Митничарите ще минават тест за честност

Целта е служителите да имат високи нравствени качества
1 апр 2016 09:30, Василия Пейчева
24
Митничарите ще минават тест за честност
Снимка: Архив Булфото

Преди назначаване и повишаване в длъжност на служители в Агенция "Митници" кандидатите трябва да преминат успешно тестове, които ще оценяват тяхната честност и интелигентност.

Това гласи проект на Наредба за условията за изследване за професионална и психологическа пригодност на митничарите, която е пусната за обществено обсъждане от Министерство на финансите.

Целта е в Агенция "Митници" да се назначават и повишават в длъжност служители с високи професионални и нравствени качества. За да станат митничари от кандидатите за работа се изисква да притежават честност и нагласа за придържане към установените правни, организационни, морални и социални норми, пише в мотивите към наредбата.

Изследването за професионална и психологическа пригодност ще се извършва след проверка на знанията и уменията на кандидатите, необходими за съответната длъжност. Първо ще се проверяват документите за квалификация, а за кандидатите за ръководни постове - и уменията им за стратегическо мислене, пише "Стандарт".

Самото изследване за професионална и психологическа пригодност ще се извършва чрез тест (тестово психологично изследване), а за някои длъжности ще трябва да се мине и през психодиагностично полуструктурирано интервю. За ръководни позиции тестовете ще включват личностен въпросник и тест за интегритет; за експертни позиции ще се минава тест за интегритет и личностен въпросник, а при първоначално назначаване - и тест за интелектуалните способности.

Тестовете ще се правят от професионални психолози, които работят в дирекция "Организация и управление на човешките ресурси" на Агенция "Митници". Като тестовете ще завършват с оценка "покрива изискванията за длъжността", или "не покрива изискванията". За провеждане на тестовете през 2016 г. са заделени 100 хил. лв., а за следващите две години ще се предвидят по 150 хил. лв.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо само митничарите, а не и депутатите и всички държавни служители?
16
0
 
0
 
! Отговори
ми то е такъв закона преди 5 години
До Анонимен10
15
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 5 години
браво на 19 това явно е първоаприлска шега
14
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Ха ха ха ! Много смешно ! Това шега ли е или обикновена гавра ?Депутати, министри, зам. министри, кметове, общински съветници, главни архитекти на общини кога ще ги тестват за честност ?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха честит 1 Април!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тази новина на първи април?!
11
0
 
9
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 5 години
ЧЕСТНОСТ КЪМ КОГО...КЪМ ПАРТИЙНАТА КАСА НА КОЯТО ДА ОТЧИТА ПОДКУПИТЕ ОТ КОНТРАБАНДА ПРЕДПОЛАГАМ...
10
0
 
5
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 5 години
Добавка - единствения легитимен тест е с полиграф и то с документирани отговори и резултати ,които всеки може да провери ! Другото е подмяна на лизинга ! Елементарна ,гнусно нагласена схема ! Провеждана от лизингодателя със секретни резултати от тестовете ! Гнусна простащина !
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно ли е, че взимате рушвети? Да вярно е. Браво издържахте Вие сте честен
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
'бати и тъпотията. Пак симулират някакви напъни уж да направят нещо. Защо не да се вкара закон който предвижда 15-20 години затвор с хванат подкуп? Не е ли много по-логично и лесно. И ако се и налага тоя закон тогава тея крадци ще намалеят с 90%.А най-големия проблем е че дребните риби които събират "взятки" са подчинени на по-големи, на още по-големи и най-накрая ако разровиш купа с гов-ната и ще се размирише на превителствени тикви.
7
0
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 5 години
Пак ли ?!?! За кои ли път го гледаме този филм ?!?! Тестове с неясни критерии и невъзможност за проверка на резултатите от трети лица ! Уволнение на неудобните и назначаване на наши хора! Това е вид лизинг на длъжност ! Ако си платиш -оставаш /тоест минаваш теста / . Ако ли не на твое място се назначава нов лизингополучател ! След време и него го минават отново на тест ! Чак обидно просташка схема ! Борисов не вижда ли ?!?!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не и тест за девственост? Да видим колко ще излязат "честни" ?
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, бе. Това е първоаприлска, никакви тестове няма да има.
4
0
 
8
 
! Отговори
даама преди 5 години
На практика е точно обратно. Дори и един честен не може да работи там защото ще пречи на останалите да си събират "бакшишите" необезпокоявано.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросникът ще включва един въпрос: "Честен ли сте?" При отрицателен отговор, служителят ще бъде уволняван.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще проверява честността на психолозите?
1
0
 
10
 
! Отговори
бахахаха преди 5 години
Автора май не се е сблъсквал със служители на БГ митници - честност е забранена дума там.Подкупа е (в)реден за всички .