Египетският лешояд – най-бързо изчезващата хищна птица

Всеки десети вид птица в Европа е застрашен от изчезване
1 апр 2016 20:28, Анисия Иванова
3
Египетският лешояд – най-бързо изчезващата хищна птица
Египетски лешояд. Снимка: архив Булфото

Египетският лешояд е една от най-редките птици не само в страната ни - тя е най-бързо изчезващата хищна птица в Европа. Само за последните 30 години популацията му на Балканите е намаляла с повече от 80 процента.

Всеки десети вид птица е застрашен от окончателно изчезване към момента, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ по повод днешния Международен ден на птиците.

Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.

БДЗП от 28 години работи за опазването на дивите птици и важните за тях места и местообитания. През тази година неправителствената организация отбелязва Международния ден с фотоконкурс, посветен на един от символите на дружеството и на българската природозащита - египетския лешояд.

Фотоконкурсът се организира в рамките на проект "Помощ за египетския лешояд", изпълняван от БДЗП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Тото преди 8 години
В България не само най бързо изчезващата, но и най скъпата. Като се има впредвид какви луди пари прибират наште природозащитници от държавата, един лешояд ни се връзва средно между 500-600 хиляди лева.
1
2
 
8
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Както е тръгнало и българския двукрак хуманоид ще изчезне, ама НПО-то нищо не казват!