Българин прати над 1 млн. лв. за родната Горна Вереница

Кирил Маринов мигрира през 1949 г. в Германия, но няма да се връща у нас
Обновена: 2 апр 2016 12:42 | 2 апр 2016 12:38,
41
Българин прати над 1 млн. лв. за родната Горна Вереница
Снимка: Кадър BTV

Българин, емигрирал в Германия, до момента е дарил над 1 млн. лв. на родното си място. Кирил Маринов прави дарения вече повече от 20 години, съобщава bTV.

В дома за възрастни хора в село Горна Вереница никога не са виждали Кирил Маринов, но много добре знаят кой е. "Кирил Маринов е човекът, който ни даде линейката. Живее в Германия и се е сетил за нас", казва един от жителите Моисей Спасов.

Който и да попитате в Монтата ще ви потвърди - Кирил Маринов е човекът с добро сърце. Дарил е средства за изграждането на тренировъчно игрище за децата от футболната школа на града, детски площадки, помогнал е на домовете за деца с увреждания, средства дава и за църквата в село Винище и часовниковата кула там, както и за обновяване на паметника на загиналите от родното му село.

От 67 години, най-големият дарител на община Монтана живее във Франкфурт, Германия. "Това, което съм постигнал и съм направил, не съжалявам и се гордея, че съм в Германия и се гордея, че съм българин и съм в състояние да помагам", казва той.

Когато чул, че старческият дом в Монтана няма кола, с която да закарат болен възрастен мъж на преглед, Маринов веднага изпратил кола.

Историята на Кирил Маринов не е история за един успял българин, а за един политически емигрант. Напуска България през септември 1944 г., едва 17-годишен.

За първи път се връща в България през 1992 г. Две години по-рано, Кирил праща първите си помощи за България - легла за болницата в Монтана.

Днес Винище е пусто село, но малкото останали жители си спомнят за своя съселянин.

Маринов няма намерение да се върне за постоянно у нас, защото в Германия го считат за свой. "Аз живея там 67 години. Ако се върна в България, аз нямам приятели. Аз съм сам, самотен. Обичам и двете страни, и България, и Германия", споделя Маринов.

"Младите хора напускат България и искат само добър живот. Обаче никой не се напряга и да работи. Има много канали в България, по които хората получават пари, откъде - не знам. И което ме очудва - в България има в последно време повече милионери, отколкото в Германия", допълва той.

Казва, че ще подаде ръка на всеки, който има нужда от помощ.

Днес Кирил обмисля следващото си добро дело. Той казва, че дарява вече 20 години, защото няма деца, а е спечелил пари и има късмет.

Иска хората да го запомнят с добро сърце. "Не алчен само за пари и че ако подари нещо, подарява го от сърце".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
16
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Браво на човека.На 17 г. е разбрал що за обществен строй идва.А тук 80 годишни още не са разбрали че си отиват с пропилян живот.
19
3
 
24
 
! Отговори
художника преди 8 години
А бе вие разбирате ли к`во е направил този Българин та се правите на "остроумни"?Някой от вас дарил ли е нещичко през живота си?Този БЛАГОРОДЕН човек не заслужава вашите коментари, и вие не го заслужавате.Въобще не ми пука от минусите на МИШОЦИ като вас!!!
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
със сигурност човека не е комунист и ***. малко са тези българи останали.
17
1
 
5
 
! Отговори
з н а й к о преди 8 години
До До знайкоНа неговата възраст само ще си докара беля. Той го знае това.
16
2
 
5
 
! Отговори
знайко преди 8 години
До До з н а й к оТози Кирчо, е станал богат когато се е оженил. Значи парите са Германски. Но по добре да ги праща тука, за да не си останат в Гемания.
15
24
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
ОСВЕН ,ЧЕ Е БОГАТ И ЖАЛЪК ,СЪЩО ТАКА МАЙ ИМА И ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЯ ,МАЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО ДЪРВИ ! ЗАЩОТО АКО МОЖЕШЕ ДА ГО ДЪРВИ СЕГА ТЕЗИ 1 МИЛИОН ЕВРО ЩЯХА ДА СА В ДЖОБА НА НЯКОЛКО КРАСИВИ БЪЛГАРКИ ! А ТОЙ КВО ПРАВИ ДАРЯВА НА БЪЛГАРИЯ ИЛИ НА БЪЛГАРКО СЕЛО ! ШМАТКА !
14
13
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
ГОРКИЯТ ЧОВЕК ,АЛЧЕН ЗА СЛАВА !!! ДАРЯВА ПАРИ НА ДЪРЖАВА ОТ КОЯТО Е ИЗБЯГАЛ ! ДАРЯВА ПАРИ ДЕТО НАРИЧАТ ТАКИВА КАТО НЕГО - ИЗМЕННИЦИ НА РОДИНАТА ! СПОРЕД МЕНЕ ТОЗИ ВОВЕК Е МНОГО ЖАЛЪК ВЪПРЕКИ ЧЕ Е БОГАТАШ ! ВМЕСТО ДА ДАРЯВА ПАРИТЕ СИ НА НЕМСКИ БОЛНИЦИ ,УЧИЛИЩА И ДР. ,ТОЙ ГИ ДАРЯВА НА ДЪРЖАВАТА ОТ КОЯТО Е ИЗБЯГАЛ ! НЕБЛАГОДАРНИК ,АБЕ ГЕРМАНЦИТЕ СА ТИ ПОМОГНАЛИ ,А ТИ НЕ ДАРЯВАШ НА ГЕРМАНИЯ ,А ДАРЯВАШ НА БЪЛГАРИЯ ! НИКОГА НЕ БИХ НАПРАВИЛ ПОДОБНА ГЛУПОСТ !
13
2
 
10
 
! Отговори
bros преди 8 години
"Не алчен", "очудва", Мария...???
12
9
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 години
До Анонимен 15. Не намесвай тук политика, и руски ботуши. Манталитета на народа, на средата, в която е попаднал човек, на целите и идеалите на народа са определящи.Пример-Чехия. Пред втората Св. Война, правиха в заводите Шкода танковете на Хитлер(малко известен факт). 1968-*** ги гази яко руския ботуш, бяха в СИВ и те. Защо не си бутнаха заводите и разбиха икономиката след 1989-та, като нас? а сега още работят, даже и у нас работници набират? Руския ботуш няма общо с това, въпрос на манталитет .
11
2
 
21
 
! Отговори
ало ало преди 8 години
Ще дарява ,като няма в Германия кой да му прибира пари ,я за климатици,я за катастрофирали роднини или други благородни каузи.
10
3
 
32
 
! Отговори
Ян преди 8 години
Браво на човека! Ето един достоен и добър човек който по християнски помага на ближните си.
9
14
 
7
 
! Отговори
sorry преди 8 години
ИМАЛ-ДАЛ.Изпращал човека в родната България пари за Бог да прости!
8
2
 
20
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 години
Много пъти съм казвал-демокрарацията е много хубаво нещо, но трябва да има ясни правила, ред и контрол. А последните 27 години държавата направи така, че е по-изгодно да си измамник, отколкото да работиш честно. Да не е луд да работи и плаща данъци, като един кувс с автовоза от Германия му е 800 евро печалба за 1 седмица, и никой не го търси за нищо у нас, не плаща данъци, няма фирма....Защо мутрите отвориха хотели, застрахователни дружества,молове,партии а не заводи? Да не са луди, бай Кире...
7
18
 
4
 
! Отговори
з н а й к о преди 8 години
До 3Не ги е спечелил, наследил е парата от дърт роднина.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
42. А една бедна вдовица, като дойде, пусна две лепти, сиреч, един кодрант.43. Като повика учениците Си, Иисус им рече: истина ви казвам, че тая бедна вдовица тури повече от всички, които пуснаха в съкровищницата;44. защото всички пуснаха от излишъка си, а тя от своята немотия тури всичко, що имаше, цялата си прехрана.
5
2
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 години
Казваш, че народа не иска да работи? Прав си, Бай Кириле.... Но , защо ли да се напъва и да работи, като с далавера, търговийка и измами, лавиране между буквите на закона, на същия този народ му е позволено да печели в пъти повече? Патентен данък в центъра на града, за кафе аперетив-5 лева на стол, годишно. Същия за малка електроработилница е близо 500. Да не е луд да работи, като може да продава алкохол и да печели повече?Тези, с автовозите , да не мислиш че имат фирми и плащат данъци?
4
2
 
39
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 години
От крадене, Бай Кириле, от крадене има милионери в България, а и милиардери има.Аз съм от 20 години в частния бизнес, нещата у нас са организирани така, че с честен труд, отговаряйки на всички изисквания и закони, частника или трябва да фалира, или едвам да се препитава него и семейството .За да забогатееш, или трябва да заобикаляш закона, или за переш пари на някого, или направо да си в някоя "далавера", независимо дали политическа или по Европроект, което си е почти същото.
3
16
 
10
 
! Отговори
Капиталист преди 8 години
Капитализмът е най-ефективната система, никой не е измислил по-добра! При либералния капитализум богатите стават все по-богати и така дават повече за благотворителност да има по-топли спални чували за бездомниците които спят под мостовете, повече храна за бедните които не могат да си купят, повече безплатни дрехи втора ръка за децата чиито родители нямат пари да им купят дрехи.
2
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българин емигрирал в Германия спечелил милионо и дарява - как е спечелил милиони? Два милиона българи избягаха, как така само 1 успя да спечели милиони?
1
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bravo na choveka