Родни бизнесмени броят до 50 бона за тигърче вкъщи

Черната борса за екзотични животни се върти от зоопарковете
2 апр 2016 07:45,
12
Родни бизнесмени броят до 50 бона за тигърче вкъщи
Снимка: архив, Ройтерс

Черна борса за екзотични животни въртят зоопаркове. Богати бизнесмени, които колекционират уникални видове от дивата природа, са в основата на далаверата. Важна роля в нея играят малки зоологически градини в страната, пише "Монитор". Оттам купуват екземпляри, изписвани като умрели, разказват ветеринари, станали свидетели на измамите.

Схемата била следната – за да се внесе у нас животно, което обаче е забранено за гледане в домашни условия, то трябва да мине през някой зоопарк. Поръчките стават най-вече от Африка, Индия и страни от Близкия изток. Документите се оформяли надлежно и животното пристигало у нас с пари от бюджета на зоологическата градина.

Седмица-две след като то бъде доставено у нас, изведнъж заболявало и умирало. Отново само на документи. Животното обаче било живо и здраво, но от зоопарка съобщавали, че се е споминало. След това идвал бизнесменът, който срещу прилична сума си го закарвал у дома. Най-предпочитани били малките тигърчета, рисове и дори мечета.

Цената варирала според това колко екзотично е животното. За най-редките породи се плащали между 20 и 50 хил. лева. Парите отивали в директора на зоологическата градина. Измамите ставали най-вече в по-малките провинциални паркове.

Папагалите Жако и костенурките пък са хит в контрабандата на застрашени животни у нас, показват данните на Агенция "Митници" за хванатия незаконен внос на застрашени видове през последните пет години. Според тях търговците на такива животни поддържат доста обширно меню с екзотични животни, които могат да се поръчат срещу съответната сума. В него се включва почти всичко – от змиорки, жаби и хамелеони през медицински пиявици до кайманови крокодили.

Столичният зоопарк от своя страна се оказа затрупан със сигнали за излишни игуани. Хората масово звънели с молба да им приберат екзотичните гущери, защото не можели вече да се грижат за тях. Причината била, че станали по метър и нямали място в дома им.

"Почти всяка седмица някой се обажда с подобна молба", каза пред всекидневника шефът на Зоологическата градина в София д-р Манол Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това Тигърче, като порасне, какво правят тези хора. Ами ако го изпуснат и нападне някой, детето ти мое да убие, това е диво животно. Аман от кемплексарщина, като имаш толкова пари, седни, погледни към небето, замисли се колко живот ти остава и че не си вечен на този свят и направи нещо добро. Погрижи се за някое дете, не като просто пратиш смс, а с връзките и парите си, му помогни да си стъпи на краката и да живее нормален живот, положителната енергия ще те следа после цял живот.
7
1
 
4
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Вместо да вдигат заплатите на работещите и да дават пари на бедните българи и да дават пари за обществени и социални каузи "бизнесмените" демонстрират комплексите си за малоценност с такива абсурди. Тигърче в къщи? Пълна к0мплексарщина заимствана от запад, големи разходи за храна а тигърчето като поотрасне спокойно може да ги убие, такива неща са ставали. Тигъра не е домашен любимец, това е див звяр с инстинкти на убиец които могат да бъдат провокирани от съвсем незначителен жест.
6
1
 
0
 
! Отговори
бг преди 8 години
А трябва да се продават свободно е стига да имаш къде да го гледаш
5
0
 
7
 
! Отговори
dip BG преди 8 години
И тигърчето в последствие ТИГЪРА изяло бизнесмена си - приятно похапване :)
4
1
 
19
 
! Отговори
Nikolay преди 8 години
има 50 бона за тигри,но за заплати на работниците си Не.Това са родните бизнесмени!!!!!!!!!!1
3
3
 
19
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
Българска мутренска простотия. Хората по света полагат неимоверни усилия,да увеличат популацията на тигрите,нашите гамени се фукат с парите си,тъпотията си и ловни снимки.
2
0
 
14
 
! Отговори
И преди 8 години
УТРЕ ,КАТО РЕШАТ,ЧЕ ТИГЪРЧЕТО НЕ ИМ Е НУЖНО,КАКВО ЩЕ СТАНЕ?!ЩЕ ГО ВЪРНАТ В ЗООПАРКА ИЛИ ЩЕ ГО ИЗХВЪРЛЯТ НА УЛИЦАТА,КАКТО СИ ИЗХВЪРЛЯТ КУЧЕТАТА,КОТКИТЕ И ЗМИИТЕ?!САМО ЧЕ ТО ВЕЧЕ НЯМА ДА Е ТИГЪРЧЕ!
1
0
 
17
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
А когато ги разхождат по улиците каишка поне ще им слагат ли или ще ги оставят да припкат щастливо???