСТАВА ДА ВИКАМЕ РЗИ ДА ЗАМЕРВАТ НИВА НА ШУМ И ДА ЗАТВАРЯТ ПЛОЩАДКИТЕ.
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Екоактивистите защо не ходят да протестират за спрелите стотици хиляди коли в зелени площи, а протестират за 20 квадрата детска площадка с плочки; защо не протестират срещу незаконното изсичане на дървета на онези с тировете, а протестират срещу развитието на туризма чрез лифтове и ски влекове? Това са псевдо еколози! Това са меркантилни типове, търсещи единствено изгодата и лесният начин на живот! Усвоили милиони евро за пътечка на мравки, за това да гледат как летят птици в небето икуп подобни
6
5
 
17
 
! Отговори
Марс преди 8 години
До АнонименАз предлагам детските площадки да ги правят на 30 км. от табелките на градовете! Така ще е най-спокойно за почиващите през деня хора....Твърде много си почиваме, та затова сме на такова дередже!
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тУК НЕ ГОВОРИМ ЗА ДЪРТИ ЧАНТИ С ИЛИ БЕЗ ДЕЦА ИЛИ ВНУЦИ- ГОВОРИМ ЗА НЕИСТОВИ ВИКОВЕ, ЗА КАМЪНИ В ПРОЗОРЦИ, ЗА ОБИДНИ ДУМИ И РЕПЛИКИ, ЗА СЧУПЕНИ ПРОЗОРЦИ ЗАЩОТО СИ ДРЪЗНАЛ ДА СИ ПОТЪРСИШ ПРАВАТА РАЗПИСАНИ В НЯКАКВИ НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ, А СИ ОСИГУРЯВАШ ЗАПЛАХИ ОТ РОДИТЕЛСКОТО ТЯЛО- ТА ПИТАМ МОЖЕ ЛИ ПЛОЩАДКА ЗА ДЕЦА ТОКУ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ- АКО ДА НА ОСНОВАНИЕ НА КОЙ ДОКУМЕНТ.
4
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая чанта сигурно няма деца и никога не се е радвала на бебе!